Denník N

Fico panuje, Danko plače a Kaliňák sa smeje

Jediný z vlády, kto sa môže z krízy smiať, je Robert Kaliňák, ktorý si ju užíva na motorke.

Vládna kríza sa mení na neprehľadný seriál. Už len naozaj vytrvalí stíhajú sledovať, kto kedy koho odmietne, kam nepríde a akú novú požiadavku si vymyslí. Stále nie je jasné, ako Fico a spol. vymyslia, aby poníženie Andreja Danka bolo znesiteľné a mohol zostať vo vláde.

Už teraz je však isté, že víťazom je premiér Robert Fico. Ukázal Dankovi, že nemá na to, aby diktoval témy a požiadavky. Nikto dnes nepochybuje, že len on rozhoduje, či minister bude ďalej sedieť v jeho vláde. A je jedno, či je zo Smeru, z Mosta alebo z SNS.

Pred rokom a pol mal Fico problémy so srdcom a intenzívne sa špekulovalo, či môže ďalej vládnuť. Smer mierne padal v prieskumoch. Spolu s problémami vyrástla aj téma nástupcov v jeho strane. Najčastejšie sa spomínali Pellegrini, Kažimír a Žiga. Kde sú teraz? Vládna kríza trvá už tri týždne. Za Smer v podstate nehovorí nikto iný iba Robert Fico. Je to jeho kríza, v dobrom aj v zlom. On musí spacifikovať Danka, ale je to aj dôkaz, že má všetko plne pod kontrolou a bez neho Smer ani vláda nefungujú.

V minulosti by to nebolo také okaté, lebo by pri Ficovi stál podobne suverénny a výrečný Robert Kaliňák. Teraz je počas celej krízy na motorkách v Amerike a od kauzy Bašternák je vlastne celkom mimo.

Kaliňákova dovolenka nie je signálom, že odchádza. I keď Ficova argumentácia, prečo musí odvolať ministra školstva, dokonale sedí aj na Kaliňáka. Ten sa ministrom v tretej vláde Smeru nikdy nemal stať, a keď sa ním stal, už dávno ním nemal byť. Ak pri Plavčanovi premiérovi stačia na odvolanie „oprávnené obavy“, pri Kaliňákovi je v hre okrem obáv aj vyšetrovanie a trestné stíhanie.

Fico však Kaliňáka ďalej drží. Jeho dovolenka je tak naozaj oddychom. Vládna kríza už iste otravuje aj premiéra, vydieranie a vyplakávanie Andreja Danka mu musí liezť na nervy. Andrej Danko už určite ľutuje, že sa do toho vôbec pustil, a iste si nadáva, že si znovu urobil celonárodnú hanbu. Spokojný nie je ani Béla Bugár. Do partie s Ficom a Dankom predsa išiel najmä pre stabilitu a hrádzu proti extrémistom.

Ak by sa zosypala, mohol by predčasne skončiť a neprebojovať sa po štvrťstoročí do parlamentu. Jediný, kto môže byť vysmiaty, je Kaliňák. Vietor vo vlasoch a všetka pozornosť Dankovi a Plavčanovi. To od kauzy Bašternák nezažil.

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Koaličná kríza

Komentáre

Teraz najčítanejšie