Denník N

Kotlebovci si značkovali región

Foto N – Daniel Vražda
Foto N – Daniel Vražda

Jazda kotlebovcov za slušných ľudí sa nedá nazvať inak ako značkovaním si regiónu. Dlhá kolóna prešla od Banskej Bystrice cez Rimavskú Sobotu až po Horehronie, sem-tam zablokovali dopravu – a to je všetko.

Podpredseda ĽSNS Milan Uhrík niekoľko dní pred jazdou vyzýval na internete ľudí, aby si nenechali skákať po hlavách, aby sa pridali k protestnej kolóne kotlebovcov, a vyhlásil, že ak to nepomôže, obsadia celú Bratislavu.

Hodiny ničoho s kotlebovcami

Prešli sme s kotlebovcami stovky kilometrov. Vo vyše tridsaťstupňovej horúčave sme sa presúvali s nimi deväťdesiatkou, tridsiatkou a vyčkávali sme aj v stojacich kolónach. Zistili sme, že kotlebovci obsadia Bratislavu, ak nepomôžu ani zbytočne spotrebované desiatky litrov nafty a premrhané hodiny v aute.

Stovka, stopäťdesiat – ťažké bolo odhadnúť, koľko áut so zelenými nálepkami, prípadne zástavami Kotlebovej Ľudovej strany Naše Slovensko sa bolo previezť v sobotu po cestách banskobystrickej župy. Kolóna sa miešala s „normálnymi“ vodičmi a predlžovala sa.

Rovnako ťažké bolo určiť aj to, prečo kotlebovci nazvali permanentnú volebnú kampaň Jazda za slušných ľudí. Proti asociálnym extrémistom.

Podpredseda strany Milan Uhrík to na Facebooku zdôvodnil tým, že „tlupy asociálov naďalej okrádajú, znásilňujú a vraždia nevinných“ a každý, kto na to upozorní, je prenasledovaný za extrémizmus.

Treba pripomenúť, že Marian Kotleba, Stanislav Mizík, Milan Mazurek a ostatní nie sú stíhaní za to, že upozorňovali na presne nešpecifikované krádeže a znásilňovania, ale za extrémistické trestné činy.

Foto N – Daniel Vražda

Kolóna pre zvedavcov

Kotlebovci sa v sobotu predpoludním stretli na parkovisku Tesca v Banskej Bystrici aj napriek tomu, že vedenie obchodného reťazca s tým nesúhlasilo. Dokonca požiadalo o asistenciu aj políciu. Desiatky áut so zástavami sa vydali z parkoviska na cestu po regióne.

„Toto je jazda za slušných ľudí?“ pýtala sa vodička aj za ostatných, ktorí na hlavnej ceste museli čakať, kým sa kotlebovci presunú na rýchlostnú cestu smerom na Zvolen. Vyzeralo to tak, akoby chlapcom v zelenom parkovisko patrilo. Vedľajšia cesta, nevedľajšia, jazdím za vás, čakajte. Tak vodiči čakali.

Banská Bystrica, Zvolen, Detva, Lučenec, Rimavská Sobota, Tisovec, Polomka, Brezno. Všade rovnaký obraz. Kolóna prechádzala mestami, z dodávkových straníckych áut na čele sa z ampliónov ozývalo čosi nezrozumiteľné o asociáloch, a tak prevažovalo trúbenie klaksónov.

Do Tisovca prišli o jeden a pol hodinu neskôr oproti plánu. Niekoľko ľudí vydržalo v centre aj napriek nervozite. Dvaja-traja zakývali, väčšina zvedavcov pozorovala kolónu kotlebovcov spoza plotov, fotili si ich alebo nakrúcali na kameru.

V Muráni kotlebovcom kývali aj mladí Rómovia. V ďalšej dedine to vyzeralo na vítanie, ale nakoniec sa ukázalo, že skupiny ľudí popri ceste predávajú huby a brusnice.

Foto N – Daniel Vražda

[Kúpte si knihu Kotleba. Odkiaľ prišiel a ako je možné, že sedí v parlamente od novinára Daniela Vraždu.]

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Marian Kotleba

Slovensko

Teraz najčítanejšie