Denník N

A teraz príde vojna? Veľký manipulátor Steve Bannon skončil v Bielom dome, cíti sa ešte silnejší

Steve Bannon. Foto – TASR/AP
Steve Bannon. Foto – TASR/AP

V Breitbarte, hlasnej trúbe amerických populistov a radikálnej pravice, oslavujú návrat „populistického hrdinu“. Sľubuje vojnu demokratom aj korporátnej Amerike.

V jednej časti Saturday Night Live ho zahrali ako strašidelnú smrtku v čiernom plášti.

„OK, Donald, tak dosť bolo zábavy na dnešnú noc – môžem sa vrátiť za môj stôl?“ povie Steve Bannon v Oválnej pracovni Donaldovi Trumpovi. „Áno, samozrejme, pán prezident, sadnem si za môj stôl,“ odpovie Trump svojmu šéfovi stratégie.

 

O obrovskom vplyve Steva Bannona, ktorý má blízko k stúpencom radikálnej pravice, sa písalo aj žartovalo dlho. Magazín Time mu dokonca venoval obálku s titulkom Veľký manipulátor.

Jeho moc priamo ovplyvňovať amerického prezidenta z Bieleho domu však netrvala dlho – po minulom piatku má Steve Bannon znovu „ruky rozviazané“, a môže sa naplno venovať tomu, čo verejne ako zamestnanec prezidentskej administratívy nemohol.  

Otvorenému boju proti liberálom, korporátnej Amerike a globalistom.

Nakoniec, povedal to otvorene aj sám. „Môžem lepšie bojovať zvonku. Nemôžem bojovať príliš veľa s demokratmi zvnútra, tak ako môžem zvonku,“ rozhovoril sa vo svojom prvom rozhovore po odchode z Bieleho domu.

Jeden z jeho prvých krokov je ohlásený návrat do hlasnej trúby radikálnej pravice, prezývanej aj alt-right – Breitbartu. Ten to oznámil s veľkou pompou.    

„Populistický hrdina sa vracia domov do Breitbartu,“ napísal obľúbený server, ktorý je podľa vlastných slov najvplyvnejšou populistickou webovou stránkou na svete. Médium si verí, návrat Bannona podľa neho ešte zväčší jeho globálny dosah.  

Joel B. Pollak, editor z Breitbartu, to vyjadril na Twitteri jedným slovom: #WAR (#VOJNA).  

Znamená to, že Bannon teraz vyhlásil vojnu človekovi, ktorému pomohol dostať sa do Bieleho domu a nakoniec ho z neho vyhodil?  

Bannon a jeho nepriatelia

„Nemyslím si, že Bannon má nutne záujem škodiť Trumpovi, ale skôr chce radikalizovať jeho voličskú bázu voči konvenčnému konzervativizmu a ‚globalistickým‘ hlasom v Bielom dome,“ povedal pre Denník N analytik American Enterprise Institute Dalibor Roháč.  

Bannonove ambície sú podľa neho dlhodobé. „Trumpovo prezidentstvo sa skončí takmer isto neúspechom a Bannon bude posilňovať dojem, že to je výsledkom vnútornej sabotáže. Bude sa tiež snažiť o to, aby sa do kongresu dostalo čo najviac explicitne nacionalistických kandidátov, na rozdiel od štandardných republikánov,“ dodal slovenský analytik v službách amerického think tanku.

Vedľajšou misiou by mohla byť „úplná“ mediálna vojna proti jeho ideologickým oponentom v Bielom dome, teda, ako píše Financial Times, najmä proti prezidentovmu zaťovi Jaredovi Kushnerovi a jeho dcére Ivanke, Garymu Cohnovi, šéfovi Národného ekonomického výboru, a Trumpovmu poradcovi pre národnú bezpečnosť HR McMastrovi či ministrovi financií Stevovi Mnuchinovi. Proti ľuďom, ktorých opisuje ako demokratov.

Jeho koniec opísal New York Times ako víťazstvo pre generála Johna Kellyho, ktorý po novom vedie štáb Bieleho domu a snaží sa zvrátiť rekordnú nepopularitu a chaotické vládnutie prezidenta Trumpa.

Spomedzi republikánov by sa mohol Bannon pustiť do predsedu Snemovne reprezentantov Paula Ryana aj šéfa republikánskej väčšiny Mitcha McConnellyho. Bannovi sa nepáčilo napríklad to, ako brzdili výstavbu múru na hraniciach s Mexikom.

Teraz sa môže zvonku snažiť ovplyvňovať prezidenta proti vôli jeho poradcov.  

„Som leninista. Lenin chcel zničiť štát, a to je aj môj cieľ. Chcem, aby všetko skolabovalo, zničiť dnešný establišment,“ povedal pred štyrmi rokmi a teraz tomu môže venovať celú energiu.

Bannon údajne zvažuje založenie televízie, ktorá by konkurovala konzervatívnej Fox News, pretože tá je na jeho pomery príliš umiernená.

Bannon nie je prvým, kto musel odísť z Bieleho domu. Pre utajené rozhovory s ruským veľvyslancom skončil poradca pre národnú bezpečnosť Michael Flynn. Krátko pred Bannonom sa porúčal po expresne krátkom čase mediálny šéf Bieleho domu Anthony Scaramucii. Z protestu proti jeho nástupu zase skončil Trumpov hovorca Sean Spicer.

Bannon na Red Bulloch

„Trumpovo prezidentstvo, za ktoré sme bojovali, je preč,“ povedal Bannon, ktorý stál v Bielom dome napríklad za kontroverzným zákazom vstupu do USA pre občanov šiestich moslimských krajín, ktorý prešiel cez americké súdnictvo len v obmedzenej podobe.

Bannon a Breitbart sú známi najmä protiimigrantskou rétorikou, nacionalizmom a odporom ku globalizácii či sklonom k izolacionalizmu. Tlak na jeho odstúpenie zosilnil potom, ako Trump, na rozdiel od svojej dcéry Ivanky, nedokázal otvorene odsúdiť rasistov a stúpencov nadradenej bielej rasy v Charlottesville.

„Bannon vyzeral, akoby vypil 40 Red Bullov. Je ako tiger vypustený z klietky. Myslím, že mu bude Trump ďalej načúvať,“ povedal Josh Green, autor knihu Diablova dohoda o Bannnovi, ktorý stál za stratégiou, ako dostať Trumpa do Bieleho domu. Bannona po rozhovore s ním opísal ako plného „maniakálnej energie“.

Samotný Trump sa s Bannonom rozlúčil vo veľkom štýle na Twitteri. „Chcel by som sa poďakovať Stevovi Bannonovi za jeho služby. Pripojil sa ku kampani počas môjho úsilia o porážku krivej Hillary Clintonovej – bolo to skvelé. Ďakujem, S,“ napísal mu na Twitteri.  

A v jeho sľubovanej mediálnej vojne mu poprial veľa úspechov. „Steve Bannon bude tvrdý a chytrý hlas Breitbartu – možno lepší než kedykoľvek predtým. Fejkové správy potrebujú konkurenciu!“

Podľa agentúry Bloomberg človek ako Bannon nemá mať čo hľadať v Bielom dome. „Mal veľké deštruktívne plány. Našťastie, nemal ideu, ako ich presadiť,“ napísal Jonathan Bernstein, podľa ktorého najdôležitejšia vec na Bannovi je tá, že ide o amatéra. Zmeniť Ameriku na svoj obraz sa mu však napriek tomu podľa niektorých amerických médií už podarilo.

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Donald Trump

Svet

Teraz najčítanejšie