Denník N

Danko ustúpil, už nehovorí o povinných 13. a 14. platoch. Titulnú fotku na Facebooku strany však nevymenili

Foto – TASR
Foto – TASR

Šéf SNS sa o platoch navyše rozhovoril v reakcii na Ficovu tlačovku o tom, ako sa krajine darí.

Šéf SNS Andrej Danko už netrvá na tom, aby firmy vyplácali 13. a 14. platy povinne. Strana, ktorú vedie, dnes zaslala tlačovú správu, v ktorej hovorí o platoch vyplácaných navyše na dobrovoľnej báze – bez daní a odvodov.

Titulná fotka na facebookovom profile SNS pritom ešte hovorí o povinných 13. platoch pre zamestnancov (bez odvodov a daní). Toto opatrenie je aj na Dankovom zozname požiadaviek, ktoré pretláča do koaličnej zmluvy.

„Zamestnanec určite ocení ‚odmenu‘ vo forme 13. a 14. platu vyplácaného v polovici decembra a júna. Ďalší plat bude môcť využiť počas vianočných sviatkov, zimných a letných dovoleniek. Buď sa cestovaním obohatí o rôzne zážitky so svojimi príbuznými alebo si zveľadí svoju domácnosť,“ napísala dnes SNS na Facebooku.

Reakcia na Ficovu tlačovku

SNS tvrdí, že podnikatelia zareagovali „na systémovú zmenu vyplácania odmien“ pozitívne.

„Jednoznačne vieme už dnes povedať, že ide o výraznú zmenu aj v prospech zamestnávateľa, pre ktorého sa vytvára systematický pozitívny nástroj na udržanie si kvalitného zamestnanca,“ píše Dankova strana v dnešnom stanovisku.

Strana poslala tlačovú správu o 13. a 14. platoch v reakcii na tlačovú konferenciu premiéra Roberta Fica, ktorú nazval „Krajine sa darí“.

„Keďže sa krajine darí, je namieste uvažovať o tom, že 13. a 14. platy budú oslobodené od daní a odvodov,“ reagoval Danko.

Fico dnes povedal, že Smer je pripravený sadnúť si za stôl a rokovať o 13. platoch. No podotkol, že s ďalšími návrhmi príde aj Smer. Chce napríklad viac odmeňovať rodinných príslušníkov, ktorí sa starajú v domácnosti o osoby, ktoré potrebujú 24-hodinovú starostlivosť.

„A máme aj iné témy v sociálnej oblasti. Preto čakám, že sa stretneme tri vládne strany, povieme svoje predstavy. Ale je tu limit a to je zodpovedná rozpočtová politika,“ nezabudol Fico poznamenať.

SNS dnes prvýkrát povedala aj niečo viac zo svojej predstavy: „Ak zmena prejde, tak vždy 15. v mesiaci, v prípade 13. platu v decembri a 14. platu v júni, si zamestnanec prilepší o vyšší čistý príjem.“

Aby sa zabránilo špekulatívnemu vyplácaniu odmien bez určenej výšky, určí sa strop. Tým má byť mesačná hrubá mzda zamestnanca.

„Nebojím sa toho, že seriózny zamestnávateľ odmenu nevyplatí. Pre neho je to funkčný nástroj na udržanie si zamestnanca a navyše, zamestnanec tak dostane vyšší čistý príjem, keďže odmena bude oslobodená od odvodov,“ povedal vo vyhlásení Danko.

Návrh rátajú u Kažimíra

Minister financií Peter Kažimír v rozhovore pre Denník N potvrdil, že na ministerstve pripravujú koncept, ako by opatrenie mohlo v praxi vyzerať. Na starosti to má štátna tajomníčka Dana Meager, ktorá je nominantkou SNS.

Kažimír hovorí, že nemá problém s tým, aby to bolo daňovo zvýhodnené. „Pointa je motivovať zamestnávateľov zvyšovať platy a nevyplácať ďalšie odmeny napríklad cashom alebo nejakou inou netransparentnou výhodou. Chceme, aby to dostal zamestnanec legálne na účet, aby si mohol z toho platiť odvody a zarátalo sa mu to do penzie,“ povedal Kažimír.

No nemá to dopadnúť tak, aby trinásty či štrnásty plat len znížil náklady práce zamestnávateľov na úkor štátu a ľudia nedostali viac peňazí. Kažimír priznal, že od začiatku roka 2018 to určite nemôže štát spustiť.

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Dnes na dennike.sk

Koaličná kríza

Ekonomika, Slovensko

Teraz najčítanejšie