Denník N

Od Trumpa odišiel hlavný stratég v tíme bez stratégie

Donald Trump (uprostred) a Stephen Bannon (vľavo). Foto – TASR/AP
Donald Trump (uprostred) a Stephen Bannon (vľavo). Foto – TASR/AP

Bannonov odchod Trumpa asi nezmení, ale hádam máme za sebou najväčšie excesy.

Odchod Stephena Bannona z postu vrchného stratéga Trumpovho Bieleho domu znie už na prvé počutie ako dobrá správa. Niežeby teraz Trump, ktorý už viackrát predtým spochybnil svoju dôveru v Bannona, prestal byť Trumpom, ale aspoň mu bude menej načúvať.

Bývalý šéf stránky Breitbart News, ktorá dodnes šíri záplavu falošných správ a konšpiračných teórií, útokov na nenávidený demokratický, ale aj republikánsky mainstream a presadzuje myšlienky bielej nadradenosti, by sa za normálnych okolností nikdy do centra americkej exekutívy nedostal. Lenže amatér v kresle prezidenta, ktorý zvíťazil aj vďaka tomu, že sa vymedzil voči tradičnej politike, si do Bieleho domu priviedol ďalších amatérov, ktorých hlavnou kvalifikáciou bolo to, že sa včas postavili na jeho stranu.

Výsledky tohto postupu sú viac ako rozpačité. Jednak sme za osem mesiacov videli sériu pištoľníckych rozhodnutí, ktorými sa Trump zavďačil svojim voličom a rozčúlil mediálne a politické elity: šlo najmä o imigračný dekrét a odstúpenie od klimatickej dohody. No výsledkom je aj veľké napätie medzi prezidentom a „jeho“ stranou, čo sa najlepšie ukázalo na fiasku so zrušením Obamacare. Ale tiež to, že súčasný Biely dom vlastne žiadnu veľkú stratégiu nemá.

Bannon napríklad viackrát hovoril o dekonštrukcii administratívneho štátu, no tak ako inokedy, aj tu šlo len o bombastické reči bez toho, že by niekto niečo urobil. Strategickou úlohou v domácej politike mala byť obnova infraštruktúry, čo chcel pôvodne aj Barack Obama a v čom sa jeho nástupca mohol spojiť tak s republikánskymi, ako aj s demokratickými kongresmanmi, no aj tu zatiaľ zostalo len pri slovách. V zahraničnej politike to vyzeralo na americké sťahovanie sa zo sveta a z medzinárodných organizácií. Tu prezident skutočne urobil veľa z toho, čo Bannon navrhoval, od odstúpenia od klimatickej či transpacifickej obchodnej dohody cez spochybňovanie NATO či NAFTA a vyhrážky Severnej Kórei či Venezuele po urážky celých štátov a ich predstaviteľov. Je možné, že v tomto smere Trump ešte narobí veľa škody, no od apokalypsy to má ďaleko.

Bolo by fajn, keby sa Trump po Bannonovom odchode posunul viac do nudného stredu, ale to sa nestane. Preto snívajme aspoň o tom, že najväčšie excesy má už za sebou.

 

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Komentáre

Teraz najčítanejšie