Denník N

SNS stojí za Dankom, ministri Mosta odkazujú, že takto sa nedá vládnuť

Špičky SNS: zľava Anton Hrnko, Jaroslav Paška, Andrej Danko, Eva Smolíková, Štefan Zelník, Tibor Bernaťák. Foto – TASR
Špičky SNS: zľava Anton Hrnko, Jaroslav Paška, Andrej Danko, Eva Smolíková, Štefan Zelník, Tibor Bernaťák. Foto – TASR

Dnes o 13:00 začne rokovať predsedníctvo SNS o tom, či strana zostane ďalej v koalícii a za akých podmienok.

Slovenská národná strana by dnes mala oznámiť svoje stanovisko, či po tom, ako premiér Robert Fico oznámil odchod ministra školstva Petra Plavčana z funkcie, zostáva vo vládnej koalícii. Od predsedu SNS Andreja Danka sa rovnako čaká, či si premyslel, či zostáva v politike. Danko to avizoval minulý týždeň, keď odchádzal na dovolenku.

Rokovanie vedenia SNS sa začne o 13.00 na centrále strany. Predseda poslaneckého klubu strany Tibor Bernaťák hovorí, že Danko má dôveru predsedníctva a mal by zostať predsedom strany a v politike. „Predsedníctvo, so všetkými poslancami, s ktorými som hovoril, stoja za pánom predsedom.“

Ministri Mosta-Híd: Je otázne, či má zmysel takto pokračovať

Ešte pred začatím rokovania predsedníctva SNS traja ministri za Most-Híd Árpád Érsek, Lucia Žitňanská a László Sólymos označili súčasné dianie na politickej scéne za prejav neúcty voči všetkým občanom, vrátane voličov vládnych strán.

„Pokračovanie takéhoto stavu je pre nás neprijateľné. Za vzniknutej situácie nevieme napĺňať naše priority z Programového vyhlásenia vlády a potom je otázne, či má zmysel takto pokračovať,“ píšu ministri v spoločnom vyhlásení.

„Strana Most-Híd vstupovala do tejto vládnej koalície a vlády preto, aby strana mohla plniť svoj program. Aktuálna kríza výrazne spomaľuje procesy na ministerstvách a zároveň znemožňuje poctivú a zodpovednú prácu nás ministrov.“

Ministri Mosta preto vyzvali lídrov koaličných strán k zodpovednosti a ku konštruktívnej diskusii za rokovacím stolom „Jedine rokovaním je možné dosiahnuť definitívne a rýchle ukončenie krízy. Na to je predovšetkým potrebné, aby strany mali ochotu neodkladne nájsť rozumné kompromisy. Občanom sme sľúbili stabilnú vládu a je našou zodpovednosťou tento náš sľub aj napĺňať.“

Video: Hrnko z SNS: Vypovedali sme koaličnú dohodu, nie koalíciu
autorka: Martina Koník

 

Richter a Kaliňák

Na predsedníctvo SNS prídu podľa Bernaťáka aj poslanci a ministri strany. „Budeme zodpovedne diskutovať a chceme sa porozprávať o tom, čo nám pôsobenie v koalícii prinieslo.“

SNS v stredu prostredníctvom tlačovej správy vyhlásila, že žiada sprísnenie majetkových priznaní verejných činiteľov.

„Ak má naozaj vláda taký záujem o boj proti korupcii, musí ísť sama príkladom. Pre žiadneho ministra, ani pre verejného činiteľa, nemôže byť problémom podrobne zdokladovať celý svoj majetok,“ vyhlásil Andrej Danko.

Bernaťák hovorí, že sprísnené majetkové priznania boli už vo volebnom programe SNS. „Nie je to nič nové.“

Na otázku, ako sa SNS zachová, ak opozícia navrhne odvolanie ministra práce Jána Richtera z funkcie, Bernaťák povedal: „Aj toto bude otázka, o ktorej budeme rozprávať.“ Odvolanie Richtera bude žiadať opozícia pre kauzu Čistý deň. Richter zariadeniu najprv odmietol odobrať akreditáciu urobil to až po zásahu generálneho prokurátora.

Prečo sa v SNS nehovorí aj o odvolaní Roberta Kaliňáka? „Kladiete príliš veľa otázok, nebudem dopredu špekulovať, ani vytvárať fabulácie.“ Kaliňák by mal odstúpiť pre kauzu Bašternák, už viac ako rok to odmieta, hoci dostal od Bašternáka príliš lacno podiel vo firme s luxusnými nehnuteľnosťami.

Poslanec SNS Anton Hrnko hovorí, že jeho názor bude známy po predsedníctve. Vypovedanie koaličnej zmluvy nie je podľa Hrnka vypovedanie koalície. „Včera som prišiel z dovolenky, ešte som s nikým nebol,“ hovorí Hrnko.

Čo s majetkami politikov

Ráno v parlamente zasadlo poslanecké grémium, podľa predsedníčky poslaneckého klubu SaS Natálie Blahovej riešili hlavne deň otvorených dverí, ktorý bude 1. septembra.

„Vládna kríza vôbec nebola na poslaneckom grémiu zrejmá,“ povedala Blahová.

Poslanec Smeru Dušan Jarjabek verí, že táto koalícia zotrvá. „Alternatíva neexistuje, a ak existuje, nevieme o nej.“ Jarjabek hovorí, že Smer nemá problém so sprísnením majetkových priznaní verejných činiteľov, ako to včera navrhla SNS. „Zatiaľ to nemáme na papieri, ale ak ide o to, aby sme niečo sprehľadnili, určite áno, prečo nie,“ povedal Jarjabek.

„Dúfam, že áno,“ povedal predseda poslaneckého klubu Mosta-Híd Gábor Gál na to, či bude koalícia na septembrovej schôdzi hlasovať jednotne. „Bolo by lepšie, keby koalícia pokračovala bez takýchto problémových bodov, ale život je taký, že prináša sváry,“ hovorí Gál. On osobne nemá problém so sprísnením majetkových priznaní politikov. „Už v roku 2009 som predložil veľmi striktný pozmeňovací návrh, takže ja som určite za.“

„Návrh na zbavenie mandátu Igora Matoviča nebude na programe septembrovej schôdze,“ povedal Gál.

SaS chce odvolávať Richtera a Kaliňáka

SaS vo štvrtok popoludní oznámila, že sa chce opäť pokúsiť odvolať  ministra práce Jána Richtera a ministra vnútra Roberta Kaliňáka.

V najbližších dňoch začnú zbierať podpisy na mimoriadnu schôdzu.

Dôvodom pre odvolanie Richtera má byť jeho rozhodovanie v súvislosti s resocializačným zariadením v Galante Čistý deň. Kaliňák podľa nich nemôže zostať ministrom kvôli kauze Bašternák.

„Opäť sme sa rozhodli zbierať podpisy na jeho odvolanie a otestovať na ňom Plavčanov precedens,“ povedal podpredseda strany Ľubomír Galko.

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Koaličná kríza

Slovensko

Teraz najčítanejšie