Denník N

Pokora a kompromisy, bez nich sa vládnuť nedá

Všetky krízy, ktoré som zažil, vrátane tej súčasnej, majú jednu spoločnú črtu. A tou je neschopnosť niektorých politikov urobiť krok vzad, aby mohli urobiť dva kroky vpred.

Autor je predsedom Mosta-Híd, podpredseda NR SR

Niektorí moji kolegovia na politickej scéne nestačia dosť často opakovať, že som matador, veterán, 27 rokov na politickej scéne. A majú pravdu. Tento dlhý čas človeka mnohému naučí. Zažil som už v tejto krajine niekoľko politických, aj vládnych kríz. Ani jedna z nich nebola ťažká a musím povedať, že ani nebola žiadnou veľkou tragédiou. Sú súčasťou politického života. Opakujú sa tým častejšie, čím menej vyspelou je tá-ktorá politická scéna.

K tej slovenskej patria tak isto ako 160 zaregistrovaných politických strán v krajine, ktorá má 5,5 milióna obyvateľov. Ale tak isto ako politické strany so štyrmi členmi alebo novotvary, ktoré sa tvária, že sú občianskym združením. A nech mi je odpustené, tak isto ako médiá, ktoré robia politiku, alebo politici, ktorí žijú len pre médiá. Oveľa viac ma však mrzí, že z politickej scény mizne meritórna, obsahová alebo hodnotová diskusia.

Všetky krízy, ktoré som zažil, vrátane tej súčasnej, majú jednu spoločnú črtu. A tou je neschopnosť niektorých politikov urobiť krok vzad, aby mohli urobiť dva kroky vpred. Neschopnosť prijímať kompromisy v záujme spoločného cieľa. Pre absenciu tejto výbavy padli všetky doterajšie vlády na Slovensku. Áno, aj tá v roku 2012. Nie na hodnotách. Na absencii schopnosti robiť kompromisy a na absencii pokory.

Slovensko je odsúdené, podčiarkujem, našťastie, na koaličné vlády. Môžeme im dávať hanlivé názvy, aké len chceme. Mali sme tu síce jednu výnimku v roku 2012, ale zvyčajne tu vládli viacfarebné koalície, ako je to teraz. Čím je koalícia pestrejšia, tým viac kompromisov a pokory si vyžaduje. Môžete mať tých najlepších odborníkov, tých najschopnejších manažérov na čelách rezortov, pokiaľ vo vašej výbave chýba elementárna schopnosť kompromisov, nemáte veľa šancí.

Pevne dúfam, že tak ako doteraz sme v tejto vláde boli schopní prijímať kompromisy a dohody, tak to bude platiť aj naďalej. Lebo aj napriek tejto kríze som presvedčený, že lepšia alternatíva pre Slovensko dnes neexistuje. Môžete si myslieť niečo iné, vážení kolegovia v opozícii, ale je to tak.

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Koaličná kríza

Komentáre

Teraz najčítanejšie