Denník N

Marenie prehliadky u Bašternáka a Turčana ešte preskúma generálna prokuratúra

Jozef Lutter. Foto N – Tomáš Benedikovič
Jozef Lutter. Foto N – Tomáš Benedikovič

Inšpekcia sa na neschopnosť získať výpis hovorov mohla len vyhovárať.

Preverovanie toho, či došlo k mareniu prehliadky vo firme Ladislava Bašternáka a Mareka Turčana Vega plus a kto na to dal príkaz, bude ešte pokračovať. Rozhodla o tom generálna prokuratúra.

„Na základe medializovaných informácií generálna prokuratúra preskúma zákonnosť postupu a rozhodnutia orgánov činných v trestnom konaní,“ napísala hovorkyňa Andrea Predajňová.

Inšpekcia ministerstva vnútra uzavrela kauzu tak, že už nie je možné zistiť, či došlo k mareniu prehliadky. Nevie totiž zohnať výpis hovorov vyšetrovateľky Viery D., ktorej údajne volal nadriadený a spolu s tímom policajtov ju mal stiahnuť. Vraj sa to dá len 90 dní dozadu. Inšpekcia sa odvolala na pozastavenú účinnosť zákona o elektronickej komunikácii. Prehliadka sa mala uskutočniť na Karadžičovej 10 v Bratislave pred viac ako rokom 29. júna 2016.

Video: Dlhoročný policajt Lutter: Kaliňák ma sklamal
Autorka: Martina Koník

Trestné oznámenie podával nadriadený Viery D. Jozef Lutter až v januári. Inšpekcia mu vytkla, že pol roka váhal. Postup inšpekcie odobrila aj Krajská prokuratúra v Bratislave.

Inšpekcia nepostupuje nezávisle

Denník SME upozornil, že inšpekcia postupovala tak, ako keby ani nechcela vypátrať, či naozaj vyšetrovateľke niekto volal.

Podľa novín od 1. januára 2016 platia nové pravidlá na vydávanie výpisov z hovorov pre orgány činné v trestnom konaní. „Ťažko povedať, prečo mala policajná inšpekcia potrebu pri Bašternákovi vŕtať sa v tom, že v roku 2012 nejakí poslanci čosi napadli na Ústavnom súde. Iba že by policajná inšpekcia nebola nezávislá,“ píše SME, podľa ktorého nie je pravda, že policajti vedia zohnať iba výpis starý maximálne 90 dní.

„V Trestnom poriadku a ani Telekomunikačnom zákone nie je nič o deväťdesiatich dňoch. Pretože podľa zákona je operátor povinný vydať policajtom taký výpis hovorov, aký má k dispozícii. Ak eviduje hovory pol roka dozadu, tak pol roka dozadu. Ak rok, tak rok. Potvrdzuje to aj ministerstvo spravodlivosti v dôvodovej správe.“

Podľa SME majú teraz vyšetrovateľka aj ten, kto jej možno telefonoval pred raziou, dosť času, aby požiadali svojho operátora, nech výpis hovorov zmaže.

Kolegovia vypovedali inak

Lutter v oznámení opísal, ako bol pobúrený z toho, že Viera D. odišla z prehliadky bez toho, aby ju vykonala, a na mieste nezostali ani žiadni policajti, ktorí by ho strážili. Na rovnakom mieste sídli aj Turčanova advokátska kancelária Metis Consulting. Lutter sa o tom rozprával s hlavnou vyšetrovateľkou prípadu Bibianou M., vyšetrovateľom Tomášom K., aj s nadriadenou Ľubicou K.

Oni jeho výpoveď nepotvrdili tak, ako ju prezentoval on. Lutter navrhoval konfrontáciu, čo je možné iba po začatí stíhania vo veci. Aj to inšpekcia odmietla.

Nezávislosť médií na Slovensku nebola od roku 1989 nikdy vo väčšom ohrození, ako je teraz. Ak nás chcete podporiť nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom. Vopred ďakujeme🤞

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Robert Kaliňák

Slovensko

Teraz najčítanejšie