Denník N

Londýn, Paríž, Barcelona. Austrálčanka cestuje po Európe a zažila už tri teroristické útoky

Austrálčanka Julia Monaco počas svojej dovolenky v Európe zažila tri teroristické útoky. Foto – linkedin.com
Austrálčanka Julia Monaco počas svojej dovolenky v Európe zažila tri teroristické útoky. Foto – linkedin.com

„Budem pokračovať vo svojej ceste,“ hovorí žena, ktorá bola pri teroristických útokoch v Paríži, Londýne a vo štvrtok aj pri barcelonskej Las Ramblas.

Povedali by ste, že Julia Monaco mala šťastie alebo naopak, že ju prenasleduje nešťastie? Austrálčanka (26) bola v priebehu troch mesiacov svedkom troch teroristických útokov v Európe.

Minulý štvrtok sa v rámci svojej návštevy Barcelony zastavila v nákupnom centre na rohu ulice Las Ramblas. Bolo to v čase, keď tam útočník v dodávke zabil 14 ľudí a viac ako sto zranil. Julia Monaco vtedy s priateľkami vychádzala z obchodu.

„Najskôr sme si mysleli, že ide o obyčajnú dopravnú nehodu,“ povedala pre rádio 3aw. „Ale hneď ako začali všetci utekať, som si uvedomila, že sme sa dostali do niečoho vážnejšieho, ako sme si pôvodne mysleli.“

Dodávku ani útočníka nevidela, pred sebou mala len vystrašených ľudí.

„Dívali sme sa na dav asi 200 ľudí na námestí. Všetci vonku začali kričať a v jeden moment sa rozbehli tým istým smerom,“ uviedla v rozhovore pre 9news. „Doslova sa tlačili, aby sa dostali z ulice do obchodu. Boli sme naozaj vystrašené.“

Tvárou na zem

Monaco sa tak s dvoma kamarátkami opäť ocitla v obchode. Tam im povedali, že majú ísť ďalej od okien a ľahnúť si na zem tvárou dole. Vtedy ešte nevedeli, čo sa vonku stalo.

Monaco sa ukryla do zadnej časti obchodu za stôl s oblečením. Poradila jej to jedna z kamarátok, ktorá v Austrálii pracuje ako učiteľka. „Hneď nám povedala, aby sme sa za niečo skryli, tak ich to učili v škole, ak by prišiel niekto nebezpečný.“

V obchode v tom čase už vládla panika. Mnohých počula plakať, niektoré deti zas od strachu kričali. „Každý bol veľmi, veľmi vystrašený,“ povedala. S kamarátkami sa navzájom povzbudzovali, snažili sa neprepadať stresu.

Po desiatkach minút bezpečnostná služba nákupného centra oznámila, že môžu vstať a opustiť budovu iným východom, než akým prišli. Pri dverách už stáli policajti, ktorí pomáhali evakuovať nákupné centrum.

https://twitter.com/juliaandmonaco/status/898206411267690497?ref_src=twsrc%5Etfw&ref_url=http%3A%2F%2Fwww.independent.co.uk%2Fnews%2Fworld%2Feurope%2Fbarcelona-attack-woman-las-ramblas-london-bridge-paris-julia-monaco-shopping-australian-melbourne-a7899386.html

Julia Monaco po vyše hodine vyšla na ulicu a španielske mesto, zvyčajne plné turistov, nespoznávala.

„Ulice boli prázdne, úplne iné ako pred hodinou a pol. Všade bolo veľmi veľa policajtov,“ uviedla. „Mnoho ľudí iba postávalo okolo, stále nechápajúc, čo sa stalo. Ani my sme si neboli isté, čo máme robiť.“

Na ulici medzitým rozmiestnili zábrany, s policajtmi hliadkovali psy a Julia Monaco sa s kamarátkami  neskôr vrátila na hotel inou trasou ako obyčajne. Mnohými ulicami sa totiž nedalo prejsť.

Londýn a Paríž

Nebolo to však prvýkrát, čo bola Austrálčanka z Melbourne na mieste teroristického útoku. Podobnú scénu si pamätala z júna, keď navštívila Londýn.

Sedela v metre, keď sa vlak zastavil neďaleko London Bridge. Tam traja ozbrojení útočníci s dodávkou zrážali chodcov a následne viacerých zranili nožom.

Tretieho júna v centre Londýna zomrelo sedem ľudí. Monaco vtedy niekoľko hodín zostala uväznená vo vlaku, kde niektorí pasažieri prepadali panike.

Tri dni predtým prišla do Británie z Francúzska, kde navštívila Paríž. Smerovala ku katedrále Notre Dame vo chvíli, keď útočník kladivom napadol jedného z hliadkujúcich policajtov. Bezpečnostné zložky muža postrelili a zraneniam neskôr podľahol.

Napriek trom desivým zážitkom Julia Monaco neruší svoju cestu po Európe a ukončí ju podľa pôvodného plánu v októbri.

„Myslím si, že ma to prenasleduje, ale prídete sem do Európy a očakávate, že sa to stane, ale nenecháte sa tým odradiť od toho, čo chcete robiť,“ vysvetlila.

Rovnako ako tisíce Kataláncov a turistov, ktorí v piatok skandovali „Nebojíme sa“, zostáva mladá Austrálčanka odhodlaná.

„Nechcem sa vrátiť domov. Zostanem tu a nenechám ich vyhrať,“ priznala v rozhovore pre austrálske rádio. „Pozriem si všetko, čo tu chcem vidieť.“

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Útok v Barcelone

Svet

Teraz najčítanejšie