Denník N

Kotlebovci zneužili erby miest pri propagácii svojej akcie, mestá to nahnevalo

Dvaja jediní župní poslanci ĽSNS, Milan Uhrík a Marian Kotleba. Foto – TASR
Dvaja jediní župní poslanci ĽSNS, Milan Uhrík a Marian Kotleba. Foto – TASR

Bez súhlasu samospráv miest Nitrianskeho kraja zverejnila Kotlebova strana erby miest na propagačných materiáloch k futbalovému turnaju o pohár ĽSNS.

Banskobystrický župan Marian Kotleba hovorí neustále o práve a poriadku, o tom, že zákony a nariadenia musia platiť pre všetkých rovnako. Pre stranu, ktorú vedie – Kotleba – Ľudová strana Naše Slovensko –, to pravdepodobne neplatí.

Kotlebovci ohlásili nedávno kandidatúru svojho podpredsedu Milana Uhríka na župana Nitrianskeho samosprávneho kraja. Súčasťou kampane je aj futbalový turnaj na štadióne vo Veči.

Nazvali ho Turnaj Nitrianskeho kraja o pohár ĽSNS. Na propagačné materiály zavesili aj erby okresných miest Nitrianskej župy: Nových Zámkov, Nitry, Levíc, Šale, Topoľčian a Komárna, hoci na to nemali súhlas.

Erby môžu vyvolať dojem, že mestá sa podieľajú na akcii a oficializujú ju.

Mali si pýtať súhlas

Používanie symbolov, medzi ktoré patria aj erby, upravujú štatúty a všeobecne záväzné nariadenia samospráv. Fungujú ako mestské zákony, na použitie symbolov inými subjektmi, ako je mesto, vyžadujú súhlas primátora alebo zastupiteľstva.

Župan Banskobystrického samosprávneho kraja Kotleba, ale aj Milan Uhrík, ktorý sa županom ešte len chystá byť, by to mali vedieť.

Napríklad všeobecne záväzné nariadenie mesta Nitra použitie erbu alebo iných symbolov podmieňuje písomnou žiadosťou a súhlasom mesta. „Ľudová strana Naše Slovensko o súhlas nepožiadala, preto súhlas dostať nemohla,“ povedal Andrej Jančovič z Mestského úradu v Nitre.

Rovnaký scenár sa odohrával aj v ostatných mestách. V Topoľčanoch a v Nových Zámkoch vyžadujú na použitie erbu rovnako predchádzajúci súhlas. ĽSNS nepožiadala o povolenie ani v nich, vedenia miest sa o konaní turnaja aj o zneužití erbov dozvedeli náhodou.

„Mesto v tomto prípade otvorí konanie vo veci správneho deliktu porušenia štatútu Nových Zámkov. Vyzvalo listom stranu na okamžité odstránenie erbu z materiálov súvisiacich s činnosťou strany,“ uviedol Peter Kijaček zo sekretariátu primátora Nových Zámkov.

Žiadali ich odstrániť

Topoľčany vyzvú kotlebovcov, aby odstránili ich erb z propagačných materiálov.

Aj primátor Komárna László Stubendek tvrdí, že ĽSNS nepožiadala o použitie symbolu mesta. O ďalšom postupe, ktorý mesto zvolí, rozhodne po zvážení právnych možností.

Ani Levice a Šaľu Kotlebova strana nežiadala o súhlas na zverejnenie erbu. Primátor Šale Jozef Belický požiadal stranu, aby zmenili grafiku plagátu, podľa jeho vyjadrenia tam erb už nie je.

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Marian Kotleba

Slovensko

Teraz najčítanejšie