Denník N

Príbeh Diany: Učiteľka v škôlke, ktorá sa zaľúbila do princa, no o trón nestála

Spomienková stena na Dianu pred Kensingtonským palácom. FOTO - TASR/AP
Spomienková stena na Dianu pred Kensingtonským palácom. FOTO – TASR/AP

Od tragickej smrti populárnej Lady Di uplynulo 20 rokov.

Mladý princ Charles si pri výbere dievčaťa musel dávať pozor. Mal to ťažšie, nevyberal si len manželku, ale pravdepodobne aj budúcu kráľovnú.

Ak si odmyslíme, že bol od narodenia následník kráľovského trónu, jeho randenie s princeznou Dianou bolo bežné. Domov ju chodil vyzdvihnúť každý deň, ale niekedy sa jej aj tri týždne neozval.

„Bolo to veľmi zvláštne, no akceptovala som to. Pomyslela som si fajn, veď vie, kde ma nájde, ak ma chce,“ povedala Diana v rozhovore s Petrom Settelenom v roku 1992.

https://www.instagram.com/p/BX3CKMxFOSb/?tagged=princessdianawedding

Jej rodina bola novým vzťahom nadšená, tak isto ako kráľovská. Princezná sa vyjadrila, že ako k hosťovi k nej boli veľmi milí. Zmenilo sa to s pozíciou nastávajúcej nevesty a nadobudnutými povinnosťami.

„Keď sa Diana s Charlesom zasnúbili, spôsobili veľký ošiaľ. Ona bola krásna učiteľka v škôlke, pôsobila nevinne a hanblivo a zrazu sa mala stať princeznou,“ povedal komentátor Brian Balthazar.

Živý prenos zo svadby vysielali televízie 74 krajín, celkovo ju videlo asi 750 miliónov ľudí.  Necelý rok po nej, Diana porodila syna Williama, druhého následníka trónu.

V polovici septembra 1984 sa jej narodil druhý syn Henry, ktorého všetci volajú Harry.

Krstiny princa Harryho v roku 1984. Zľava: kráľovná matka, britská kráľovná Alžbeta II., princ William, princ Harry, princezná Diana a princ Charles. Foto – TASR/AP

https://twitter.com/HistoryInPix/status/897612380376637440

Aj do McDonaldu

Ak Dianu porovnáme s inými matkami žijúcimi v kráľovských rodinách, zistíme zásadný rozdiel.

Lady Di synom ukázala aj život mimo paláca, brala ich do McDonaldu, kupovala im videohry a navštívila s nimi Disneyland. „Prišla a pozerala sa, ako hráme futbal a, no viete, prepašovala nám cez ponožky sladkosti,“ povedal Harry v dokumente k dvadsiatemu výročiu jej tragického úmrtia.

„Raz mi povedala svoje motto: Môžeš byť taký nezbedný, ako len chceš. Len sa nenechaj chytiť,“ spomínal Harry.

Vraj si viac vážila rolu matky za stenami Kensigtonského paláca ako princeznej z Walesu. Oboch synov dojčila, preto ich brávala aj na oficiálne stretnutia.

Williamovi do školy posielala pohľadnice s vtipným textom. Ale keďže sa princ bál, že ho uvidí učiteľka alebo spolužiaci, vždy si ju pozrel až neskôr.

Deťom sa snažila vytvoriť lepšie zázemie ako mala ona sama. „Moji rodičia mi nikdy nepovedali, že ma ľúbia,“ povedala Diana. Maximálne jej dali bozk na líce, ale nikdy sa neobjímali.

Zábery z dokumentu Diana, Our Mother: Her Life and Legacy

Facku otcovi

Diana Frances Spencer sa narodila v Norfolku prvého júla 1961 v aristokratickej rodine.

Jej rodičia sa pravdepodobne nevedeli dostať cez smrť syna Johna, ktorý zomrel krátko po narodení, rok pred Dianou. O sedem rokov neskôr sa rozviedli, čo Dianu veľmi hnevalo.

Odvtedy bola v starostlivosti otca. Keď sa Edward John Spencer znovu oženil, dala mu facku.  „To je od nás všetkých, za to, ako si nám ublížil,“ povedala mu.

Vyrastala s tromi ďalšími súrodencami. Jej brat Charles Spencer vraví, že po rozvode rodičov spolu trávili veľa času, vnímal ju ako najsilnejší ženský element v rodine.

„Keď dospela, zmenila sa. Mala viac sebavedomia,“ vraví v dokumente.

Diana vedela, že o jej deti bude vždy dobre postarané, no chcela, aby synovia pochopili aj ľudí žijúcich mimo Kensigtonského paláca. Keď mal William dvanásť rokov, Diana ho zaviedla do ubytovne pre bezdomovcov. Odvtedy ju William pravidelne navštevuje.

Dobrovoľník Mark Smith ho v dokumente opisuje ako človeka, s ktorým by išiel do krčmy. „Nebojí sa zašpiniť si ruky rovnako, ako sa nebála jeho matka.“

V dokumente jej aj záznam Diany s deťmi, keď boli na lyžovačke v Rakúsku. Prenasledovali ich reportéri, na čo im princezná povedala: „Prepáčte, môžem vás ako rodič poprosiť, aby ste rešpektovali súkromie mojich detí? Chcem ich chrániť.“ Následne kameru prikryla rukou.

Z depresie bulímia

Po svadbe si kráľovná sŕdc začala viac všímať manželovu náklonnosť ku Camille Parker Bowlesovej, jeho terajšej manželke. Diana Camillu vraj prosila, aby jej manžela nechala na pokoji.

Z depresie sa neskôr stala bulímia. Necítila, že by zapadla a vedela, že Charles miluje inú ženu.

Rozviedli sa v auguste 1996, odlúčení boli štyri roky. Po rozvode sláva a obľúbenosť u ľudí princeznej Diany ešte stúpala, bola populárnejšia než princ Charles a Angličania ju chceli všetkými desiatimi.

„S Williamom často rozmýšľame, akou matkou by bola teraz, akú verejnú úlohu by zohrávala a akú zmenu by spravila,“ vraví Harry.

https://twitter.com/HistoryToLearn/status/900163910157742081

Princezná sa dlhodobo zaujímala o problémy ľudí bez domova. Spolupracovala s charitou Centrepoint. Jej reč o tom, ako sa obáva, čo mladí ľudia musia zažívať na ulici, vyvolala u politikov rozhorčenie.

Lady Diana svojsky bojovala aj voči ľuďom, ktorí nosili masky a špeciálne obleky, keď sa stretli s HIV pozitívnym človekom. Navštívila londýnsku nemocnicu Middlesex, kde pacientom trpiacim na AIDS podávala ruku. Bez rukavíc.

Chorých pravidelne navštevovala, prispievala na charitu v sume niekoľkých miliónov. Nevenovala sa im len pasívne, ale aj aktívne.

Tri týždne pred smrťou išla Diana do Bosny a Hercegoviny. Krajina bola v tom období tesne po vojne, spustošená. „Navštívila tých, ktorí vojnu prežili,“ komentuje v dokumente doktor Ken Rutherfold, ktorý sa na návšteve zúčastnil s ňou.

Stretla tam aj dvanásťročného chlapca, ktorý pre výbuch míny prišiel o nohu. „Myslel som si, že bude typická princezná. S veľkými bielymi šatami a čarovným prútikom. Uistila ma, že nám pomôže vo všetkom, čo budeme potrebovať,“ komentuje návštevu aj Žarko Perić.

„Po dvadsiatich rokoch tu už nie sú mínové polia. Tragické je, že tu nie je ani princezná Diana. Je to jej zásluha,“ komentoval s plačom návštevu Malić Bradarić, ktorý tiež prišiel o dolnú končatinu.

Diana sa snažila o celosvetový zákaz mínových polí. V tejto kampani pokračuje jej syn Harry, chce, aby zničili každé aj tie posledné.

V januári 1997 Diana demonštrovala svoj odpor proti používaniu nášľapných mín v Angole a žiadala celosvetový zákaz týchto zbraní. Foto: TASR/AP

Alkohol v krvi

Ten posledný osudný deň princeznej Diany, Henri Paul, zamestnanec parížskeho hotela Ritz, mal 31. augusta 1997 voľno. Pred polnocou ho odvolali, aby odviezol princeznú Dianu a jej priateľa Dody Al Fayeda, s ktorým sa v tom čase stretávala. Egypťan bol synom majiteľa hotela.

Podľa zistení mal Paul v krvi alkohol. Keďže vozidlo sledovali paparazzi, zrýchlil na 105 kilometrov za hodinu.

Novinári išli v tuneli Pont de l´Alma pomalšie, zrážke sa narozdiel od vozidla s Dianou vyhli. Niektorí im hneď išli pomôcť, iní robili lukratívne fotografie. Jeden údajne kričal, že „ľudia musia vedieť, že princezná žije“. Niekoľkých policajti zatkli.

Tridsaťšesťročná Diana nebola pripútaná, po havárii ešte reagovala. Šoféra aj spolujazdca vyhlásili za mŕtvych na mieste. Diana zomrela o štvrtej ráno v nemocnici.

Dianin osobný šofér, Colin Tebbutt, išiel do Paríža hneď, ako mu v noci volali, čo sa stalo. Jeho úlohou bolo dostať princeznú späť do Británie.

Keď v nemocnici pre čerstvý vzduch otvoril okná, videl ľudí stáť na streche. „To ma vystrašilo, tak som ich dekami zakryl,“ vraví v interview pre Good Morning Britain.

Na otázku, aký vzťah mal so svojou šéfkou, pokračoval: „Je tam určitá hranica, ktorú neprekročíte. Rozprávate, keď na vás hovoria, čo bolo správne. Často sme sa spolu v aute rozprávali. Mala výnimočný zmysel pre humor.“

Tebbutt vraví, že si praje, aby to auto šoféroval on. „Nie je dobré, keď vám to stále chodí po rozume.“

Biela záhrada na počesť výročia smrti princeznej Diany. Foto: TASR/AP

Ľutujú posledný rozhovor

Obaja synovia v dokumente hovoria, že najviac ľutujú posledný rozhovor s mamou. Diana im zavolala z Paríža niekoľko hodín pred haváriou. Chlapci ukončili hovor, lebo boli zaneprázdnení hraním sa so sesternicou Zarou Phillips a jej bratom Petrom.  

„Nezmierim sa s tým celý život,“ povedal Harry o osudovom rozhodnutí.

„Pred Kensigtonským palácom boli stovky kvetín. Pomyslel som si, ,ako je možné, že tak veľa ľudí, ktorí túto ženu, moju matku, nikdy nepoznali, plačú a ukazujú viac emócií, ako ja cítim?´“ zdôveril sa Harry.

Od pohrebu podľa jeho slov plakal len raz, preto „ešte veľa smútku musí ísť von“.

Kytice pred Kensingtonským palácom na pamiatku princeznej Diane. Foto: Flickr/ Maxwell Hamilton

Princ William sa netají tým, že na matku myslí každý deň a svojim deťom o nej často rozpráva. „Vedia, že v ich živote boli dve staré mamy.“

Kráľovná Alžbeta II. o Lady Di v živom vysielaní povedala: „Ten, kto poznal Dianu, na ňu nikdy nezabudne. Milióny ďalších, ktorí ju nikdy nepoznali, cítili, akoby ju poznali.“

Dvadsať rokov po smrti matky sa bratia rozhodli, že nakrútia dokument Diana, Our Mother: Her Life and Legacy. Vravia, že je to poslednýkrát, čo takto verejne o matke rozprávajú a zverejňujú detaily.

„Veľmi rád by som sa jej niečo teraz spýtal. Myslím, že cítila poriadne zadosťučinenie, keď nás obliekala do takého bizarného oblečenia,“ hovorí Harry vo filme. „Keď sa pozerám na tie fotky, smejem sa a pýtam sa, ,ako si nám to mohla spraviť´.“

So smiechom priznal, že aj on bude deti obliekať podobne.

Priaznivcom Buckinghamský palác umožňuje vidieť zbierku jej osobných vecí. Medzi nimi sú rodinné fotografie so synmi, obrazy, kazety od Lionela Richieho či Eltona Johna alebo kalendár od bývalého amerického prezidenta Ronalda Reagana z roku 1985. Výstava potrvá do prvého októbra.

Kate je Kate, žiadna nová Diana

Zásnubný prsteň matky, ktorý si sama vybrala, zdedil po jej smrti Harry. William dostal hodinky. Paradoxne, dary si vymenili.

Vojvoda z Cambridgeu, princ William, chcel požiadať Catherine Middletonovú o ruku práve prsteňom svojej matky. Doplnil to tým, že takto si môže byť istý, že sa jeho matka zúčastní na svadbe.

V júli 2017, keď obaja manželia navštívili Berlín, nemecké média začali Kate prirovnávať k Diane. Má nosiť jej eleganciu a vyžarovať „dobrotu, ktorú mala dovtedy len Diana“.

Andrew Morton, autor knihy Diana: skutočný príbeh, najúspešnejšej publikácie o princeznej, hovorí, že porovnávať by sme ich nemali. Kate opisuje ako mladú elegantnú ženu, ktorá má perspektívu, dobré vystupovanie, ale „Diana nie je“. William s Kate tvoria podľa neho tím, zatiaľ čo Diana bola pre Charlesa v istom zmysle konkurencia.

„Kate žila s Williamom sedem alebo osem rokov a veľmi jemne sa zoznamovala s kráľovskou rodinou. Nie ako Diana, ktorá bola hodená do hlbokej vody, očakávajúc, že bude plávať,“ povedal.

Vojvodkyňa z Cambridgeu sa navyše vydávala ako 29-ročná, Diana si Charlesa vzala, keď mala dvadsaťjeden.

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Svet

Teraz najčítanejšie