Denník N

Čakanie na koniec vládnej krízy: Fico viní novinárov, Danko mení luster, Plavčan ministrom do konca augusta

Čo robia koaliční lídri v medzičase koaličnej krízy? Premiér organizuje tlačovky o úspechoch krajiny, predseda parlamentu sa pýši novým lustrom v parlamente či vlakmi, ktoré nechá vypraviť na šaštínsku púť.

Napätie v koalícii ešte potrvá niekoľko dní, minimálne do piatkovej koaličnej rady. Medzitým sa obaja hlavní aktéri vládneho sporu, premiér Robert Fico a predseda parlamentu Andrej Danko, venujú svojej agende. A predbiehajú sa v prezentácii toho, čo dokázali alebo dokážu.

SNS zároveň odkazuje, že minister školstva Peter Plavčan zostane vo funkcii do konca augusta. Minister Plavčan poslal prezidentovi Andrejovi Kiskovi abdikačný list až ku koncu leta. „Minister v liste napísal, že podľa čl. 116 ods. 2 Ústavy Slovenskej republiky podáva k 31. augustu 2017 demisiu,“ píše prezidentská kancelária.

Vládu v stredu čaká rokovanie, no bez ministrov SNS a teda aj bez Plavčana. Šéf SNS Andrej Danko koaličných partnerov v pondelok cez SMS infomoval, že jeho ministri nateraz na rokovanie vlády chodiť nebudú. Koaličná rada má byť v piatok.

Most-Híd cez deň privítal, že Fico zvolal vládu len s jedným krokom. „Vítame  tento ústretový krok zo strany premiéra, ktorý sa rozhodol zvolať vládu len s jedným neodkladným bodom programu, ktorý súvisí s jeho zajtrajšou zahraničnou pracovnou cestou. O  ostatných plánovaných bodoch budeme rokovať až po vyriešení koaličnej krizy,“ napísala hovorkyňa strany Klára Debnár.

Krajine sa darí

Fico dnes zvolal tlačovú konferenciu, ktorú nazval „Krajine sa darí“, a pripustil debatu o zavedení trinásteho platu.

Na Ficovu tlačovku prakticky okamžite reagoval vyhlásením Andrej Danko. „Keďže sa krajine darí, je namieste uvažovať o tom, že 13. a 14. platy budú oslobodené od daní a odvodov,“ napísala jeho SNS v tlačovej správe.

„Nebojím sa toho, že seriózny zamestnávateľ odmenu vyplatí. Pre neho je to funkčný nástroj na udržanie si zamestnanca a navyše tak zamestnanec dostane vyšší čistý príjem, keďže odmena bude oslobodená od odvodov.“

Fico vyhlásil konkurz na komentátora

Premiér Fico sa nenechal rozhodiť Dankovým rozhodnutím nepustiť na zajtrajšie rokovanie vlády ministrov za SNS. Rokovanie aj tak zvolal. „Sú body programu, ktoré znesú odklad, ale o jednom musí kabinet rokovať,“ napísal.

„Ide o schválenie mandátu pre predsedu vlády na zajtrajšie stretnutie premiérov Slovenska, Česka a Rakúska s francúzskym prezidentom Emmanuelom Macronom v rakúskom Salzburgu. Témou spomínanej schôdzky je okrem iného smernica o vysielaní pracovníkov. Vyriešenie tejto témy je v národnoštátnom záujme Slovenska.“

Fico dnes zároveň uverejnil komentár v Hospodárskych novinách, kde viní novinárov z toho, že koaličných lídrov počas ich sporov burcovali k emotívnym krokom.

„Rešpektujem právo médií kriticky odhaľovať naše chyby či nedostatky, ale v tomto prípade sa posunuli do úlohy politického subjektu, ktorý vedome doslova hecuje koaličných partnerov proti sebe,“ napísal premiér.

Premiér sa okrem iného posťažoval, že sa novinári nevenovali zahraničnej politike a namiesto toho sa sústredili na vnútropolitické spory.

„Komentáre ponižovali koaličného partnera a provokovali ho k emocionálnym krokom vedúcim k politickej nestabilite. Obrazne povedané, slovenské médiá si vopred kúpili pomyselnú kolu a pukance a chcú si užiť zábavu z prípadnej politickej krízy.“

Na konci textu vyhlásil Fico konkurz na zahraničnopolitického komentátora. „Základná požiadavka – profesionalita,“ napísal.

Fico aj v tomto texte používal slovník z posledných dní: Richarda Sulíka opäť nazval vymetačom bruselských barov a pre krajinu opäť žiadal účasť v jadre Európskej únie.

Vlaky, lustre, amfiteáter

Svojej agende sa však venuje aj predseda parlamentu Andrej Danko.

V pondelok večer cez agentúru TASR oznámil, že zo svojich vlastných peňazí zaplatí dva mimoriadne vlaky, ktoré 15. septembra vypravia kvôli celonárodnej púti pri príležitosti sviatku Sedembolestnej Panny Márie v Šaštíne-Strážach.

„Ja som sa prihlásil, dohodol cez biskupský úrad a celé to zafinancujem. Keď to platili komunisti, je neuveriteľné, že to nevieme zaplatiť my. Radšej to zaplatím z vlastných zdrojov. Nie je to trápne, keď musíme takéto veci riešiť a vybavovať?“ pýtal sa.

V utorok zase cez svoju kanceláriu informoval, že nechal vymeniť starý ceremoniálny luster v rokovacej sále parlamentu za nové osvetlenie.

„Samozrejme, vnímame najmä historickú hodnotu slávnostného lustra, ale bezpečnosť poslancov a tiež vhodné pracovné prostredie je prioritou, ktorú sa snažíme zabezpečiť,“ vysvetlil Danko potrebu zmeny osvetlenia.

Video: Výmena parlamentného lustra

Danko sa už vo svojom minulotýždňovom prejave snažil pochváliť vecami, ktoré sa jeho strane podarilo presadiť či zmeniť. Dnes som tu mal zástupcov podnikateľov, ktorí mi ďakovali za zrušenie daňových licencií, paušálne výdavky, včera ministerka Matečná avizovala cyklotrasy,“ vravel.

„Takisto máme za sebou dobrý projekt dobrovoľnej vojenskej služby, iné systémové opatrenia, zajtra sa má otvoriť krásny amfiteáter v Nitre. To všetko sú výsledky SNS, nebudem ich tu teraz vymenovávať.“

Novým amfiteátrom v areáli Agrokomplexu sa Dankova strana pýši aj v sponzorovanom odkaze na Facebooku, ktorého súčasťou je aj reportáž TA3, čo o rekonštrukcii referuje.

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Koaličná kríza

Slovensko

Teraz najčítanejšie