Denník N

Pašeráci drog majú na Trumpov múr dvetisíc rokov starý trik

Ilustračné foto – Fotolia
Ilustračné foto – Fotolia

V mexickej drogovej vojne zomiera viac ľudí ako v Iraku a Afganistane. Zabili ich aj pašovanými americkými zbraňami.

Autor postgraduálne študuje na University of Buckingham

Mexico was just ranked the second deadliest country in the world, after only Syria. Drug trade is largely the cause. We will BUILD THE WALL! – Mexiko sa práve umiestnilo na druhom mieste na medzinárodnom rebríčku najnebezpečnejších krajín, za Sýriou. Obchodovanie s drogami je najväčším dôvodom. My ten MÚR POSTAVÍME.

Toto sú slová, ktoré napísal Donald Trump na svojom twitterovom účte dva dni po tom, ako 22. júna vo svojom príhovore v Cedar Falls v Iowe opisoval možnosť „solárneho múru”, ktorý by podľa neho bol schopný vytvorenou energiou zaplatiť vstupné náklady. Či bude Trumpov povestný múr obložený solárnymi panelmi, alebo nie, je jasné, že nový prezident chce splniť jeden zo svojich najdivokejších predvolebných sľubov.

Trump chce údajne postaviť svoj múr z bezpečnostných dôvodov. Je pravdou, že situácia v Mexiku je už dlhodobo veľmi zlá. V roku 2016 zomrelo v dôsledku mexickej drogovej vojny viac ľudí ako v Afganistane či Iraku. Mexické ozbrojené zložky sú už vyše desať rokov nasadené v boji s množstvom technologicky, organizačne a strategicky vyspelými zločineckými skupinami, ktoré bojujú navzájom proti sebe a proti štátu. Trump má pravdu aj v tvrdení, že za problémom je najmä obchodovanie s drogami — je to suverénne najväčší zdroj ziskov pre zločinecké organizácie v Mexiku.

Ostáva otázkou, či megalomanský múr na mexicko-americkej hranici je najlepším riešením na tento bezpečnostný problém. V prvom rade sa treba pozrieť na účinnosť fyzického múru ako prekážky pre pašerákov drog. Na mnohých úsekoch 3200 kilometrov dlhej hranice už existujú drahé a sofistikované múry, ktoré využívajú podzemné senzory a moderné kamery, aby zachytili akýkoľvek pohyb a následne naň upozornili amerických colníkov.

Dvetisíc rokov staré riešenie

Tieto finančne nákladné múry sú efektívne v zastavovaní nelegálnych migrantov, ale proti vynaliezavým pašerákom nemajú šancu. Vďaka veľkým finančným prostriedkom si tieto skupiny nachádzajú kreatívne a stále sa meniace prostriedky na prevoz drog a zbraní — medzi nimi aj klimatizované podzemné tunely, lietajúce drony a ultraľahké lietadlá.

Lenže technológia, ktorá najlepšie vystihuje bezbrannosť múru proti pašovaniu, je oveľa jednoduchšia. Americkí colníci pravidelne nachádzajú podomácky vyrobené katapulty, vďaka ktorým pašeráci hádžu balíčky s drogami cez jeden z najdrahších hraničných múrov na svete. Vyše 2000 rokov starý vynález vyhráva súboj nad najmodernejšími technológiami sveta.

Zločinecké skupiny sa často ani nemusia obracať k podobne kreatívnym riešeniam. Najlepší spôsob je často aj ten najjednoduchší, a v tomto prípade to znamená zaplatenú spoluprácu s americkými colníkmi.

Korupcia

Korupcii medzi strážcami hranice sa v amerických médiách dostáva málo pozornosti a samotný Trump tento problém nikdy nespomenul, ale takéto prípady sa pravidelne stávajú. Na ilustráciu toho, aké je pašovania výnosné – cena jedného kilogramu kokaínu po prekročení hranice Spojených štátov stúpne o desaťtisíc dolárov. Jeho predajná cena na ulici môže byť ešte osemnásobne vyššia.

Každoročný zárobok Sinalojského kartelu, ktorý je najväčšou pašeráckou skupinou na svete, je odhadovaný na tri miliardy dolárov. Úplatky sa používajú na zjednodušovanie dopravy kokaínu už z jeho krajín pôvodu v Južnej Ameriky a bolo by prekvapivé, keby sa rovnaká logika neuplatňovala na najkritickejšom úseku cesty.

Väčšina drog je sama osebe pomerne nevýhodným vývozným artiklom. Ich hodnota je takmer výlučne viazaná na ich (ne)legálnosť a vzácnosť. V prípade Mexika je masové pašovanie drog cez severnú hranicu dôsledkom veľmi jednoduchých, ale silných ekonomických faktorov. Spojené štáty sú dlhodobo najväčším trhom pre kokaín a množstvo iných drog. Kombinácia stáleho a silného dopytu s vyššími cenami vytvára silný stimul na pašovanie drog do krajiny. Je preukázateľné, že pašeráci zarábajú najmä na nelegálnosti svojho tovaru – keď prišla prvá vlna legalizácie marihuany v USA, množstvo pašovanej trávy z Mexika sa výrazne zmenšilo.

Do USA drogy, do Mexika zbrane

Kým v USA majú vážny problém s drogami, Mexiko je zaplavené množstvom zbraní z Ameriky. Krajina už vyše desať rokov vedie brutálnu vojnu so zločineckými skupinami. Keď Trump spomenul, že Mexiko je druhou najnebezpečnejšou krajinou na svete, nemýlil sa. Zabudol však spomenúť, že veľká časť zbraní, ktorými sa zabíja v Mexiku, prichádza do krajiny práve zo Spojených štátov. Zatiaľ čo v Mexiku je prakticky nemožné vlastniť zbraň súkromne, v mnohých štátoch USA si môžete ľahko kúpiť poloautomatickú pušku a vysoko priebojné náboje. Tieto zbrane sú často legálne kupované a potom pašované v opačnom smere ako drogy, teda smerom z USA do Mexika, pričom táto cesta je oveľa jednoduchšia. V Mexiku sa tomuto prúdu zbraní z USA hovori „železná rieka”.

Trump pravdepodobne presadí aspoň čiastočnú stavbu pohraničného múru a jeho výstavba sa môže začať už tento rok. V súčasnosti sa už vyrábajú prvé prototypy v súťaži na tender. Mexická strana na tento proces reaguje veľmi negatívne. „My neveríme v múry,” odkázal Trumpovi súčasný pezident Enrique Peña Nieto.

Kým napätie medzi Mexikom a USA rastie, pašerácke organizácie sa už teraz pripravujú na možnú výstavbu múru. V prípade jeho dokončenia sa stane múr skôr symbolom úpadku vzťahov medzi týmito dvoma krajinami než efektívnym riešením hrozby mexického organizovaného zločinu.

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Komentáre

Teraz najčítanejšie