Denník N

Danko opäť skúša Fica cez SMS, ministrov nepustí na vládu

Koaličná kríza sa ťahá ďalej. Predseda SNS chce koaličnú radu, ale až v piatok, a dovtedy nechce pustiť vlastných ministrov na vládu.

Predseda SNS Andrej Danko ani po štyroch dňoch, ktoré si vyžiadal na oddych s deťmi, neoznámil, či zostáva v politike a čo ďalej so SNS vo vláde. Koaličným partnerom podľa webu pluska.sk zatiaľ len poslal SMS, ktorou si vyžiadal koaličnú radu na piatok a oznámil im, že jeho ministri neprídu na zasadnutie vlády, ktoré malo byť v stredu.

Vláda bude rokovať aj bez ministrov SNS, Smer oznámil, že jeho ministri tam prídu a očakáva, že sa dostavia aj ministri Mosta-Híd. Smer zároveň akceptuje piatkový termín koaličnej rady.

Ministri Mosta-Híd pôjdu na rokovanie vlády. „Strana Most-Híd aktuálnu situáciu nemieni komentovať cez médiá, chce ju riešiť na koaličnej rade, ktorá zasadne v piatok,“ povedala hovorkyňa strany.

Danko stále Plavčana nedal odvolať

Vo štvrtok sa podľa agentúry SITA zíde predsedníctvo SNS, na ktoré prídu aj všetci poslanci SNS. Predsedníctvo strany zasadalo aj pár dní predtým, ako Danko vypovedal koaličnú zmluvu. Poslanci strany potom hovorili, že na to dali predsedovi mandát, ale iba v krajnom prípade. Z ich reakcií vyplývalo, že im Danko o tom dopredu nepovedal.

Smer tiež oznámil, že „očakáva, že sa v prvom rade vyrieši problém týkajúci sa vypovedania koaličnej dohody stranou SNS. Podobne ako SNS, aj strana Smer je pripravená predložiť svoje požiadavky, viažuce sa k budúcoročnému štátnemu rozpočtu, pri plnom zachovaní finančnej disciplíny krajiny. Medzi nimi budú napríklad radikálnejšie zvýšenie minimálnej mzdy či vyššia podpora starostlivosti o odkázaných ľudí“.

Nevyriešila sa stále ani situácia na ministerstve školstva. Danko síce uznal, že Plavčan po výzve musí podať demisiu, a sám minister oznámil, že to urobí, abdikačný list do prezidentskej kancelárie však stále neposlal. Až potom ho bude môcť prezident odvolať a poveriť niekoho iného, aby viedol jeho rezort.

Druhou možnosťou by bolo, že by Plavčana odvolal premiér.

Video: Ako Danko minulý týždeň oznámil, že si berie čas
autorka: Martina Koník

 

Tajomný Danko a SMS

Fico už oznámil, že dočasne vedením ministerstva školstva poverí ministra obrany za SNS Petra Gajdoša.

Či je Danko už na Slovensku, nie je jasné. Cez víkend mal byť so synmi v zahraničí. Ľudia z vedenia SNS dnes telefóny nedvíhali.

Danko cez SMS s koaličnými partnermi komunikoval aj minulý týždeň, keď Robertovi Ficovi a Bélovi Bugárovi napísal, že nepríde na pondelkovú koaličnú radu.

Čo vlastne SNS chce

Slovenská národná strana púšťa na verejnosť, že bude mať v piatok svoje požiadavky, ktoré vraj doteraz narážali na niektorých ministrov Smeru. Agentúra SITA píše, že pôjde o presadenie 13. platu, cestovné šeky pre zamestnancov a aj pre dôchodcov a rovnako zníženie daňového zaťaženia. V štátnej správe chcú dosiahnuť rast minimálnej mzdy, čo má narážať na ministra financií Petra Kažimíra zo Smeru. Strana tiež trvá na podpore kúpeľníctva.

Chcú tiež návrh zákona o posudzovaní vplyvov na rodinu a manželstvo, ktorý bude zahŕňať vytvorenie takzvanej rodinnej doložky v legislatívnom procese, teda zrejme skúmať, ako by nové zákony vplývali na rodinu. „Rovnako predložíme našim koaličným partnerom návrh na vytvorenie Rady vlády pre rodinu a demografický rast,“ povedal pre agentúru SITA predseda poslaneckého klubu SNS Tibor Bernaťák.

Danko odkazoval ombudsmanke

SNS sa doťahovala so svojimi koaličnými partnermi aj cez víkend. Prvý podpredseda strany Jaroslav Paška sa na Facebooku sťažoval na to, že ombudsmanka Mária Patakyová podporila Dúhový pride a oznámila, že naň aj príde. „Nie som si dnes istý, Béla, či sa po tomto vulgárnom geste Tvojej nominantky proti čl. 41 Ústavy SR (ale aj našim koaličným dohodám) nájde v klube SNS poslanec, ktorý by ešte podporil nejakého Tvojho kandidáta do akejkoľvek verejnej funkcie,“ napísal Paška.

Ku kritike Patakyovej sa pridala SNS a neskôr aj samotný Danko. Žiadali, aby zvesila dúhovú zástavu, ktorá visela z okna jej úradu. Či však spory okolo ombudsmanky nejako súvisia s Dankovou dnešnou SMS-kou, nie je jasné.

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Koaličná kríza

Slovensko

Teraz najčítanejšie