Denník N

Čistý deň prišiel o akreditáciu pre ohrozenie detí, ich časté úteky aj problematické zmluvy

Foto – TASR
Foto – TASR

Akreditačná komisia rozhodla o odobratí akreditácie zariadeniu Čistý deň.

„Existuje odôvodnená hrozba, že môže byť ohrozený život a zdravie dieťaťa, jeho priaznivý psychický, fyzický a sociálny vývin,“ tvrdí o zariadení Čistý deň ministerstvo práce. Uzavrelo tak veľký obrat ministra práce Jána Richtera (Smer), ktorý dlho zariadenie bránil napriek podozreniam zo sexuálneho zneužívania detí a teraz uprostred vládnej krízy oznámil, že mu predsa odoberú akreditáciu.

Minister Richter už pred niekoľkými dňami oznámil, že akreditáciu zariadeniu Čistý deň odoberie. Ako dôvod uvádzal obvinenie bývalého zamestnanca Čistého dňa. Definitívne to mali oznámiť po dnešnom zasadnutí akreditačnej komisie.

Ministerstvo práce dnes informovalo, že akreditačná komisia má viacero dôvodov, nielen obvinenie bývalého zamestnanca.

Úteky a problematické zmluvy

Jedným z uvádzaných dôvodov je aj výrazný nárast útekov maloletých klientov, ktorý prevyšuje útekovosť iných zariadení.

Akreditačnej komisii sa nepáčia ani „problematické zmluvy zariadenia Čistý deň s ÚPSVR SR a Úradom Trnavského samosprávneho kraja“.

„Za problém považuje aj nevhodnú medializáciu problémov resocializačného zariadenia zo strany vedenia Čistý deň, do ktorej boli zatiahnutí aj jeho maloletí klienti,“ informuje ministerstvo.

Akreditačná komisia sa podľa slov ministerstva zaoberá ešte ďalšími dvoma resocializačnými zariadeniami.

Deti v zariadení zostanú ešte týždne

Ministrovo rozhodnutie odobrať zariadeniu akreditáciu prišlo po tom, čo vyšetrovateľ obvinil bývalého zástupcu riaditeľa zariadenia zo sexuálneho zneužívania. Podľa poslankyne Natálie Blahovej obvinený podľa svedkov „opil a omámil tri maloleté klientky a potom s nimi vykonal súlož“.

Ide o druhé obvinenie v prípade, pre sexuálne obťažovanie chovankyne vyšetrovali už aj muža, ktorý v zariadení vystupoval ako terapeut, a vedenie Čistého dňa sa bránilo, že tam pracoval len na dohodu.

Polícia prípad bývalého zástupcu riaditeľa najprv odmietla, no po zásahu generálnej prokuratúry trestné konanie obnovila a vyšetrovateľ vzniesol obvinenie.

Prípad spustila poslankyňa SaS Natália Blahová blogom Requiem pre znásilnené dievčatá približne pred rokom.

Na nevhodné prostredie upozornila aj bývalá ombudsmanka Jana Dubovcová. Vo svojej mimoriadnej správe o deťoch písala, že minimálne v rokoch 2013 až 2016 používali v zariadení „neprimerané tresty a ponižujúce praktiky, ktoré sú nielen nezlučiteľné s účelom resocializácie, ale predstavujú aj porušenie niekoľkých základných práv a slobôd detí“.

Rozhodnutie o odobratí akreditácie sa fungovania Čistého dňa zrejme ešte niekoľko týždňov nedotkne. Rozhodnutie totiž musí byť doručené a zariadenie proti nemu môže do 15 dní podať rozklad, teda istú formu odvolania. O rozklade by následne na návrh rozkladovej komisie rozhodoval minister práce Richter.

Vedenie Čistého dňa hovorí o protiprávnosti

Pred dnešným rozhodnutím akreditačnej komisie sa pre TASR vyjadrila aj Zuzana Tománková Miková z vedenia Čistého dňa.

Nepáčilo sa jej, že minister Richter ešte pred zasadnutím akreditačnej komisie médiám tvrdil, že zariadeniu odoberie akreditáciu.

„Predstavte si, že vám by sa stalo, že odvolací orgán vopred povie svoj právny názor. Viete si predstaviť, že sudca Najvyššieho súdu SR povie, ako bude rozhodovať vec, ktorá ešte neskončila na prvom stupni?“ reagovala Tománková, ktorá si myslí, že v kauze okolo ich zariadenia sa postupuje nedemokraticky.

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Kauza Čistý deň

Slovensko

Teraz najčítanejšie