Denník N

Koalícia je v bezpečí, Danko nevyužil nečisté zrušenie Čistého dňa

Je správne, že Čistý deň príde o akreditáciu. Zlý je spôsob a dlhé meškanie.

Akreditačná komisia opakovane ministrovi Richterovi odporučila, aby odobral akreditáciu galantskému Čistému dňu. Prvýkrát to neurobil, lebo mal neznámy nezákonný dôvod. Tentoraz vopred sľúbil, že názor komisie bude rešpektovať. Zámienka je opäť nezákonná.

Pekne poporiadku. Keď sa prevalilo podozrenie, že v Čistom dni dospelý zamestnanec zneužil neplnoletú klientku, rýchlo sa nazbieralo množstvo dôkazov, že to nie je jediný problém tohto zariadenia. Vo svojej správe ich zhrnula bývalá ombudsmanka Jana Dubovcová. Videla ich aj akreditačná komisia, ktorá už dávno prvýkrát vydala odporúčanie zrušiť. Ján Richter ho vtedy ignoroval. Lenže Generálna prokuratúra nedávno oznámila, že ministerstvo pri rozhodovaní viackrát pochybilo a nesprávne aplikovalo zákon.

Druhé odporúčanie už preto Richter nemohol nerešpektovať. Oficiálny dôvod nakoniec znie, že „existuje odôvodnená hrozba, že môže byť ohrozený život a zdravie dieťaťa, jeho priaznivý psychický, fyzický a sociálny vývin“. To iste existuje, lenže minister Richter doteraz na verejnosti uvádzal iný dôvod – čerstvé obvinenie konkrétneho zamestnanca Čistého dňa. To však bolo pri rozhodovaní o ponechaní akreditácie irelevantné dnes aj v minulosti. Pravé dôvody sú naopak rovnaké ako v čase, keď Richter osobne a spolu s ním aj celý Smer Čistý deň bránili, ako keby v ňom mali uložené vlastné tajomstvá.

Teraz sa minister tvári, ako keby bolo všetko v najlepšom poriadku. V skutočnosti však napriek tomu, že mal všetky potrebné informácie s mnohomesačným meškaním, zasiahol až teraz. Za celý ten čas platila „odôvodnená hrozba, že môže byť ohrozený život a zdravie dieťaťa“. Keď za nič iné, Richter je politicky zodpovedný za to, že ju zľahčoval a vysmieval sa z nej.

Ak by vo vedení SNS počas tejto krízy mali chuť a odvahu klásť Smeru naozaj nepríjemné otázky, jedna by mohla znieť nejako takto: „Je správne, ak je ministrom práce, sociálnych vecí a rodiny človek, ktorému rok nezáleží na deťoch, ktorých život je ohrozený?“ Keďže nič nenasvedčuje, že sa tak stane, koalícia je v bezpečí a SNS začne o chvíľu zas poslúchať.

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Kauza Čistý deň

Komentáre

Teraz najčítanejšie