Denník N

Som proti sociálnej demokracii, dávali sme peniaze ODS. Objavila sa nová Babišova nahrávka

Foto N – Tomáš Benedikovič
Foto N – Tomáš Benedikovič

Český rozhlas zverejnil ďalšiu nahrávku Andreja Babiša. Líder hnutia ANO na nej hovorí o podpore strany ODS.

Som proti sociálnej demokracii, hovorí Andrej Babiš na novej uniknutej nahrávke, ktorú zverejnil Český rozhlas. Nahrávka pochádza z roku 2012, z doby, keď ANO ešte nebola oficiálnou politickou stranou.

Babiš sa aj na tejto nahrávke kriticky vyjadruje na adresu českého premiéra Bohuslava Sobotku. „Sobotka vyhrá voľby, zvýši dane a my pôjdeme do hajzla,“ hovorí Babiš, ktorý neskôr so Sobotkom a jeho ČSSD vytvoril vládnu koalíciu.

Peniaze pre ODS?

Bývalý český minister financií zároveň v polminútovej nahrávke naznačuje, že finančne podporil inú českú politickú stranu – ODS.

„Odeeska, odeeska, dnes Nečas chodí a pýta si peniaze, ale my sme si spočítali, koľko sme tam dali peňazí a koľko sme dostali, no,“ hovorí Babiš. V oficiálnom účtovníctve strany podľa Českého rozhlasu žiadny príspevok od lídra hnutia ANO nie je. Strana zároveň odmieta, že by súčasné vedenie bolo nejakým spôsobom spojené s Babišom.

Predsedom strany je momentálne Petr Fiala, Nečas na túto funkciu rezignoval ešte v júni 2013.

„Som presvedčený, že zo súčasného vedenia ODS nemá s Andrejom Babišom nikto nič spoločné. Ak to Babiš hovorí, tak sa tým fakticky priznáva k akejsi ilegálnej činnosti a najviac to hovorí práve o ňom, pretože sa vždy snaží vinu hádzať na všetkých navôkol,“ povedal pre Český rozhlas podpredseda ODS Martin Kupka.

Babiš popiera, že by ODS dal peniaze. „S istotou viem, že sme žiadnej politickej strane nedávali peniaze,“ povedal pre portál iDNES.cz.

Nahrávky doteraz zverejňoval neznámy človek, ktorý na Twitteri vystupuje pod prezývkou Julius Šuman. Práve pri pátraní po jeho identite sa reportéri Českého rozhlasu dostali k najnovšej nahrávke.

Pochádza zo stretnutia Babiša a dvoch českých podnikateľov, ktorí oligarchu žiadali o finančnú pomoc pre ich vznikajúcu politickú stranu. Rozhovor si nahral jeden z nich, ktorý zároveň Českému rozhlasu potvrdil jeho autenticitu.

Babiš vo svojom vyjadrení pre iDNES naznačil, že nahrávka môže byť vyfabrikovaná a, podobne ako pri predchádzajúcich únikoch, postavil sa do roly obete. „Odmietam počúvať nahrávky, ktoré boli získané zvláštnym spôsobom, sú niekoľko rokov staré a nie je pri nich vôbec jasné, či sú pravé a kto je ich autor. Obzvlášť v dobe, keď technika dovoľuje zostrihať a upraviť čokoľvek,“ povedal pre portál.

Dodal, že je jediným politikom, ktorého nahrávky sa pravidelne objavujú na verejnosti. „Systém sa jednoducho bráni a chce ma vyštvať z politiky,“ cituje iDnes z SMS-ky, ktorú redaktorom portálu poslal.

Čo je v ďalších nahrávkach

Predchádzajúce tri nahrávky sa točia okolo rozhovorov Andreja Babiša a bývalého redaktora MF Dnes Marka Přibila. Vedenie denníka ho prepustilo po tom, čo sa na internete objavili záznamy jeho konverzácií s českým politikom.

Favorit na post českého premiéra novinárovi dáva inštrukcie ohľadom toho, kedy publikovať informácie, ktoré môžu poškodiť jeho politických súperov.

Okrem toho sa o nich vulgárne vyjadruje. Na jednej z nahrávok si podľa všetkého pozerajú policajný spis, ktorý by mohol poškodiť ČSSD.

Babiš celý čas od zverejnenia nahrávok tvrdí, že ide o útok na jeho osobu, odmieta, že by ovplyvňoval médiá, a považuje to za kampaň proti svojej osobe. Strana bývalého ministra financií je najväčším favoritom októbrových volieb v Česku, v prieskumoch sa pravidelne pohybuje okolo 30 percent.

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Andrej Babiš

Svet

Teraz najčítanejšie