Denník N

Zamknutá krčma a prázdne ulice: Zažil som Barcelonu počas teroristického útoku

Katalánsko – miesto mieru. Spomienka na teroristický útok na bulvári Las Ramblas. Foto – TASR/AP
Katalánsko – miesto mieru. Spomienka na teroristický útok na bulvári Las Ramblas. Foto – TASR/AP

Na Las Ramblas boli obeťami všetci – Katalánci, Španieli, ľudia s bielou a tmavou pokožkou, kresťania, moslimovia aj ateisti.

V miestnej krčme sa odrazu zamknú dvere a stiahnu závesy v oknách. Spravodajstvo v televízii už teraz sledujeme úplne všetci. Ukazujú prázdne ulice, zmätených ľudí a desiatky policajtov.

Je štvrtok, šesť hodín poobede, tie ulice sú v Barcelone. V tom momente sme zistili, že sedíme asi päť minút cesty pešo od miesta, kde zrejme 17-ročný útočník vrazil dodávkou do masy ľudí na ulici Las Ramblas.

Išli na istotu

Las Ramblas, to je bulvár v srdci Barcelony, dlhý zhruba dva kilometre.

Ak máte podvedomý strach z jarmokov a pouličných zlodejov, je to miesto, ktorému sa vyhýbate. Na ulici sa počas bežného dňa premelú tisíce ľudí, pomedzi ne sa slimačím tempom tlačia taxíky, skútre a autobusy.

Útočníci si nemohli vybrať „vhodnejšie“ miesto. Snáď najnavštevovanejší španielsky bulvár. 

Keď som sem v stredu prišiel, moja jediná obava bola, aby na mňa nikto z miestnych nevyskočil pre to, že som turista. Tak ako v ďalších mestách, aj tu sa nálady miestnych obracajú proti návštevníkom. Tí síce do Barcelony prinášajú peniaze, zároveň občas neznesiteľne zapĺňajú miestne ulice a po nástupe Airbnb aj zvyšujú nájomné pre Barcelončanov.

Barcelona je populárne mesto, a zďaleka to nie je len o miestnom futbalovom veľkoklube. Vďaka tomu tu na uliciach stretávate zaujímavú zmes ľudí – hipsterov, prisťahovalcov z Afriky, ktorí na pláži predávajú topánky, ale aj moslimské rodiny.

Takúto zmes ľudí som videl aj vo štvrtok, keď sa rozozvučali prvé sirény. Na Las Ramblas boli obeťami všetci – Katalánci, Španieli, ľudia s bielou a tmavou pokožkou, kresťania, moslimovia, ateisti. Mŕtvych a zranených bolo z vyše 30 krajín.

Útočník si obete nevyberal, zrážal všetkých, ktorí mu stáli v ceste. 

Mesto po útoku

V zatvorenom bare čakáme asi hodinu a pol. Polícia uzatvorila celé okolie, prvé správy hovoria, že jeden z útočníkov sa zabarikádoval v priľahlej reštaurácii, čo sa neskôr nepotvrdilo.

Každý má v ruke smartfón, píše, volá, alebo len neveriacky pozerá na obrazovku. Je tu aj pár zmätených detí, čašníčky majú v očiach slzy.

Keď nás o pol ôsmej púšťajú von, už zatvárajú. Tak ako skoro všetky podniky v centre a v okolí. Zatvára sa aj veľké obchodné centrum v prístave, nad hlavami krúži vrtuľník, a v druhom najväčšom španielskom meste panuje divné ticho. Na uliciach je výrazne menej ľudí, ako sú miestni zvyknutí.

Las Ramblas a uličky v okolí aj po polnoci zostávajú prázdne a uzavreté. Nocou znejú policajné majáky a bezradní turisti, ktorí sa snažia dostať do hotelov. Za policajnými páskami čakajú hlúčiky novinárov, kamery snímajú policajtov hliadkujúcich na vyprázdnených uliciach.

Mesto je naoko pokojné, no asi sto kilometrov odtiaľ polícia práve prekazila ďalší teroristický útok. Jedinými obeťami sú, chvalabohu, piati útočníci. V piatok sa mesto dostáva opäť do bežnej prevádzky. Takej bežnej, ako to len ide.

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Svet

Teraz najčítanejšie