Denník N

Polícia vedela o podozreniach z korupcie pri eurofondoch na školstve rok. Nestíhajú nikoho

Dve hlavné politické postavy kauzy eurofondov na vedu: minister Peter Plavčan a šéf SNS Andrej Danko. Foto – TASR a N – Tomáš Benedikovič
Dve hlavné politické postavy kauzy eurofondov na vedu: minister Peter Plavčan a šéf SNS Andrej Danko. Foto – TASR a N – Tomáš Benedikovič

Pri eurofondoch na výskum sú prepojenia na veľkú IT firmu Anext aj na SNS. Polícia mala konkrétne informácie, vyšetrovaný nie je nikto.

Polícia už minimálne rok disponuje vážnymi podozreniami a informáciami o tom, že pri prerozdeľovaní eurofondov na ministerstve školstva môže dochádzať ku korupcii prepojenej aj na politikov.

Vyplýva to z dokumentov, ktoré získal Denník N. Podozrenia hovoria o konkrétnych osobách a hlavne o firme Anext, veľkej IT firme, ktorá zarába na štátnych zákazkách, ale aj o firme Glass Way, ktorej napokon milióny z eurofondov pridelili.

Dokumenty pochádzajú z obdobia, keď ešte nebolo jasné, kto sa dostane k eurofondom. Zoznam úspešných firiem teraz ukazuje, že hoci neuspel priamo Anext, ľudia ministra školstva Petra Plavčana vybrali firmy s väzbami na Anext a priamo aj firmu Glass Way.

Prečo sa za viac ako rok nepodarilo nič vyšetriť a nikoho obviniť, NAKA nevysvetlila.

„Polícia informuje o prípadoch v trestnom konaní v zmysle Trestného poriadku. Vyšetrovateľ vymedzuje rozsah informácií, ktoré je možné zverejniť.“

„Operatívno-pátraciu činnosť polícia nekomentuje zo zákonných dôvodov, ako napríklad ochrana osobných údajov, zásada prezumpcie neviny, ochrana utajovaných skutočností, ochrana obchodného, bankového, daňového, poštového alebo telekomunikačného tajomstva, prípadne z dôvodu zmarenia ďalšieho konania,“ napísalo policajné prezídium.

Po tom, čo pre prerozdelenie 600 miliónov eur na vedu a výskum vznikla pred tromi týždňami koaličná kríza, polícia vyhlásila, že sa vecou zaoberá.

„Bolo prijatých viacero podaní od fyzických a právnických osôb a súčasne generálna prokuratúra prišla s pokynom v zmysle zásady oficiality a polícia koná a bude vyšetrovať danú vec,“ povedal policajný prezident Tibor Gašpar v stredu. Gašpar hovorí, že vec bude vyšetrená „dôsledne“.

Anext napísal, že o policajnom vyšetrovaní nevedel. „V našej činnosti sme sa vždy riadili zásadami transparentnosti a férového podnikania. Z tohto dôvodu ani akcionári a ani nikto z vedenia spoločnosti nikdy nebol vyšetrovaný, a to ani v súvislosti s akýmikoľvek aktivitami firmy. A podľa nášho vedomia ani v prípade zamestnancov nemáme o nikom takéto informácie,“ odpísala firma.

Varovali aj SIS a štátni kontrolóri

Polícia nemala pred rokom len vlastné konkrétne informácie, vo všeobecnosti ju o netransparentnom čerpaní fondov v oblasti vzdelávania informovala aj Slovenská informačná služba. „SIS poukázala na prípady podozrenia z poškodzovania finančných záujmov SR a EÚ pri čerpaní poľnohospodárskych dotácií, pri čerpaní dotácií na výskumno-vývojové projekty a na ochranu životného prostredia,“ napísala SIS a hovorila o bežnej provízii 20 percent.

Výsledok v podobe odhalenej korupcie sa nedostavil.

Rovnako na netransparentné prerozdeľovanie eurofondov upozorňoval aj Najvyšší kontrolný úrad. Pre Trend to povedal jeho predseda Karol Mitrík. „Výzvy neboli v treťom roku programového obdobia pripravené. Osobne som posielal list premiérovi, že hrozí veľké riziko v tom, ak sa budú veci robiť narýchlo,“ povedal Mitrík.

NKÚ bol na školstve v roku 2012 na kontrole. „Jej výsledkom boli podozrenia z korupcie a netransparentnosti pri poskytovaní eurofondov na vedu a výskum.“ Najväčším problémom podľa Mitríka bolo subjektívne rozhodovanie hodnotiteľov a navrhovali ministrovi zmenu, ktorá však podľa jeho indícií neprišla. „Na to je Brusel najviac citlivý, lebo subjektivita vytvára priestor na korupciu. Obhajoba, ktorá teraz na školstve zaznela, že hodnotitelia v konflikte záujmov sa mali sami vzdať projektov, je neprípustná. Riadiaci orgán eurofondov ich musí mať prelustrovaných, priemyselný projekt nemôže hodnotiť internista,“ povedal Mitrík.

Anext ako hráč v pozadí

Pre firmy bol na ministerstve školstva zaujímavý najmä 300-miliónový balík z eurofondov, ktoré mali ísť na podporu priemyselných výskumno-vývojových centier a kde nemali mať hlavné slovo vysoké školy.

Firma Anext z týchto peňazí oficiálne nezíska ani euro. Väzby na ňu však ukazujú k niekoľkým úspešným projektom. Skupina spolupracujúcich firiem, niektorých s väzbami na Anext, má spolu získať projekty za vyše 30 miliónov eur z eurofondov.

Ide o výzvu, ktorú ani napriek tlaku a podozreniam minister Plavčan nezrušil. Uspeli v nej aj malé firmy, ktoré dovtedy nerobili žiaden výskum a viaceré si vedu dali do predmetu činnosti len krátko pred súťažou. Ústupkom ministra je, že na jeseň budú musieť úspešné firmy verejne prezentovať svoje projekty.

Majiteľmi Anextu sú Jozef Chamraz (34 percent) a Katarína Hajduová (66 percent).

Anext odmieta, že by sa k eurofondom snažili dostať cez politikov: „Striktne odmietame akékoľvek prepojenia na politické štruktúry alebo expolitikov. Už len to, že sme investovali nemalé finančné prostriedky do budovania vedeckých tímov a vypracovania projektov, z ktorých nebol vybraný ani jeden, je odpoveď sama osebe.“

Kde sú väzby Anextu na úspešných žiadateľov o Plavčanove eurofondy, ktoré prideľovala jeho Výskumná agentúra?

Aj na kandidátke SNS

V prípade prvej úspešnej firmy Glass Way vystupujú najmenej traja ľudia, ktorých kariéra bola spojená s Anextom. Glass Way sa tiež spomína v podozreniach, ktoré mala polícia. Firma má dostať z eurofondov 5,1 milióna eur na projekt „vedecko-technická platforma určená pre výskum, návrh, vývoj a testovanie procesov krízového manažmentu vo verejnej správe“.

Prvou osobou s prepojeniami na Anext je Martin Paták, ktorý bol ešte minulý rok majiteľom firmy Glass Way. Tento rok ho Anext vyslal na IT konferenciu Itapa.

Paták v roku 2012 kandidoval za SNS na 81. mieste. Podnikal spolu s Marekom Massayom, ktorý bol v kampani 2012 manažérom SNS a bol na kandidátke číslom 14. Stranu vtedy viedol Ján Slota a jeho podpredsedom bol Andrej Danko. S Massayom sa Danko ocitol aj na predvolebnom bilborde.

„S pánom Patákom sa poznáme a okrem občasného pozývania na rôzne konferencie, čo robíme plošne aj s inými partnermi pôsobiacimi v sektore, bližší obchodný vzťah nemáme,“ opísal Anext svoj vzťah k Patákovi.

Na vzťah s Anextom, SNS i eurofondmi a prípadné policajné vyšetrovanie sme sa skúsili spýtať aj Patáka. Na email, ktorý používa jeho iná firma, nikto neodpísal.

Keď sa Denník N pred mesiacom firmy Glass Way na projekt pýtal, odpovedala za ňu prevádzková riaditeľka Mirka Rohal. Tá pracovala v minulosti pre Anext. „Pani Mirka Rohal v našej spoločnosti nepracuje už od roku 2013, dokedy pracovala na pozícii Delivery manažer,“ odpísal k nej Anext.

„Kľúčovým vedeckovýskumným pracovníkom“ eurofondového projektu má byť Peter Chromčák. Človek s rovnakým menom si na webe vo svojom životopise uvádza osemročnú prácu pre Anext.

Súčasným jediným majiteľom Glass Way je právnik Pavol Rohutný. Ten od mája tohto roka pracuje aj pre štát – podpísal zmluvu s inou grantovou agentúrou, ktorá patrí opäť pod Petra Plavčana. Od Agentúry na podporu výskumu a vývoja bude dostávať 1700 eur mesačne za právne služby. Zástupkyňou riaditeľa agentúry je Anna Ďurfina – bývalá koncipientka šéfa SNS Andreja Danka a dcéra šéfa úradu ministerstva obrany Hoľka.

Prepletenec firiem

Druhou úspešnou firmou je Preem, vo vybraných projektoch sa objavuje viackrát, raz ako hlavný žiadateľ príspevku a dvakrát ako partner iných firiem.

Na jej projekt majú ísť eurofondy vo výške 5,1 milióna eur. Jej jediným akcionárom je Peter Janoška. V dozornej rade Preemu je bývalý manažér Anextu Pavol Garbeľ. „Pán Pavol Garbeľ v našej spoločnosti nepracuje od roku 2015 a pracoval na pozícii senior konzultant,“ odpísal Anext.

Preem podľa webu Aktuality.sk spolupracoval na niektorých štátnych IT projektoch s Anextom – bol jeho dodávateľom, napríklad pri eHealthe, či pri zákazkách pre štatistický úrad.

Anextu aj Preemu spravuje účtovníctvo firma Branislava Kušíka. Je to kamarát Roberta Kaliňáka a Jána Počiatka, a keď bol Počiatek ministrom dopravy, Kušík na ministerstve pracoval.

Preem a Anext sú podľa Aktualít prepojené aj personálne. Kontaktnou osobou vlastníka domény spoločnosti Preem je manažér Anextu Peter Krkoška.

Do januára 2014 sídlili obe firmy na rovnakej adrese.

Od firmy Preem vedú v zozname úspešných projektov väzby k ďalším štyrom firmám, ktoré spolupracovali na ďalších úspešných projektoch – spolu ide o projekty zhruba za 25 miliónov eur z eurofondov.

Prepojenie Vladimír Melas

Prepojenie na Anext má aj ďalšia osoba, Vladimír Melas. Ide o podnikateľa, ktorý je predsedom záujmového združenia Slovak IT klaster. Členom združenia je len niekoľko IT firiem a sídli v rodinnom dome na okraji Trenčína. Medzi členmi združenia je aj Anext.

Tajomníčka združenia Slovak IT klaster tvrdila, že na predsedu Melasa nemá kontakt a ten vraj nemá ani podpredseda združenia. Na email adresovaný Melasovi cez združenie nikto neodpovedal.

Melasovho syna Davida vyslal Anext na tohoročné IT podujatie Itapa.

„Vladimíra Melasa poznáme cez naše aktivity v neziskovej organizácii Slovak IT klaster,“ odpísal Anext. Iné väzby vraj naňho nemajú. Jeho syn David podľa odpovede Anext oslovil po skončení štúdia sám a firma s ním odvtedy spolupracuje.

„Pracovný trh IT odborníkov s relevantnými skúsenosťami je veľmi malý a rovnako ako napríklad v médiách je fluktuácia zamestnancov či externých konzultantov bežnou praxou. To však nezakladá dôvod na špekulácie o previazanosti spoločností, pre ktoré pracovali v minulosti a v súčasnosti,“ napísal Anext k otázkam na firmy a prepojenia, na ktoré sa ho Denník N pýtal.

Melas bol v rokoch 2001 až 2012 predsedom predstavenstva spoločnosti Bioclar. Polovicu z tohto času bol v spoločnosti členom predstavenstva aj Peter Kuba, ktorý bol v minulosti v známej reklamnej agentúre Roko roky spolu s Michalom Gučíkom.

Gučík radí predsedovi parlamentu Andrejovi Dankovi, práve uňho sa Danko nedávno stretol počas koaličnej krízy s Bélom Bugárom a podpredseda SNS Jaroslav Paška ho označil za mediálneho poradcu Danka, Danko to neskôr popieral. „Bol som tam, kde bol pán Danko,“ hovoril na stretnutie u Gučíka Bugár.

K SNS – najprv tej Slotovej – má Gučík blízko už roky. Ešte v roku 2010 napríklad organizoval rasistickú predvolebnú kampaň s Rómom na bilborde a nápisom „Aby sme nekŕmili tých, čo nechcú pracovať“. Okrem blízkosti SNS je jedným z najbližších spolupracovníkov podnikateľa Ivana Kmotríka.

Aj Most-Híd, Smer a Bonaparte

Aktuality tento týždeň upozornili, že peniaze dostali nielen ľudia prepojení na Anext, ale aj s väzbami na Most-Híd a Smer a podnikateľ z komplexu Bonaparte.

Približne 5 miliónov eur má dostať firma HT z Dunajskej Stredy, ktorej konateľom je obecný poslanec a člen Mosta-Híd Tibor Horsicza.

Viac ako šesť miliónov eur získala spoločnosť Crystalex, ktorej spolumajiteľom je Jaroslav Procházka. Ten býva v komplexe Bonaparte. Bytovku postavil Ladislav Bašternák.

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Dnes na dennike.sk

Eurofondy v školstve

Koaličná kríza

Ekonomika, Slovensko

Teraz najčítanejšie