Denník N

Glváčovo povyšovanie generálna prokuratúra skúmať nebude, necíti sa kompetentná

Minister obrany Martin Glváč. Foto – TASR
Minister obrany Martin Glváč. Foto – TASR

Podpredseda parlamentu podal na Denník N trestné oznámenie.

Generálna prokuratúra nebude skúmať podnet poslanca Miroslava Beblavého, či bývalý minister obrany a terajší podpredseda parlamentu povyšoval ministrov za Smer do hodnosti plukovník v súlade so zákonom.

„Podnet vo veci preskúmania rozkazov ministra obrany o povýšení Pavla Pašku a Ľubomíra Jahnátka bol vybavený odložením pre nedostatok pôsobnosti prokuratúry na preskúmanie týchto rozkazov, o čom bol podateľ informovaný listom 26. júla,“ napísala hovorkyňa prokuratúry Andrea Predajňová.

Po tom, čo médiá informovali, že minister obrany Peter Gajdoš povýšil predsedu parlamentu Andreja Danka do hodnosti kapitán, sa ukázalo, že podobne v minulosti povyšoval aj minister obrany Martin Glváč. V marci 2016 povýšil takmer všetkých ministrov do hodnosti plukovníkov.

Povýšenie najprv potvrdil aj Glváč, keď však Beblavý upozornil, že napríklad minister Ľubomír Jahnátek už mal na takýto krok vysoký vek a jeho povýšenie bolo protizákonné, Glváč otočil a začal to popierať. Beblavý sa obrátil na generálnu prokuratúru, aby preskúmala zákonnosť Glváčovho rozhodnutia.

Rozkaz je rozkaz

Prokuratúra mu v liste napísala, že „v prípade povyšovania, aj mimoriadneho, sú takéto personálne rozkazy vylúčené zo súdneho prieskumu, a to aj napriek tomu, že ide o súčasť priebehu výkonu štátnej služby profesionálneho vojaka, ktorá na seba okrem iného viaže aj napríklad finančné ohodnotenie“.

Prokurátor Rastislav Vido „analogicky vyhodnotil“, že nepreskúmateľné je aj rozhodnutie Glváča. „Takýto personálny rozkaz nie je rozhodnutím orgánu verejnej správy, rovnako nie je preskúmateľný súdom, a preto preskúmanie takéhoto personálneho rozkazu nie je v pôsobnosti prokuratúry v rámci netrestnej oblasti.“

Beblavý považuje takúto odpoveď za „právne negramotnú“ a podá voči nej opakovaný podnet, o ktorom by mal podľa neho rozhodovať nadriadený prokurátor.

„Prokurátor sa opiera o zákon o profesionálnych vojakoch, ktorý vo veci nemá čo robiť. Povýšenie nastalo na základe zákona o brannej povinnosti,“ povedal Beblavý.

Glváč vidí trestný čin

Jahnátek sa najprv v rozhovore s redaktorom Denníka N k povýšeniu priznal, po upozornení Beblavého a Glváča začali on aj Glváč hovoriť, že k jeho povýšeniu nedošlo.

Denník N zverejnil dokument, podľa ktorého Glváč Jahnátkovo povýšenie podpísal. Glváč podal na Denník N trestné oznámenie. Polícia ho zatiaľ preveruje, vo veci nezačala stíhanie.

Nezávislosť médií na Slovensku nebola od roku 1989 nikdy vo väčšom ohrození, ako je teraz. Ak nás chcete podporiť nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom. Vopred ďakujeme🤞

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Rozdávanie hodností politikom

Slovensko

Teraz najčítanejšie