Denník N

Nacionalizmus, korupcia a babráctvo. Keď mala SNS školstvo, nedopadlo to dobre

Ministri školstva SNS: Jaroslav Paška, Eva Slavkovská, Ján Mikolaj a Peter Plavčan. Foto – TASR
Ministri školstva SNS: Jaroslav Paška, Eva Slavkovská, Ján Mikolaj a Peter Plavčan. Foto – TASR

Jednou z hlavných výčitiek Robertovi Ficovi pri zostavovaní vlády bolo, že pustil školstvo opäť SNS.

Ministri školstva v histórii samostatného Slovenska boli často neschopní zásadných reforiem a nie vždy to boli schopní pedagógovia či manažéri. SNS mala pod sebou školstvo takmer polovicu obdobia existencie Slovenskej republiky a mala doteraz už štyroch ministrov.

Školstvo chcela strana vždy, keď sa dostala do vlády. Je tak zodpovedná napríklad aj za to, aké vedomosti majú žiaci – dlhodobo sa v porovnaní s vyspelým svetom prepadávajú v matematike, čítaní aj prírodných vedách.

Dankovo kladivo na Smer aj Most-Híd

Dnešný podpredseda SNS a architekt Jaroslav Paška bol ministrom školstva iba krátko, pár mesiacov na prelome rokov 1993 a 1994, teda v čase, keď na čele strany skončil Ľudovít Černák a nastúpil Ján Slota. Paška zostal aj pri Slotovi, potom aj pri Anne Belousovovej a vysoko sa v SNS dostal aj za Andreja Danka. Veľa za krátky čas na ministerstve nemohol stihnúť, zostalo po ňom pár vyhlášok či zákonov, ale nič zapamätateľné.

Navonok pokojne pôsobiaci Paška sa prejavuje najmä v posledných rokoch. So silnejúcim Facebookom ukazuje svoju nenávistnú tvár, nadáva na utečencov, homosexuálov a napríklad aj spochybňuje Slovensko v NATO. Práve cez neho teraz počas koaličnej krízy SNS udrela prvýkrát na Smer, keď tvrdil, že za škandálom s eurofondmi sú podnikatelia za Smerom. Minulý týždeň zasa útočil na ombudsmanku za podporu Dúhového pochodu, po ktorom vraj už možno Mostu-Hídu (ktorý ombudsmanku nominoval) nepodporia v koalícii žiadnu nomináciu.

Eva Slavkovská v parlamente v roku 1998. Foto – TASR

Nacionalizmus v čistej podobe

V deväťdesiatych rokoch bola SNS Jána Slotu prototypom nacionalistickej strany bojujúcej proti Maďarom, Čechom a vlastne všetkému neslovenskému. V tretej vláde Vladimíra Mečiara (1994 – 1998) mala SNS dvoch ministrov – obrany a školstva. Na školstvo nominovala učiteľku a historičku Evu Slavkovskú.

Za Slavkovskej ministerstvo podporilo a distribuovalo do škôl Dejiny Slovenska a Slovákov (1945 – 1993) od Milana S. Ďuricu, knihu, ktorá ospravedlňovala úlohu Jozefa Tisa na čele vojnového štátu a napríklad aj spochybňovala Slovenské národné povstanie. Dávno pred tým, ako stála socha Svätopluka na Bratislavskom hrade, sa v knihe písalo o slovenskom kráľovi Svätoplukovi či o Slovensku kupca Sama, teda o útvare, ktorý na našom území existoval ešte pred Veľkou Moravou.

„Ďuricova práca s dejinami je jasne v duchu konceptu dualizmu dobra a zla, stretnutia  Slovákov s ostatnými, vedomé rozdelenie na my = dobrí a oni = zlí,“ napísal v recenzii knihy český historik Marek Šmíd.

Až po tlaku Európskej únie (na knihu išli cez Slovensko aj peniaze z európskeho fondu Phare) ju ministerstvo napokon neodporúčalo ako učebnicu, zostala z nej iba pomôcka. Aj potom však Slavkovská vyhlasovala, že verí v čas, keď bude táto kniha učebnicou.

Protesty rodičov na juhu Slovenska ministerka Slavkovská vyvolala zrušením dvojjazyčných vysvedčení, mohli byť už len v slovenčine. Rodičia protestovali aj v laviciach a prišli do škôl namiesto svojich detí.

Ján Mikolaj odovzdáva vysvedčenia na konci svojho funkčného obdobia v roku 2010. Foto – TASR

Pán profesor, za ktorého to šliapalo

Po páde Petra Plavčana dostala teraz vláda nečakanú radu, kým ho nahradiť. Ozval sa Ján Slota a odporúčal svojho ministra školstva a vicepremiéra z prvej vlády Roberta Fica Jána Mikolaja  (2006 – 2010), ktorý je stále v SNS a je kandidátom strany na žilinského župana.

„Za mojich čias bol pán profesor Mikolaj, môj priateľ, ministrom školstva. Ja si myslím, že v tom období školstvo šliapalo,“ povedal Slota televízii Joj.

Slota si to nepamätá dobre. Ani Mikolaj si napríklad neodpustil zásahy do menšinového školstva a namiesto sľubovanej reformy priniesol do slovenských škôl chaos.

Protesty maďarských rodičov vyvolal tým, že z maďarskej vlastivedy a dejepisnej čítanky dalo ministerstvo odstrániť maďarské názvy a slovenské pomaďarčilo tak, že to ani nedávalo zmysel. Napríklad Košice písali ako Košicérol namiesto Kassáról a Vrútky ako Vrútkyba namiesto Rútkara, Bratislavai namiesto Pozsonyi. Aj vtedy sa ozval Slota, ktorý vyhlasoval, že občianske protesty organizuje SMK, ktorá podľa neho vyzývala na občianske nepokoje „pre niečo, čo je skutočne podľa nás triviálne a umelo nafúknuté“.

Ako mala vyzerať Mikolajova reforma v praxi: najmä menej učiva, nepotrebné látky vyhadzovali predmetové komisie. V skutočnosti sa dial opak, učivo aj pribúdalo a učiteľom nikto nepovedal, ako majú postupovať. Prišiel 1. september, do škôl nedorazili nové učebnice, učitelia nedostali metodické pomôcky.

Dnešná hlavná školská inšpektorka Viera Kalmárová si spomína, že svoju reformu zaviedol Mikolaj „drasticky a rýchlo“ a logisticky ju nezvládol. „Len v júni 2008 sa učitelia dozvedeli, že od septembra budú musieť vyučovať podľa nového dvojstupňového kurikula, a to nemohli ustáť.“

Mikolaj robil neustále zmeny, ktoré zakaždým vyhlásil ako konečné, ale v skutočnosti boli nekonečné. Keď prišli za ním telocvikári, zvýšil povinné hodiny telocviku, keď prišli za ním učitelia – lobisti z iného predmetu, zvýšil aj im, takto to spravil vari aj desaťkrát,“ hodnotil túto reformu po rokoch Pavol Černek zo Štátneho pedagogického ústavu pre Postoj.

Školy prvýkrát v histórii dostali slobodu rozhodovať o obsahu vzdelávania a nevedeli, ako to majú robiť, komentuje to hlavná školská inšpektorka. Následky Mikolajovho ministrovania podľa Kalmárovej trvajú dodnes, učitelia dostali alergiu na slovo „reforma“ a pri každom pokuse reformovať školstvo sú skeptickí.

V školách sa tiež za Mikolaja objavil veľký škandál s eurofondmi, hoci išiel cez iného ministra SNS, ministra výstavby Igora Štefanova, známeho z kauzy nástenka. Desiatky škôl po celom Slovensku z eurofondov rekonštruovalo pár stavebných firiem s úzkymi väzbami na SNS aj ostatné koaličné strany.

Odchádzajúci minister Peter Plavčan. Foto N – Tomáš Benedikovič

Keď ide predovšetkým o eurofondy

S nástupom ministra Petra Plavčana prišla na ministerstvo čiastočne aj nová SNS, o ktorej opakovane hovorí predseda Andrej Danko. Plavčan nie je straník, na ministerstve roky pracoval a v jeho krokoch nevidno nacionalistické výpady proti Maďarom – SNS je v koalícii s Mostom-Hídom a z tejto strany je aj jeden zo štátnych tajomníkov ministerstva.

Tentoraz je problém najmä v peniazoch. Peter Plavčan hneď na začiatku oznámil, že eurofondy si berie pod seba, a odstavil od nich štátneho tajomníka Smeru Erika Tomáša, ktorý neskôr z ministerstva odišiel. „Zatiaľ som si dal pod seba sekciu štrukturálnych fondov – a to preto, že doteraz som s eurofondmi nepracoval a potrebujem sa oboznámiť s prácou a s tým, ako sa tam pracovalo v predchádzajúcich rokoch,“ vysvetľoval minister v rozhovore pre Denník N krátko po svojom nástupe do funkcie.

Práve eurofondy ho napokon pripravili o funkciu. Balík 600 miliónov eur na vedu a výskum rozdelili jeho podriadení podozrivo, dostali sa k nim aj maličké firmy, ktoré nikdy výskum nerobili a s prepojeniami na ľudí z prostredia SNS. Navyše, peniaze nepridelili veľkým výskumným univerzitám.

Aj Plavčan hovoril, že do škôl prinesie veľkú reformu vzdelávania. Táto dostala názov Učiace sa Slovensko a vytvorili ju uznávaní experti na školstvo. Hlavná školská inšpektorka Viera Kalmárová vraví, že na verejných fórach učitelia návrh reformy vítajú. V osobných rozhovoroch však spochybňujú, že z nej naozaj niečo bude.

Problémom je, že sa stále nezačala dostávať do škôl a namiesto toho Plavčan školstvo menil cez neodborné návrhy. Chcel napríklad vrátiť do škôl brannú výchovu či zakazoval deťom písať iným písmom, ako je jedno štátom uznané – spojité písmo.

Napríklad s nápadom na brannú výchovu prišiel predseda SNS Andrej Danko a priznal, že Plavčana priamo riadi. „Neberiem kritiku, že ho riadim. Budem ho riadiť, lebo aj ja som zodpovedný za ministerstvo, budem hovoriť, čo tam má robiť,“ povedal Danko v TA3 v máji. Keď Danko v polovici augusta uznal, že Plavčan musel odísť, aj on zdôrazňoval, že ide o profesora, podobne ako kedysi Slota pri Mikolajovi.

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Eurofondy v školstve

Koaličná kríza

Slovensko

Teraz najčítanejšie