Denník N

Kto maril prehliadku u Bašternáka a Turčana, sa po roku už nedá zistiť

Robert Kaliňák, Ladislav Baštrnák, Marek Turčan. Foto N – Tomáš Benedikovič a metislegal.sk
Robert Kaliňák, Ladislav Baštrnák, Marek Turčan. Foto N – Tomáš Benedikovič a metislegal.sk

Inšpekcia ministerstva vnútra tvrdí, že výpis hovorov vyšetrovateľky, ktorej údajne volal nadriadený, už nevie získať. Odvoláva sa na Ústavným súdom pozastavený účinok zákona.

Krajská prokuratúra v Bratislave definitívne zamietla trestné oznámenie bývalého policajného funkcionára Jozefa Luttera v súvislosti s marením prehliadky vo firme Mareka Turčana a Ladislava Bašternáka Vega plus. Podľa inšpekcie ministerstva vnútra ani podľa prokuratúry nie je dôvod na začatie trestného stíhania.

Lutter je bývalý zástupca riaditeľa bratislavskej finančnej polície zodpovedný za vyšetrovanie. V januári tohto roka poslal generálnemu prokurátorovi Jaromírovi Čižnárovi trestné oznámenie na ministra vnútra Roberta Kaliňáka.

Lutter ministra podozrieval, že na jeho pokyn bola zmarená prehliadka firmy Kaliňákovho kamaráta Mareka Turčana a Ladislava Bašternáka Vega plus. Lutter opísal, ako niekto vyšetrovateľke Viere D. zatelefonoval a stiahol všetkých policajtov z adresy ešte pred začiatkom prehliadky.

Či je to pravda, podľa inšpekcie nie je možné zistiť, pretože si podľa vyšetrovateľa Miroslava Kulicha už nevedia zohnať výpis hovorov danej policajtky.

„V súčasnosti je to možné len za obdobie predchádzajúcich 90 dní, o čo sa zasadila skupina poslancov návrhom, ktorý podala na Ústavný súd,“ píše Kulich v uznesení o odmietnutí veci.

Ide o návrh na začatie konania o súlade právnych predpisov v súvislosti s uchovávaním prevádzkových a lokalizačných údajov o elektronickej komunikácii. „Účinnosť predmetného ustanovenia bola na určitý čas pozastavená a v súčasnosti je jeho použitie časovo značne obmedzené,“ tvrdí policajt.

Návrh na Ústavný súd podala opozícia ešte v roku 2012, účinnosť zákona bola pozastavená v roku 2014. Opozícii na čele so SaS sa nepáčilo, že operátori mali zálohovať dáta rok a informácie o telefonických hovoroch (kto komu volal, nie obsah) pol roka.

Vyšetrovateľ tiež napísal, že keby Lutter nemal laxný prístup a trestné oznámenie by podal hneď potom, ako malo k zmareniu prehliadky dôjsť, dalo by sa zistiť viac. „Ako dlhoročný a skúsený vyšetrovateľ musí a mal vedieť, že čím dlhší čas uplynie od spáchania trestného činu, tým sa značne znižuje možnosť jeho náležitého zistenia a usvedčenia páchateľa.“

Kolegovia ho nepodržali

„Pociťujem obrovský pocit hanby, že som tieto skutočnosti neoznámil hneď, ako som sa o nich dozvedel. Možno to bola osobná zbabelosť, možno strata dôvery v schopnosti orgánov činných v trestnom konaní dôsledne, komplexne, pravdivo, bez akéhokoľvek ovplyvňovania zadokumentovať závažné podozrenia smerujúce voči ministrovi vnútra,“ napísal Lutter v trestnom oznámení.

Vysvetľoval v ňom, že trestné oznámenie podal potom, čo videl, ako sa minister vnútra Kaliňák vyjadroval o bývalom vyšetrovateľovi kauzy Gorila Marekovi Gajdošovi. Kaliňák spochybňoval Gajdošove tvrdenia, že citlivé kauzy sú na polícii vyšetrované politicky, a vravel, že vždy to hovoria policajti až potom, čo odídu do civilu.

Čo sa podľa Lutterových slov stalo?

29. júna 2016 o 6. hodine ráno sa mali začať prehliadky vo viacerých priestoroch, kde má Bašternák firmy. Jedna skupina policajtov mala ísť aj na adresu firmy Vega Plus, kde však sídli aj Turčanova advokátska kancelária Metis Consulting.

Skupinu viedla vyšetrovateľka Viera D. Bol tam s ňou ešte aj vyšetrovateľ Tomáš K. a ďalší policajti.

Hlavnou vyšetrovateľkou prípadu je teraz Bibiana M.

Asi o 9. hodine ráno sa Lutter na prezídiu spýtal hlavnej vyšetrovateľky, ako prebiehajú prehliadky. „Vtedy mi povedala, že Vierka už skončila. Opýtal som sa, či to už tak rýchlo stihli. Len pokrčila plecami, uškrnula sa a predložila mi úradný záznam spísaný vyšetrovateľkou Vierou D.,“ vypovedal na inšpekcii Lutter.

Tá v ňom napísala, že firma má v danej lokalite len korešpondenčnú adresu a reálne tam nesídli, preto z miesta všetci policajti odišli a prehliadku neurobili. Na mieste nezostali ani policajti, ktorí by priestor strážili.

Luttera to nahnevalo a išiel aj za Tomášom K. „Ten mi uviedol, že prišli na adresu objektu, kde bol len informátor a upratovačka, a teda nemali komu doručiť príkaz. Preto sa rozhodli, že tam zotrvajú do príchodu zástupcu spoločnosti. O nejakú chvíľu vyšetrovateľka Viera D. mala telefonický hovor, ktorého obsah nevedel a nevedel ani povedať, s kým telefonovala. Po skončení hovoru všetkým zúčastneným policajtom oznámila, že prehliadka sa konať nebude a odchádzajú z miesta,“ vypovedal Lutter.

Keď to Lutter zistil, povedal na prezídiu hlavnej vyšetrovateľke, že takýto postup je protizákonný. Ak aj nebol Turčan ako konateľ spoločnosti na mieste, policajti nemôžu z miesta prehliadky odísť, ale musia tam čakať, kým príde.

Hlavná vyšetrovateľka preto poobede urobila prehliadku sama. Bol na nej aj Turčan. Výsledkom bolo, že tam nič podstatné pre trestné konanie nenašli.

Inšpekcia vypočula Vieru D., Tomáša K. aj hlavnú vyšetrovateľku Bibianu M.

Viera D. povedala, že jej nikto príkaz nedal a volala hlavne s hlavnou vyšetrovateľkou. Tomáš K. povedal, že nevie, kto Viere D. volal, a Bibiana M. povedala, že keď zistila, že na mieste nezostali žiadni policajti, poslala ich tam.

O tom, že by Vieru D. stiahol nadriadený Bernard Slobodník, ktorý je riaditeľom finančnej polície a bývalým členom a sponzorom Smeru, nikto z nich nevedel. Poprel to aj Slobodník.

Medzi výpoveďou Luttera a ostatných sú zásadné rozdiely hlavne v tom, ako sa o tom medzi sebou rozprávali. Bežne sa odstraňujú konfrontáciou, čo je však možné až po začatí stíhania.

To inšpekcia neurobila. Lutter navrhoval aj to, aby išla Viera D. na detektor lži, ale vyšetrovateľ to zamietol. Na detektor by mohla ísť len vtedy, ak by s tým súhlasila.

„Dopadlo to tak, ako som predpokladal, že to na inšpekcii dopadne,“ povedal Lutter. „Spoliehal som sa na to, že vyšetrovatelia, ktorí bežne poučujú svedkov, aby vypovedali pravdu, budú sami hovoriť pravdu, ale asi tam vládne veľký strach. Veľmi rád by som bol konfrontovaný s týmito nepravdivými tvrdeniami, no inšpekcia zvolila postup, ktorý neumožňuje vykonať konfrontácie. Trvám na všetkom, čo som povedal,“ povedal Lutter.

Inšpekcia neplánuje Vieru D. za to, že z miesta prehliadky odišla, trestať. Považujú to za jej právny názor.

Rozpory vo výpovediach sú „prirodzené“ aj podľa prokurátorky Beaty Vítkovej. „Každá osoba inak vníma niektoré skutočnosti a vyvodzuje z nich rozdielne závery, najmä v prípade, ak nejde o úplne štandardnú situáciu. Konanie vyšetrovateľky Viery D. mohlo vzbudiť v Lutterovi pochybnosti a navodiť špekulácie o dôvodoch nevykonania prehliadky, ale objektívne sa žiadne iné dôvody než tie, ktoré uviedla vo svojom úradnom zázname, nezistili,“ píše prokuratúra.

Slobodník ako Kaliňákov človek?

Lutter vyhlásil, že iba v dvoch prípadoch sa mu stalo, že si Slobodník vyhradil právo, aby vyšetrovatelia informovali priamo jeho a obchádzali Luttera. Okrem kauzy Bašternák to bol aj prípad nákupu odpočúvacieho systému na ministerstve vnútra.

Polícia obvinila z trestného činu Milana Krajniaka a Marcela Klimeka, ľudí vtedajšieho ministra Daniela Lipšica. Lutter v oznámení opísal, že pôvodný vyšetrovateľ nechcel vo veci vzniesť obvinenie, urobila to až Viera D., keď dostala kauzu. Generálny prokurátor neskôr obvinenie zrušil.

Policajný prezident Tibor Gašpar už dávnejšie vyhlásil, že Slobodníkovi dôveruje a v tom, že bol členom a sponzorom Smeru, nevidí problém. Ten nevidí ani minister vnútra Kaliňák.

Viera D. odišla z polície v novembri 2016. Lutter odišiel v októbri 2016.

Nezávislosť médií na Slovensku nebola od roku 1989 nikdy vo väčšom ohrození, ako je teraz. Ak nás chcete podporiť nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom. Vopred ďakujeme🤞

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Robert Kaliňák

Slovensko

Teraz najčítanejšie