Denník N

Našli torzo stratenej švédskej novinárky z ponorky, k telu mala pripevnené železo

Dnes už mŕtva švédska novinárka Kim Wallová a dánsky majiteľ ponorky Peter Madsen. Foto – AP
Dnes už mŕtva švédska novinárka Kim Wallová a dánsky majiteľ ponorky Peter Madsen. Foto – AP

Ako a prečo zomrela, stále nie je jasné. Dánsky vynálezca ponorky je podozrivý z jej zabitia a o jej prípade polícii pri výpovedi klamal.

Po necelých dvoch týždňoch pátrania vo vodách v blízkosti Kodane je zrejmé, že nezvestná švédska novinárka Kim Wallová už nežije. Testy DNA potvrdili, že ženské torzo, ktoré v pondelok objavili na pobreží, patrí Wallovej.

Prvé obhliadky potvrdili, že končatiny a hlava boli od trupu oddelené schválne a násilne. Na následnej tlačovej besede polícia dodala, že k torzu bol pripevnený kus železa. Mal zabezpečiť, aby sa potopilo.

Príbeh Wallovej podivuhodného zmiznutia po tom, čo ju naposledy videli živú v súkromnej ponorke dánskeho vynálezcu a dobrodruha Petra Madsena, zaujal nielen severské, ale aj svetové médiá. Niektoré písali, že by mohol byť námetom pre veľmi populárne severské detektívky.

Wallovej kolegyne zase upozorňujú, že novinárska práca môže byť naozaj nebezpečná. Tridsaťročná absolventka prestížnej Kolumbijskej univerzity pracovala vo viacerých nebezpečných krajinách. O život však prišla v pokojnom Dánsku. Wallová nastúpila do Madsenovej ponorky, pretože o ňom písala profil.

Lži a zavádzanie

Madsen (46), doteraz známy ako vlastník najväčšej súkromnej ponorky na svete a človek, ktorý sa napriek skepse a výsmechu vedcov pokúša aj o súkromný kozmický program, sa stal kľúčovou postavou celej záhady.

Bol posledným, čo sa stretol s novinárkou, a o kritickej noci jej zmiznutia viackrát klamal. V tú noc sa potopila aj jeho ponorka, záchranári z nej však evakuovali len jeho.

Keď polícia na žiadosť jej priateľa začala pátrať po Wallovej, vynálezca tvrdil, že ju vyložil živú a zdravú pri jednej z pobrežných reštaurácií. Povedal tiež, že v čase, keď sa jeho ponorka začala ponárať pre technickú poruchu, mladá žena už nebola na palube.

Neskôr sa ukázalo, že Madsen ponorku poslal ku dnu úmyselne. To začalo byť polícii podozrivé, ponorku nechala vytiahnuť z morského dna a Dána zadržala pre podozrenie, že je zodpovedný za smrť reportérky.

Madsen opakoval, že je nevinný. Neskôr však zmenil výpoveď a priznal, že Wallová zomrela v ponorke. Vraj išlo o nehodu a on telo „pochoval“ v mori. Prečo však nezavolal pomoc a klamal, že novinárku vyložil, to nevysvetlil. Po nájdení a identifikácii torza je celkom logické, že sa začnú vynárať aj špekulácie, či išlo naozaj o smrť nešťastnou náhodou.

Prečo bolo telo zohavené? Nepotopil Madsen ponorku, aby zakryl stopy zločinu? Nezaťažil torzo preto, aby sa zbavil hlavného dôkazu? Nevylákal novinárku s cieľom zabiť ju? Alebo na ponorke prišlo k nejakému násilnému konfliktu, ktorý vyústil do novinárkinej smrti? Alebo sa Wallovej naozaj na ponorke stal nejaký hrozný úraz a on sa v panike zbavil tela?

Dánske zákony navyše nepovoľujú, aby sa na súkromných ponorkách plavili návštevníci, môžu si ich len prezrieť v dokoch.

Polícia nateraz Madsena obvinila z neúmyselného zabitia. Jeho obhajkyňa tvrdí, že ani nájdenie časti Wallovej tela nemení nič na jeho vyhlásení, že za jej smrť nie je zodpovedný. Policajti nepoznajú presnú príčinu novinárkinej smrti, čakajú na výsledky pitvy a pátrajú po končatinách a hlave.

Šok

Madsenovi známi boli podľa denníka New York Times z celého prípadu v šoku. Niektorí ho opisovali ako prchkého, náladového, konfliktného človeka. Nemyslia si však, že by bol schopný vraždiť. Viacerí povedali, že ponorka je naozaj nebezpečné miesto, a nedá sa vylúčiť, že novinárka niekde spadla a zlomila si väz.

Vyjadrovali sa však pred tým, ako našli Wallovej telesné pozostatky.

Posledné udalosti len utvrdili Wallovej rodičov v zlom tušení, o ktorom hovorili so švédskymi médiami. O dcéru sa báli, lebo chodila reportovať do Ugandy, na Haiti či Srí Lanku.

„Kim pracovala na mnohých nebezpečných miestach a báli sme sa o ňu. Nikdy sme ani nepomysleli na to, že niečo také by sa mohlo stať len pár kilometrov od miesta, kde prežila detstvo. Zdá sa, že sa stala tá najhoršia vec,“ povedali jej rodičia pre švédsku televíziu SV2.

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Svet

Teraz najčítanejšie