Denník N

Na Dúhový pochod prišli tisíce ľudí, potlesk zožala najmä ombudsmanka, ktorá sa nezľakla SNS (+fotogaléria)

Foto N – Tomáš Benedikovič
Foto N – Tomáš Benedikovič

Lucia Nicholsonová, ktorá prevzala záštitu nad podujatím, sľúbila, že sa v dohľadnej dobe v parlamente opäť pokúsi predložiť návrh zákona o registrovaných partnerstvách.

Na siedmy ročník Dúhového pochodu prišlo aj napriek mrholeniu niekoľko tisíc ľudí. Podľa odhadov Denníka N mohli Bratislavou pochodovať dve až tri tisícky ľudí, ktorí podporovali zrovnoprávnenie LGBT ľudí s väčšinou.

Organizátorka pochodu Diana Pruchnerovičová počas svojho prejavu vyzvala LGBT ľudí, aby boli viditeľní.

„Často sa nás boja, lebo o nás nič nevedia,“ povedala Pruchnerovičová počas svojho prejavu.

Aj ona so svojou partnerkou nedávno novinárom porozprávali o svojom živote. „Urobili sme to, aby sme ukázali, že sme úplne rovnaké ako všetci ostatní,“ vysvetlila Pruchnerovičová.

Aj napriek upozorneniam polície, že do Bratislavy smerujú aj sympatizanti ĽSNS, sa akcia zaobišla bez násilností.

Ombudsmanka vyzvala na zmenu zákonov

Ombudsmanka Mária Patakyová na podujatí vystúpila s prejavom o tolerancii. Keď sa objavila na pódiu, množstvo ľudí spozornelo a pristúpilo bližšie. Z rečníkov zožala najväčší potlesk.

„Verejný ochranca práv má vždy stáť na strane tých, ktorých práva sú ohrozované alebo porušované,“ povedala Patakyová.

„Slovenská republika je v situácii, keď nerešpektuje práva párov rovnakého pohlavia,“ upozornila vo svojom prejave obmudsmanka.

„Ignorovanie práv rovnakopohlavných párov je dnes už neakceptovateľné. Verím, že v našej spoločnosti už nie je pochybnosť, že túto situáciu je potrebné riešiť,“ povedala Patakyová. Po jej slovách nasledoval hlasný potlesk.

Foto N – Tomáš Benedikovič

Na základe Európskeho dohovoru o ochrane ľudských práv a základných slobôd by podľa ombudsmanky Slovensko malo nájsť spôsob, ako právne chrániť rovnakopohlavné páry a zaviesť pre ne určitý typ partnerstva.

Takéto páry podľa nej na Slovensku nemajú garantované právo na dôstojný rodinný a súkromný život. „A to je veľmi smutné konštatovanie,“ skonštatovala ombudsmanka.

Strana SNS pred Dúhovým pochodom Patakyovú vyzvala, aby z okna svojho úradu zvesila dúhovú vlajku. Tá ju však nestiahla.

„Ak by som stiahla svoju podporu PRIDE, ktorá sa zrodila po hlbokých a vážnych úvahách, tak by som zradila svoju funkciu a jej nezávislý a nestranný výkon. Týmto smerom sa už preto moje úvahy nemohli rozvíjať,“ povedala ombudsmanka Mária Patakyová novinárom po svojom prejave na podujatí.

Foto N – Tomáš Benedikovič

PRIDE podporili aj veriaci

Na podujatí vystúpil aj evanjelický teológ Ondrej Prostredník.

„Prichádzam preto, aby som hovoril za tých kresťanov, ktorí nezdieľajú ten názor cirkví, ktorý väčšinou počujete ako oficiálny názor cirkví a ktorý je veľmi nepriateľský voči LGBTI komunite,“ povedal na úvod.

„Ak by malo cirkvám na niečom záležať, tak je to práve podpora každého, kto chce žiť v usporiadanom a vernom vzťahu,“ vysvetľoval Prostredník.

Vo svojom prejave kritizoval aj politikov, ktorí ignorujú LGBT ľudí, „pretože sa úzkostlivo trasú a boja, že stratia hlasy, ktoré horko-ťažko vo voľbách získali“.

V inej časti mesta sa konal aj pochod Hrdí za rodinu, ktorý organizoval Anton Chromík. Ten v minulosti inicioval takzvané „referendum za rodinu“, ktoré nedosiahlo predpísané kvórum, a teda bolo neplatné.

Nicholsonová dúfa, že raz bude sobášiť aj LGBT ľudí

Záštitu nad podujatím prevzala podpredsedníčka parlamentu Lucia Ďuriš Nicholsonová. Na PRIDE však osobne neprišla, pretože mala „pracovnú sobotu“ a sobášila páry na mestskom úrade.

„Dúfam, že sa dožijem pracovnej soboty, keď budem popri heterosexuálne orientovaných pároch sobášiť aj vás,“ odkázala LGBT ľuďom Nicholsonová vo svojom videu.

Po prevzatí záštity sa na sociálnej sieti nevyhla osobným útokom. „Neviem si predstaviť, akému zastrašovaniu a ponižovaniu čelíte, keď ja, už len tým, že som prevzala záštitu nad Gay Prideom, som cez sociálne siete čelila nejednej urážke a ponižovaniu,“ povedala.

Podľa Nicholsonovej sú dnes LGBT ľudia občanmi druhej kategórie, pretože majú „povinnosti ako všetci ostatní, ale nemajú práva ako všetci ostatní“.

„To, že vám priznáme rovnaké práva, nijako nezasiahne do práv a slobôd heterosexuálne orientovanej väčšiny. Vaše registrované partnerstvá a manželstvá nijako neovplyvnia naše manželstvá a takzvané tradičné rodiny,“ tvrdila vo videu Nicholsonová.

Sľúbila, že v dohľadnej budúcnosti sa v parlamente opäť pokúsi predložiť návrh zákona o registrovaných partnerstvách.

Foto N – Tomáš Benedikovič
Foto N – Tomáš Benedikovič
Foto N – Tomáš Benedikovič
Foto N – Tomáš Benedikovič
Foto N – Tomáš Benedikovič
Foto N – Tomáš Benedikovič
Foto N – Tomáš Benedikovič
Foto N – Tomáš Benedikovič
Foto N – Tomáš Benedikovič
Foto N – Tomáš Benedikovič

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

LGBTI+

Slovensko

Teraz najčítanejšie