Denník N

Deti v rozhorúčených autách – postrach pre rodičov, ktorý sa vráti každé leto

Ilustračné foto N – Tomáš Benedikovič
Ilustračné foto N – Tomáš Benedikovič

V Rakúsku tento týždeň zomrelo dieťa, ktoré rodičia nechali v aute. Podobný príbeh so šťastným koncom sa odohral v stredu na Slovensku v Brekove, dve deti na parkovisku oslobodzovali z auta policajti.  

Horúčavy počas dovolenkového obdobia priniesli tento týždeň dva ďalšie prípady, keď rodičia nechali deti v rozhorúčených autách. Na západe Rakúska v utorok na následky tepla v aute zomrel dvojročný chlapec. Pri dlhej ceste domov zaspal a jeho matka s priateľom ho nechceli budiť. Rodičia odišli do domu, kde zaspali.

Chlapec tak zostal v horúcom aute niekoľko hodín. Keď sa mladý pár po zobudení po dieťa vrátil, bolo už mŕtve. Predpokladanou príčinou smrti je úpal. Vonkajšia teplota v ten deň dosiahla až 30 stupňov Celzia.

Pokiaľ sa potvrdí smrť prehriatím organizmu, hrozí sedemnásťročnej matke aj jej priateľovi obvinenie zo zabitia z nedbanlivosti.

Rodičia na hrade, deti v aute na parkovisku

O podobnom príbehu so šťastnejším koncom, ktorý sa odohral deň nato na východe Slovenska, informovala televízia JOJ. Rodičia sa rozhodli nechať svoje dve malé spiace deti v aute na parkovisku pod Brekovským hradom, kým sa naň oni šli rýchlo pozrieť. Jedno okienko nechali pootvorené.

Deti sa po chvíľke prebudili a začali plakať. Všimla si ich okoloidúca turistka. Keď sa jej po viac ako 20 minútach nepodarilo nájsť rodičovský pár, zavolala políciu.

Foto N – Tomáš Benedikovič

Vonku bolo približne 30 stupňov Celzia, policajti preto hlavňou zbrane rozbili okno spolujazdca. Podľa svedkov boli deti vystrašené, červené a spotené. Okolo sa rýchlo zbehli ľudia z obce, utierali deti a dávali im vodu. Obe dievčatá boli podľa lekára, ktorý ich vyšetroval, v poriadku.

Keď sa rodičia vrátili k autu, tvrdili, že boli preč len desať minút, ľudia z Brekova však tvrdili, že to muselo byť dlhšie. Vyšetrovateľ začal trestné stíhanie za zločin opustenia dieťaťa.

Pediater: Už jazda v horúčavách je riziková

Pediater Peter Visolajský považuje za riziko už aj prepravovanie detí autom vo vysokých horúčavách. „Vplýva to najmä na dýchací systém a ani teplotné šoky nie sú pre organizmus dobré,“ povedal vtedy pre Denník N Visolajský.

Dieťaťu sa v aute začne prehrievať organizmus a vzniká aj riziko vážnych popálenín. Nad teplotou 42 stupňov Celzia vzniká opuch mozgu a prichádza k úmrtiu. Čím je dieťa menšie, tým skôr sa môže jeho organizmus prehriať.

Začiatkom júna zverejnila slovenská polícia tabuľku, ktorá ukazuje, ako rýchlo sa teplota v aute zvyšuje aj pri miernejších vonkajších teplotách.

Podľa údajov v tabuľke sa aj pri teplote 20 stupňov Celzia môže za hodinu hodnota viac ako zdvojnásobiť. Pri teplotách nad 40 stupňov Celzia sa môže len za polhodinu zvýšiť až na 56 stupňov.

Jediný evidovaný prípad na Slovensku, keď dieťa zomrelo v aute na následky horúčavy, sa stal pred dvoma rokmi v lete v Nitre.

Dvojročné dievča v aute zabudol otec, ktorý ho viezol do jaslí, nespravil však tak a auto aj s dcérou odparkoval počas veľmi horúceho dňa na parkovisku pri práci. Počas celého doobedia plného pracovných povinností bol presvedčený, že dcéra je v škôlke.

Dieťa strávilo v aute polovicu dňa a po príchode záchranárov už nejavilo známky života. Teplota v ten deň vystúpila až na 37 stupňov Celzia, podľa znaleckého posudku mohlo byť v aute viac ako 60 stupňov.

„Prijímam úplnú zodpovednosť za túto hroznú tragédiu. Pôjdem pred súd a budem čeliť celej tejto zlobe. Aj keď žiaden súd mi nemôže udeliť tvrdší trest, aký mám,“ napísal vtedy vo vyhlásení otec dievčaťa.

Súd ho uznal vinným z prečinu usmrtenia a vymeral mu dvojročnú podmienku. Približne rok a pol po nehode otec dieťaťa zomrel počas behu, pravdepodobne dostal infarkt.

Americké štatistiky

Najpresnejšie štatistiky takýchto nešťastí robia v Spojených štátoch. Vlani tam na úpal v aute zomrelo 39 detí. V tomto roku sa len za prvých sedem mesiacov udialo 29 detských úmrtí.

Štatistiky zhromažďuje na stránke noheatstroke.org meteorológ Jan Null zo Štátnej univerzity v San José. Je to najvyšší počet, aký sme kedy mali,“ povedal pre CNN.

Nie za všetkými prípadmi je nešťastný moment, že rodič zabudne na to, že nechal dieťa v aute. Podľa informácií Jana Nulla je to tak v 54 percentách prípadov, ďalších skoro 30 percent sa stane, keď sa dieťa samo dostane do auta. Zvyšné prípady sa stanú, keď sa rodičia rozhodnú nechať dieťa v aute, kým niečo vybavia.

Môže sa to stať každému

Otázku, ako sa takéto niečo môže rodičovi stať, si položil v roku 2009 reportér Gene Weingarten. Za rozsiahlu reportáž, ktorá priniesla odpoveď, že sa to môže stať komukoľvek, získal Pulitzerovu cenu.

„Pred dvomi desaťročiami sa to stávalo relatívne zriedkavo. Lenže začiatkom 90. rokov experti na bezpečnosť áut vyhlásili, že airbag na mieste spolujazdca môže zabiť dieťa. Odporučili, aby sa detské sedačky premiestnili do zadnej časti auta. A potom, pre ešte väčšiu bezpečnosť najmenších, upevnili sedačku tak, aby sa bábätko pozeralo dozadu. Keďže len málokto predvídal tragické dôsledky slabšieho dohľadu na dieťa…“ píše Weingarten v reportáži.

Ilustračné foto N – Tomáš Benedikovič

Reportér sa stretol aj s profesorom molekulárnej fyziológie Davidom Diamondom, ktorý skúmal, ako proces zabudnutia v ľudskom mozgu prebieha.

„Pamäť je ako stroj,“ hovorí Diamond, „a nie bezchybný. Naša vedomá myseľ uprednostňuje veci podľa dôležitosti, ale keď sme na úrovni buniek, tak naša pamäť nie. Ak ste schopný zabudnúť mobil, ste potenciálne schopný zabudnúť aj svoje dieťa.“

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Slovensko

Teraz najčítanejšie