Denník N

Kríza v koalícii: Fico neprišiel na tlačovku, na Macrona dostal mandát aj od ministrov SNS

Foto – TASR
Foto – TASR

Aktualizované 16:00. Kríza v koalícii pokračuje. Vláda rokovala „per rollam“, Fico neprišiel na vyhlásenie. Andrej Danko chce prísnejšie majetkové priznania.

Premiér Robert Fico nateraz zrejme ustál hrozby Andreja Danka o páde koalície, ak sa uskutoční dnešné rokovanie vlády. Dopoludnia pritom nebolo jasné, ako to vyrieši.

Na úrade vlády sa malo 10.30 začať rokovanie vlády, premiér namiesto toho ráno oznámil, že bude mať o 10.30 vyhlásenie. Meškal s ním viac ako 90 minút a napokon naň neprišiel.

„Predseda vlády práve v tejto chvíli získal mandát per rollam na rokovanie v Salzburgu a veľmi oceňuje, že toto rozhodnutie podporili aj ministri za SNS,“ oznámila hovorkyňa úradu vlády Beatrice Szabóová. To znamená, že ministri dali Ficovi mandát na diaľku, neprišli do budovy úradu vlády.

„Predseda vlády pokračuje v príprave na rokovanie s francúzskym prezidentom a informovať bude na tlačovej konferencii v Salzburgu,“ dodala hovorkyňa.

SNS má vo vláde troch ministrov – minister školstva Peter Plavčan je na odchode a nebol už ani na minulom rokovaní vlády, ministerka pôdohospodárstva Gabriela Matečná vyhlásila, že ona „per rollam“ nehlasovala. „Ministerka pôdohospodárstva je celý týždeň mimo Slovenska na rekonvalescencii kvôli zlomenine nohy, takže nemohla hlasovať,“ povedal jej hovorca. Plavčan, ani minister obrany Peter Gajdoš zatiaľ na otázky, či hlasovali, neodpovedali.

Andrej Danko bol proti tomu, aby sa dnešné zasadnutie vlády uskutočnilo.

Premiér od rána rokoval so svojimi ministrami a vedením strany o tom, ako budú postupovať. O 16.15 musí byť Fico v Salzburgu, kde má rokovania s francúzskym prezidentom, českým premiérom a rakúskym premiérom aj o migrácii pracovnej sily a o platovom dumpingu.

Na ohlásený Ficov brífing prišiel napokon eurokomisár pre energetiku a podpredseda Európskej komisie Maroš Šefčovič.

Szabóová ani Šefčovič neodpovedali na otázku, či bude v piatok koaličná rada a či ministri za SNS hlasovali „per rollam“ po dohode Fica s Dankom. Hovorkyňa iba povedala, že otázky nesúvisia s témou tlačovej besedy.

Video: Premiér na tlačovku neprišiel, poslal eurokomisára a hovorkyňu
autorky: Martina Koník, Monika Tódová

 

Danko: Pozrime sa na majetky členov vlády

SNS po Ficovom oznámení o vyhlásení poslala tlačovú správu, ktorá sa týka boja proti korupcii. V nej tvrdí, že budú žiadať prísnejšie pravidlá pri zverejňovaní majetkových priznaní. Strana chce o tom rokovať v piatok na koaličnej rade.

„Ak má naozaj vláda taký záujem o boj proti korupcii, musí ísť sama príkladom. Pre žiadneho ministra, ani pre verejného činiteľa, nemôže byť problémom podrobne zdokladovať celý svoj majetok,“ vyhlásil Andrej Danko.

„Pre každého, kto je v politike, vo vláde, či na rôznych štátnych postoch, musí byť samozrejmé, že vie zdokladovať každé jedno euro, alebo kúpu nehnuteľnosti, či drahého auta a šperku,“ dodal. SNS chce tiež navrhnúť vytvorenie komisie, ktorá bude na návrhu nového spôsobu zverejňovania majetku pracovať.

Opozícia dlhodobo vyčíta Robertovi Ficovi, že býva v byte Ladislava Bašternáka, ktorý je obvinený v súvislosti s podvodmi na daniach. Fico sa odmieta z Bašternákovho bytu v komplexe Bonaparte vysťahovať a nechce ani podrobne zverejniť, ako a či vôbec Bašternákovi platí nájom. V minulosti opozícia Ficovi vyčítala aj drahé hodinky. On povedal, že ich má ako dar od manželky. Na manželkin príjem sa Fico odvoláva aj pri nájme Bašternákovi. Platí takmer 3-tisíc eur, hoci plat premiéra je približne 4-tisíc eur.

Výzva Andreja Danka môže smerovať aj na ministra vnútra Roberta Kaliňáka, ktorý sa za podozrivých okolností dostal k podielu na nehnuteľnostiach v centre Bratislavy – kúpou podielu vo firme B. A. Haus od Bašternáka. Kaliňák doteraz uspokojivo nevysvetlil obchod, po ktorom mu od Bašternáka prišlo na účet zhruba 260-tisíc eur.

Hovorkyňa premiéra ani eurokomisár Maroš Šefčovič na výzvu šéfa SNS na brífingu neodpovedali.

Most-Híd popoludní vyzval „koaličných partnerov na rozvážny postup pred piatkovou koaličnou radou. Odkazovanie požiadaviek jednotlivých strán cez médiá považujeme za nezrelý politický marketing“. Strana Bélu Bugára vyzvala „na korektnú koaličnú spoluprácu“ a bude žiadať, aby sa nerokovalo o návrhoch, ktoré sa „dostanú skôr pred médiá ako na rokovací stôl“.

Video: Fico poslal v čase vládnej krízy namiesto seba eurokomisára Šefčoviča
autorka: Martina Koník

Danko vládu nechcel

Andrej Danko poslal v pondelok koaličným partnerom SMS správu, že jeho ministri neprídu túto stredu na vládu. Urobil to potom, čo si zobral pár dní na rozmýšľanie, či vôbec zostane v politike. Podľa bulváru bol Danko v Dubaji.

Úrad vlády však v utorok vyhlásil, že rokovanie vlády sa musí uskutočniť kvôli Ficovej návšteve Salzburgu a rokovaniu s francúzskym prezidentom Emmanuelom Macronom.

„Sú body programu, ktoré znesú odklad, ale o jednom musí kabinet rokovať. Ide o schválenie mandátu pre predsedu vlády na zajtrajšie stretnutie premiérov Slovenska, Česka a Rakúska s francúzskym prezidentom Emmanuelom Macronom v rakúskom Salzburgu,“ vyhlásil Fico v utorok. „Témou spomínanej schôdzky je okrem iného smernica o vysielaní pracovníkov. Vyriešenie tejto témy je v národnoštátnom záujme Slovenska. Na rokovaní vlády sa zúčastní aj podpredseda EK Maroš Šefčovič.“

Danko sa však po tomto vyhlásení nahneval a hrozil odchodom z koalície, ak vláda zasadne.

V utorok pred ôsmou hodinou večer tak z úradu vlády ministrom oznámili, že sa bude rokovať „per rollam“, teda na diaľku formou obežníka. Ministri podpíšu schválenie bodu programu vo svojej kancelárii a materiál sa vráti na úrad vlády.

Pred deviatou večer však úrad vlády aktualizoval program rokovania vlády na svojom oficiálnom webe tak, že bude o 10.30 a bude mať osem bodov.

Opozícia hovorí, že Fico ohýba pravidlá rokovania vlády podľa koaličnej krízy. Poslanec Miroslav Beblavý vyhlásil, že „vláda bežne schvaľuje zahraničné cesty aj dodatočne“.

KDH zase upozornilo, že ak sa bude rokovať „per rollam“, pôjde o porušenie rokovacieho poriadku, lebo sa to má využívať len mimoriadne a hádka v koalícii takou situáciou nie je. Podpredseda KDH Pavol Zajac pre TASR povedal, že Andrej Danko by mal využiť článok 10 odseku 1 rokovacieho poriadku, ktorý hovorí, že ak niektorý člen vlády vznesie námietku voči návrhu, o ktorom sa má hlasovať per rollam, musí sa o návrhu rokovať na zasadnutí vlády.

Danko zároveň v stredu oznámil, že na štvrtok zvoláva rokovanie poslaneckého grémia, teda zástupcov všetkých politických strán. „Predmetom rokovania bude príprava slávnostného zasadnutia Národnej rady Slovenskej republiky pri príležitosti 25. výročia prijatia Ústavy Slovenskej republiky a dňa otvorených dverí, ktorý sa uskutoční 1. septembra 2017,“ napísal jeho tlačový odbor. Grémium sa bude venovať aj programu schôdze, ktorá sa začne 5. septembra. „Ťažiskom rokovania nadchádzajúcej schôdze budú zákony z oblasti ekonomiky, zdravotníctva a zákony sociálneho charakteru.“

Z odvolania Plavčana bol v šoku

Vo štvrtok by tiež malo rokovať predsedníctvo SNS. Danko v rozhovore pre Plus 7 dní vyhlásil, že viacerí členovia SNS chcú odchod z vlády.

Povedal tiež, že nevedel dopredu o tom, že bude odvolaný minister školstva Peter Plavčan. „Prekvapilo ma, že sa napríklad šírila informácia, ako som zrušil koaličné stretnutie, pritom sme boli dohodnutí na súkromnom stretnutí. Podstata je však tá, že na tomto rokovaní napríklad predseda vlády ani raz nepovedal, že mi odvolá ministra školstva.“

Danko hovorí, že bol šokovaný: „My sme sa spolu rozprávali o riešeniach aj o personálnych výmenách, a to nielen na úrovni ministra. Dvanásť hodín nato nastal úplný opak a ja som ostal len šokovaný, čo premiér urobil. Ani raz mi nenaznačil, že takto konať bude, a za týmto si stojím.“

Politici Smeru a Mosta-Híd v zákulisí hovorili, že premiér Dankovi Plavčanovo odvolanie oznámil vopred a do poslednej chvíle mu dával možnosť, aby to urobil sám. Fico zase vyhlásil, že na Plavčanovom odchode bola zhoda, s Dankom mali len rozdielny názor na to, kedy sa to má stať.

Plavčan v utorok oznámil prezidentovi, že z funkcie odchádza k 31. augustu.

Danko je sklamaný z toho, že v politike sa nedá hovoriť o priateľstve. „Denne sa presviedčam o tom, že vo vysokej politike dôvera a osobné priateľstvo nie sú pojmy, ktoré by v nej znamenali to isté ako v súkromnej sfére… Po posledných udalostiach musím konštatovať, že nás čaká ešte veľa stretnutí, aby sa obnovila aspoň elementárna úroveň dôvery.“

SNS si ešte v utorok na Facebook zavesila propagačné video o tom, čo všetko doteraz vo vláde presadila.

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Koaličná kríza

Slovensko

Teraz najčítanejšie