Denník N

Harabin hospodáril rozšafne a diskriminoval niektorých sudcov, tvrdí NKÚ

Štefan Harabin. Foto – TASR
Štefan Harabin. Foto – TASR

Aktualizované 14:45. Najväčšie problémy zistili kontrolóri pri peniazoch určených na odmeny sudcov a zamestnancov Najvyššieho súdu. Štefanovi Harabinovi vytkli, že nerešpektoval zásadu rovnakého zaobchádzania.

V rokoch 2009 a 2010 si Štefan Harabin ako predseda Najvyššieho súdu prilepšil plat o odmeny vo výške 113-tisíc eur. Táto informácia síce nie je nová, teraz ju však potvrdil Najvyšší kontrolný úrad (NKÚ), ktorý sa na hospodárenie bývalého vedenia súdu bližšie pozrel.

Požiadalo ho o to nové vedenie na čele s predsedníčkou Danielou Švecovou. „NKÚ v zásade potvrdil zistenia Najvyššieho súdu,“ reagoval hovorca súdu Boris Urbančík. Potvrdil, že po detailnejšom preskúmaní záverov kontroly bude súd postupovať v zmysle zákona.

NKÚ zistil, že v rokoch 2009 a 2010 sa hospodárilo na súde nehospodárne. Pokiaľ išlo o rozdávanie odmien, Harabin pri nich sudcov diskriminoval.

Ten teraz obracia pozornosť na Švecovú a šéfa NKÚ Karola Mitríka spochybňuje. Predsedníčka súdu podľa Harabina klamala a NKÚ to teraz potvrdil.

Pôvodne totiž Najvyšší súd tvrdil, že Harabin si odmeny vyplatil sám, kontrolóri zistili, že mu ich priznala ministerka spravodlivosti Viera Petríková.

Zodpovednosť za odmeny pre sudcov tiež prenáša Harabin na Švecovú. Ako vtedajšia podpredsedníčka mu ich vraj navrhovala. „Pán Harabin už raz klamal, keď tvrdil, že to neboli odmeny, ale príplatok. Nebudeme preto reagovať na jeho vyjadrenia,“ oponoval Urbančík.

Kontrolóri vedeniu súdu odporučili, aby na základe toho, čo zistili, zvážilo možnosť podania podnetu na orgány činné v trestnom konaní.

„Nikdy som neporušil zákon a kľudne napíšte, že Mitrík je politický picino,“ reagoval Harabin.

Viera Petríková. Foto – TASR

Pýtajú sa, za čo dostal Harabin vysoké odmeny

NKÚ zistil, že v roku 2009 dostal Harabin 40-tisíc eur a o rok neskôr 73-tisíc eur. Peniaze mu priznala sudcovská rada súdu a vtedajšia ministerka spravodlivosti Viera Petríková (za HZDS), ktorá v roku 2009 Harabina vo funkcii ministra vystriedala.

Odmeny Harabin dostal údajne za  mimoriadne výsledky dosiahnuté pri riadnom a včasnom plnení povinností. No ako zistil NKÚ, navrhnuté odmeny neboli vecne zdôvodnené.

„Nie je tak zrejmé, za aké mimoriadne výsledky predseda súdu dostal odmenu,“ tvrdí NKÚ vo svojej správe.

Otázne podľa kontrolórov je, či Petríková ako ministerka vôbec mohla navrhovať a schváliť odmeny pre predsedu súdu.

Robil rozdiely medzi sudcami

Celkovo však odmeny boli v tých rokoch na Najvyššom súde problémové. Sudcovská rada, ktorá má zastupovať záujmy všetkých sudcov súdu, napríklad schválila uznesenie, že odmeny môžu byť vyplatené až do výšky, ktorú umožňuje nevyčerpaný mzdový fond sudcov.

Určenie výšky odmien tak ponechala výlučne na subjektívne rozhodnutie predsedu súdu. A ten zvolil rozpätie od 50 eur po 30-tisíc eur, „čím predseda súdu nerešpektoval zásadu rovnakého zaobchádzania, ako ani právo sudcu nebyť diskriminovaný“, potvrdil NKÚ.

Kontrolóri vlastne potvrdili to, čo sa už v minulosti medializovalo. Niektorí sudcovia dostávali vysoké odmeny, iní žiadne alebo len smiešne.

Po 30-tisíc eur napríklad dostali dvaja sudcovia, ktorí nastúpili na súd 1. októbra 2010. Zo zasadnutí súdnej rady vyplýva, že od tohto dátumu nastúpili na súd exministerka Petríková, bývalý štátny tajomník rezortu Daniel Hudák, ale aj dve bývalé členky súdnej rady Mária Usačevová a Gabriela Šimonová.

Naopak, dlhoroční sudcovia súdu a Harabinovi kritici nedostali žiadnu odmenu alebo 50 eur. Tieto peniaze vrátili do pokladnice súdu.

Odmenami sa napokon zaoberal aj Európsky súd pre ľudské práva v Štrasburgu, ktorý podľa NKÚ konštatoval porušenie práv jedného zo sudcov.

Prilepšili si aj zamestnanci

NKÚ tiež zistil, že vysoké odmeny v spomenutých rokoch dostali nielen niektorí sudcovia, ale aj zamestnanci. „V 16 prípadoch boli v celkovej sume 94 300 eur, teda v priemere 5894 eur na jedného, vyplatené vysoké odmeny zamestnancom v štátnej službe krátko po vzniku pracovného pomeru. Na Najvyššom súde neodpracovali ani 12 mesiacov,“ konštatuje úrad v správe.

Tieto odmeny podľa neho neboli zdôvodnené, čo rovnako nie je v súlade so zákonom o štátnej službe.

Minister spravodlivosti Tomáš Borec so Štefanom Harabinom v roku 2013. Foto – TASR

Ministerka Lucia Žitňanská (Most-Híd) po nástupe do funkcie v roku 2010 aj pre podozrenia z rozdávania odmien na Najvyššom súde odmeny pre sudcov zrušila. Platilo to v rokoch 2011 až 2015.

Jej nástupca Tomáš Borec (za Smer) ich však opäť vrátil, a to od roku 2016.

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Štefan Harabin

Slovensko

Teraz najčítanejšie