Denník N

Kaviarní v Považskej Bystrici je veľa, snažia sa odlíšiť jedlom či podujatiami

Kaviareň "Retro". Foto - Retro (facebook)
Kaviareň „Retro“. Foto – Retro (facebook)

V Považskej Bystrici funguje viacero kaviarní, pokúšajú sa vyniknúť hlavne kultúrnymi akciami či ponukou jedla.

V Považskej Bystrici sa ešte pred pár rokmi veľa zaujímavých podujatí nekonalo, sčasti to však dokázali zmeniť aj miestne kaviarne. Aktivista Tomáš Bořuta pred piatimi rokmi na prízemí Domu kultúry založil podnik Retro, v ktorého priestoroch začal neskôr spolu s poslankyňou mestského zastupiteľstva Monikou Bandúrovou organizovať tzv. „Cooltajner“. Pred kaviarňou postavený lodný kontajner slúžil ako improvizované pódium, sedenie pre ľudí vytvorili z drevených paliet.

„Považská Bystrica a jej okolie je skvelé miesto, ktoré má však podľa môjho názoru na omnoho viac,“ hovorí Bořuta. „Vďaka Cooltajneru sa nám podarilo rozprúdiť aspoň kultúrno-spoločenský život v Považskej Bystrici, ktorá bola široko-ďaleko známa tým, že tu skapal pes.“ Súčasťou programu letného Cooltajnera boli napríklad prednášky, premietanie filmov, výstavy fotografií či tvorivé dielne.

Retro vzniklo na mieste, kde už v minulosti fungovali iné podniky. „Kaviareň sme vybudovali v priestoroch Domu kultúry, ktoré majú od vzniku budovy v šesťdesiatych rokoch svoje špecifické genius loci. Už od začiatku tu bol bufet slúžiaci na občerstvenie počas kultúrnych akcií. Neskôr po páde režimu a v čase, keď sa z Domu kultúry stala akási stigmatizovaná budova, tu vznikla na ten čas až kultová kaviareň Alfredo. Po jej zániku sme napokon založili Retro, ktoré nadviazalo na tradíciu rôznych akcií.“

„Našou víziou bolo a je robiť z Retra unikátny priestor, ktorý nie je len kaviarňou, ale v prvom rade miesto, kde sa ľudia cítia príjemne, kde nájdu širokú škálu podujatí a zároveň sa môžu aj osobne realizovať pri tvorbe týchto podujatí. Darilo sa nám to ešte viac po založení Cooltajnera, ktorý má takmer za sebou tretie leto existencie, desiatky akcií a tisícky návštevníkov. Klientela Retra je naozaj pestrá a zahŕňa všetky vekové kategórie, od študentov až po seniorov, a nás vždy teší, keď v Retre spolu dokážu tráviť čas v pohodovej atmosfére ľudia všetkých generácií.“

Cooltajner. Foto – Cooltajner (Facebook)

Blízko kancelárií

Kaviarní v Považskej Bystrici je veľa, preto sa každá snaží čo najviac odlíšiť. Majiteľ podniku „Wall Street 105“ Jaroslav Richtárik povedal: „Samozrejme, začiatky boli ťažké a stále to nie je jednoduché. Problém je hlavne v tom, že veľa ľudí si myslí, že tento druh biznisu je jednoduchý. Preto kaviarne rastú ako huby po daždi. To všetkým nám, majiteľom, samozrejme uberá z ‚koláča‘, nakoľko naše mesto je veľmi malé.“

„Wall Street 105“ založili v roku 2015 v centre mesta v budove bývalej sporiteľne a v blízkosti viacerých kancelárskych budov. Jej názov odvodili práve od lokality a pracuje v nej päť zamestnancov.

„Chceli sme vyplniť medzeru, ktorú sme v Považskej Bystrici vnímali,“ vysvetľuje Richtárik. „Našim nápadom bolo vytvoriť miesto, kam si radi pôjdete dať kávu a koláč počas pracovného týždňa a takisto sa prídete zabaviť aj v piatok večer.“

„Myslím si, že sa odlišujeme predovšetkým tým, že ponúkame kvalitné produkty s vyššou pridanou hodnotou. Ráno pečieme croissanty, robíme domáce limonády, vlastné dezerty a podobne.“

Do „Wall Street 105“ preto ľudia často chodia na raňajky. Krátko po založení kaviarne otvorili aj presklenú vykurovanú terasu s rozlohou 80 metrov štvorcových, ktorú je možné používať počas celého roka. Zákazníci si dokonca môžu ku káve vybrať aj knihu z malého regála hneď pri stoloch. Podľa Richtárika na budúci rok pripravujú vonkajšiu terasu s vlastným barom.

Wall Street 105. Foto – Wall Street 105 (Facebook)

Ponuka jedla

V centre mesta sa nachádza aj kaviareň „Apetit“. „Podnik sme sa rozhodli otvoriť hlavne preto, aby sme spojili chuť kvalitnej kávy a chrumkavej čerstvej bagety, čo v meste predtým nebolo a prišlo mi to ako diera na trhu, keďže som milovníkom kvalitného espressa s mliekom, ktoré musí prejsť všetkými elementmi ako voda, tlak, čerstvosť, mlinec a barista,“ povedal majiteľ Miroslav Tomášek.

„Začiatky boli pre nás veľmi ťažké. Ľudia nás podceňovali, lebo si mysleli, že sme len bagetéria a  určite nemáme kvalitnú kávu,“ hovorí. „Časom sa však ukázalo, že táto kombinácia sa osvedčila. Neskôr sme zaradili aj nové produkty ako šaláty, burgery a palacinky, ktoré sa stále hodia ku káve.“

„Nie sme len kaviareň, ale ani nie reštaurácia. Fungujeme ako mesto v meste: keď si k nám človek príde posedieť a je hladný, nemusí sa už nikde presúvať. Dúfame, že sa nám snaží odlíšiť aj kvalitou kávy, dodržiavaním všetkých postupov, novými technológiami a kvalitou surovín, vyhýbame sa polotovarom.“

„V budúcnosti si chceme udržiavať kvalitu a spokojnosť zákazníkov. Inšpirujeme sa aj trendmi vo svete, preto veľa cestujeme do zahraničia, aby sme získali nové skúsenosti.“

Prípad „Apetitu“ nie je v Považskej Bystrici jediný – o prepojenie kávy a jedla sa snaží aj nový podnik „PB Café & Restaurant“. Na začiatku tohto leta sa k nim pridal i „Tatran Pub“ – kedysi fungoval len ako typická krčma, teraz však ponúka i pizzu či steaky.

Majiteľ „Retra“ Tomáš Bořuta doplnil, že pri riadení kaviarne má asi rovnaké problémy ako každé iné gastro zariadenie na Slovensku. „Máme obrovskú byrokratickú záťaž, sústavné kontroly, pre nezmyselné požiadavky štátu aj zbytočné finančné zaťaženie. Občas máme problém nájsť do nášho tímu tých pravých ľudí,“ vymenúva.

Apetit. Foto – Apetit (Facebook)

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Považská Bystrica

Teraz najčítanejšie