Denník N

Fico dal Macronovi, čo chcel

Slovenský premiér Robert Fico a francúzsky prezident Emmanuel Macron v Salzburgu. Foto – AP
Slovenský premiér Robert Fico a francúzsky prezident Emmanuel Macron v Salzburgu. Foto – AP

Slovenský premiér prisľúbil francúzskemu prezidentovi podporu v reforme o vyslaných pracovníkoch do zahraničia a absolútnu mieru solidarity v Európe.

Francúzsky prezident Emmanuel Macron získal od slovenského a českého premiéra to, čo potreboval, a Robert Fico zase môže hovoriť, že je pri debate o vytváraní užšieho jadra EÚ od úplného začiatku.

Jeden sa doma trápi žabomyšou vojnou s nevyrovnaným koaličným partnerom, druhý náhlym poklesom popularity.

Tak by sa dalo zhrnúť stretnutie štyroch lídrov v rakúskom Salzburgu, kde sa Fico znovu snažil vytvárať dojem presvedčeného fanúšika európskeho projektu. 

Ako Robert Fico, tak aj jeho český kolega Bohuslav Sobotka a rakúsky kancelár Christian Kern sľúbili Macronovi podporu pre jeho reformu o vyslaných pracovníkoch v EÚ.

Francúzskemu prezidentovi sa nepáči, že detašovaní zamestnanci pracujúci v jeho krajine dostávajú výrazne menšie platy ako Francúzi, a spôsobujú tak sociálny dumping. Jeho slovami: je to zrada európskeho ducha, ktorá poháňa populizmus po celom kontinente.

Kritici zase hovoria, že z jeho strany ide o protekcionizmus.

Macron chce nové pravidlá zmeniť smernicou ešte tento rok. V Európe pre ňu hľadá spojencov a je aj jednou z hlavných tém jeho turné. Dnes bude pokračovať v Rumunsku a v piatok v Bulharsku. Budúci týždeň bude zase hostiť vo svojom Elyzejskom paláci partnerov z Talianska, Španielska a Nemecka.  

Podľa Fica je realistické, že by sa reforma o vyslaných pracovníkoch mohla prijať už v októbri, ešte v čase, keď bude predsedať Únii Estónsko.

Väčšinou ide o zamestnancov stavebného sektora, ktorých spoločnosti vysielajú za prácou do zahraničia. V roku 2014 išlo takmer o dva milióny ľudí a 43 percent z nich tvorili práve konštrukčné práce. Viac ako polovica z nich sa podľa Financial Times ocitlo v týchto troch krajinách: Nemecko, Francúzsko a Belgicko.

Smernica sa týka výrazne aj vodičov nákladných áut, ktorí prechádzajú krajinami s vyššími mzdami v rovnakom sektore.

Macron a jeho noví spojenci zo strednej Európy chcú, aby mali mzdy na úrovni aspoň priemernej mzdy v krajinách, kde pôsobia, aby tam neznižovali cenu práce. Tento efekt hrozí podľa Fica aj Slovensku pre nával lacnej pracovnej sily z východnej Európy či Balkánu.

Opozícia však tvrdí, že opatrenie môže poškodiť slovenské firmy, ktoré majú v zahraničí desaťtisíce zamestnancov.

V Mozartovom meste sa Fico nevyhol ani téme migrácie. Už začiatkom septembra sa očakáva rozhodnutie Európskeho súdneho dvora o slovenskej žalobe proti prerozdeľovaniu utečeneckých kvót. Tie vznikli ako reakcia na neudržateľnú situáciu v Taliansku a Grécku, ktoré si nevedeli poradiť s návalom migrantov.

Slovensko chce podľa Fica prejaviť „absolútnu mieru solidarity“, ale odmieta, aby „azylová politika bola postavená na fetiši povinných kvót“.

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Slovensko, Svet

Teraz najčítanejšie