Denník N

Bitka len pre peniaze, boxeri dostanú desaťkrát viac ako Kličko. Zápas storočia: McGregor vs. Mayweather

Mayweather (vľavo) a McGregor. Foto – TASR/AP
Mayweather (vľavo) a McGregor. Foto – TASR/AP

Conor McGregor je hviezdou, ktorá prerástla šport MMA. Nikdy neboxoval, no v ringu si to rozdá s nezdolaným boxerom Floydom Mayweatherom.

Hovoria mu zápas storočia. V boxerskom ringu sa proti sebe postavia dvaja špičkoví športovci z dvoch odlišných športov – boxer Floyd Mayweather a zápasník v zmiešaných bojových umeniach (MMA) Conor McGregor.

40-ročný Američan Mayweather je bývalým šampiónom v rôznych hmotnostiach, medzi profesionálmi nikdy neprehral a kariéru končil s bilanciou 49:0. K návratu ho okrem peňazí primali nekonečné prekáračky s MMA zápasníkom Conorom McGregorom.

McGregor, 29-ročný Ír, patrí k najväčším osobnostiam prestížnej organizácie UFC. V minulosti dominoval pérovej hmotnosti, v súčasnosti drží opasok pre šampióna v ľahkej hmotnosti. V profesionálnej kariére má bilanciu 21:3, v UFC prehral zatiaľ raz. Zápas s Mayweatherom bude preňho boxerským debutom.

Zápas má aj podtitul „bitka peňazí“. Vysielanie funguje na princípe „pay-per-view“: každý divák si musí za zápas zaplatiť 99,95 dolára. Očakáva sa, že v tejto bitke môže číslo sledovanosti predbehnúť zápas Mayweathera s Filipíncom Mannym Pacquaiom spred dvoch rokov, ktorý si kúpilo 4,6 milióna ľudí.

„Je to kultúrna udalosť, o ktorú sa zaujímajú všetci ľudia bez ohľadu na sociálne alebo ekonomické faktory,“ cituje Guardian bývalého šéfa pay-per-view na HBO Marka Taffeta. „Ľudia sa stretávajú, aby si užili pekné chvíle a na to určite potrebujú aj ospravedlnenie.“

Každý šiesty Američan

Každé kúpené vysielanie sleduje päť až šesť ľudí, ale podľa Taffeta by sa to v tomto prípade mohlo dostať priemerne aj na desať. Ak by sa naplnil odhad piatich miliónov kúp, bitku by videl každý šiesty Američan.

Čím viac ľudí si vysielanie zápasu kúpi, tým viac obaja boxeri dostanú. Odhady sa líšia, ale Mayweather by mal zarobiť okolo 200 miliónov dolárov a McGregor najmenej 100 miliónov, aj keď prezident UFC Dana White pri Írovi odhadoval len 75 miliónov. „Mayweather má pocit, že on je prvá liga a mal by dostať väčší diel,“ vysvetľoval.

Pri aprílovom zápase o titulu majstra sveta v ťažkej hmotnosti medzi Anthonym Joshuom a Vladimirom Kličkom si boxeri delili okolo 30 miliónov libier.

Bitka McGregor-Mayweather by sa mala zaradiť k tým najlukratívnejším v histórii. Momentálne sú podľa Mirroru na popredných priečkach iné Mayweatherove súboje: s Oscarom De La Hoyom z roku 2007 (136 miliónov dolárov), s Canelom Alvarezom z roku 2013 (150 miliónov) a „bitka storočia“ s Mannym Pacquaiom (410 miliónov).

Tlačovka pred zápasom:

https://youtu.be/dQcrmaJly3M

Favoritom je, pochopiteľne, boxer Mayweather, ktorý je známy predovšetkým ako technický a defenzívny boxer, a tak je najočakávanejšou prognózou jeho víťazstvo na body. Šance MMA zápasníka McGregora spočívajú najmä v dobrom nástupe a uštedrení nečakaného úderu.

„Nikdy som nebol jeho fanúšikom, no obdivoval som, že dokáže predávať svojou hubou. Začínal na 40-tisíc dolároch za zápas, teraz berie bežne 20 miliónov. Cítil z tohto zápasu riadne peniaze a jemu už je jedno, či prehrá, alebo vyhrá, ale zarobí a je zabezpečený do konca života,” hovorí Milan Ďatelinka, slovenský bojovník MMA.

„Aj keď je to celkom fraška a nie je reálne, aby išiel do boxu, tak sa na to teším. Myslím si, že ak ho Mayweather neknokautuje, tak to pôjde na body. Conor by to mohol dať, ale buď knokautuje Mayweathera alebo potom prehrá na body. Ale asi vyhrá Floyd, Conor si nemôže len tak povedať, že ide vypnúť niekoho, kto robí box dvadsať rokov a nie je ani porazený.“

McGregor si v priebehu posledných zopár rokov dokázal vybudovať obrovskú značku. Svojou osobnosťou prerástol MMA, šport, ktorý pred jeho érou veľa ľudí vôbec nepoznalo. Ide o mix viacerých bojových umení. Kým v boxe sú povolené iba údery nad úrovňou pása, v MMA sa zmiešali prvky boxu, kickboxu, jiu-jitsu, juda, wrestlingu, karate a ďalších. Povolené sú údery aj kopy, bojuje sa aj na podlahe.

Zápas je vypísaný na dvanásť kôl po tri minúty a od klasického boxerského zápasu sa líši iba tým, že Mayweather a McGregor budú používať menšie rukavice. Galavečer sa začína v nedeľu o 1.00 nášho času, očakávaný zápas by mal prísť na rad približne o 5.30 ráno. Kompletný program odvysiela v priamom prenose televízia Nova Sport 1, zápas Mayweather – McGregor ponúkne divákom aj televízia Dajto.

Conor McGregor a jeho obávaná ľavačka. Foto – TASR/ap

McGregor je outsiderom

Experti tvrdia, že McGregor nemá proti uznávanému boxerovi Floydovi Mayweatherovi v ringu šancu.

McGregor sa však z nich vysmieva. Ír, ktorý ešte pred siedmimi rokmi prišiel o miesto inštalatéra a žil z týždennej podpory vo výške 188 eur, chce poraziť jedného z najlepších boxerov v histórii – a to v boxe, ktorému sa nikdy na vrcholovej úrovni nevenoval.

Obaja bitkári – známi svojou láskou k peniazom – dostanú za zápas okolo sto miliónov dolárov. McGregor však pôsobí dojmom, že naozaj chce vyhrať: Mayweather má už 40 rokov a do ringu sa vráti po takmer dvoch rokoch športového dôchodku.

Na oficiálne oznámenie bitky v Los Angeles prišiel McGregor v obleku námorníckej modrej farby s dvoma malými slovami vertikálne po celej látke: „FU*K YOU“. Flinder Boyd z portálu Bleacher Report napísal: „S mikrofónom v ruke sa McGregor stáva supernovou a celosvetovým rozprávačom sprostostí.“

McGregor stál na pódiu spolu s Mayweatherom a počas veľkej show ukázal naňho a povedal: „Dvadsiateho šiesteho augusta bude tento chlap v bezvedomí. Je príliš malý. Je príliš krehký.“ McGregor ide do bitky v pozícii outsidera, ale z jeho slov sa takmer nikto nesmial. Keď doteraz niečo verejne vyhlásil, vyšlo mu to.

„Je to efekt Mystického Maca,“ doplnil Boyd. „Predpovedal, že bude najlepším bojovníkom MMA v Európe. Potom povedal, že porazí neporaziteľného Joseho Alda. Potom povedal, že získa oba opasky majstrovstiev UFC. Všetko sa splnilo.“ Zápas s uznávaným Aldom mal iba trinásť sekúnd – toľko trvalo, kým sa dostal na dosah McGregorovej obávanej ľavačky.

McGregor vs. Boyd:

https://youtu.be/B6AK9PaMm4k

Tvár MMA

21-ročný Milan Ďatelinka, ktorý sa tiež venuje MMA a je súčasťou sledovanej česko-slovenskej súťaže Oktagon, pre Denník N hovorí: „Pred pár rokmi veľa ľudí vôbec ani nevedelo, čo robím. Potom prišiel McGregor, ktorého poznajú aj ľudia, ktorí nikdy MMA nesledovali. Až on tento šport spopularizoval.“

McGregor vlastnou popularitou prerástol šport, v ktorom súťažil. Prezentuje sa ako veľký vlastenec a stal sa miláčikom Írska. Vo veľkom rozhovore pre lifestyleový magazín GQ rozprával, ako je Írsko plné mladých chlapov, ktorí kopírujú jeho imidž – od typickej brady a účesu, štýlu obliekania až po chuť škaredo sa pobiť.

„Všetci chcú byť trochu ako ja, je to ako Drakovi obdivovatelia,“ prirovnávajúc sa k slávnemu kanadskému spevákovi. „Všetci tí chlapci sa mi chcú podobať a je to pravda.“

Okrem štýlu napodobňujú aj jeho ikonickú chôdzu, pri ktorej sa hojdá zo strany na stranu: robil to aj slovenský futbalista Vladimír Weiss ml. vo videoklipe českého rapera Ektora k piesni „Status“.

Reportér Zach Baron sa ho potom spýtal, ako sa cíti v takej pozícii. „Myslím to tak, že im to nemám za zlé. Ak by som nebol sebou, tiež by som chcel byť mnou,“ odpovedal.

McGregor nemá iba talent bojovníka, ale dokáže predovšetkým rozprávať. „Neprišli sme preto, aby sme sa len zúčastnili. Sme tu, aby sme vládli,“ povedal po vyhratej bitke v roku 2015.

Robí si, čo chce

V organizácii UFC, ktorá promuje elitných MMA bojovníkov planéty, sa stal tým najlepším. Vďaka obrovskej popularite dokázali minulý rok jej otcovskú spoločnosť Zuffa predať za štyri miliardy dolárov. McGregor dostáva veľké peniaze za každý zápas a užíva si ich.

Baron vo februári napísal: „Ako sám hovorí, jeho súkromný život teraz pozostáva z pitia veľkého množstva tequily, nosenia krásnych horčicovo žltých rolákov Gucci a chodenia na nákupy s peniazmi, ktoré zarobil z premieňania nebezpečných chlapov na chlapcov v bezvedomí.“

Pred bitkou s Natem Diazom, v ktorej v marci minulého roka prehral, povedal: „Jediná hmotnosť, o ktorú sa naozaj zaujímam, je hmotnosť mojich šekov. A moje šeky sú super ťažká hmotnosť.“

McGregor vs. Diaz:

https://youtu.be/pv6-NsaqFag

„Nikdy nie je sám a len zriedka oddychuje,“ opisoval Baron. „Chce byť obklopený – asistentom svojho agenta, dvoma ochrankármi, kameramanom, potetovaným kamarátom Charliem, a niekoľkými natešenými a nadávajúcimi írskymi chlapmi, ktorí nič podstatné nerobia. Môžete ho nájsť v centre toho všetkého, odrážať sa okolo ako rozrušená molekula. Pri chôdzi vyzerá ako keby trochu poskakoval. Jeho ostrá brada je pred ním a vyzerá mäkko a hebko, ako niečo, čoho by ste sa za každú cenu chceli dotknúť. Na nose má malú jazvu a neprimerane široký zadok. Predpokladám, že zámerne ako zabudovaný zdroj sily.“

McGregor svoje arogantné vyhlásenia dopĺňa skvelými výsledkami. „Tento chlap je klaun! On o všetkom iba rozpráva! Toto som v mojej kariére počul veľakrát. A potom spia v strede oktagonu,“ povedal pre GQ.

V novembri počas prvého zápasu MMA v Madison Square Garden porazil Eddieho Alvareza v šampionáte UFC v ľahkej hmotnosti a stal sa držiteľom oboch opaskov UFC. Zobral si mikrofón a rozprával:

„Strávil som veľa času vraždením každého v tejto spoločnosti. V backstagei som si začínal bitky s každým. Vysmieval som sa z každého bojovníka na zozname. Teraz chcem len z celého srdca povedať a využiť túto šancu, aby som sa ospravedlnil… absolútne nikomu! Dvojitý šampión si robí, čo sa mu k*rva zachce!“

McGregora na Instagrame sleduje viac ako 17 miliónov ľudí, na Facebooku takmer 6,5 milióna. Svojou charizmou posunul bojové umenia dopredu. Je odpoveďou MMA na Zlatana Ibrahimovića – iba s tým rozdielom, že on pre MMA znamená oveľa viac ako Zlatan pre futbal.

Pracoval ako inštalatér

29-ročný rodák z Dublinu sa na scénu UFC dostal v roku 2013, keď vo svojom debute v Štokholme porazil Švéda Marcusa Brimageho za 67 sekúnd. Ešte pár dní pred letom do Švédska žil iba z podpory v nezamestnanosti. Predtým pracoval ako inštalatér, ale ako pred dvoma rokmi vysvetľoval reportérovi Guardianu Donaldovi McRaemu, tento život nebol preňho:

„Vstával som o piatej ráno, kráčal som v tme a hroznom mraze, kým som prišiel na diaľnicu a odtiaľ ma na stavbu zobral chlap, ktorého som dokonca ani nepoznal. Tam som robil dvanásť hodín, zobrali ma naspäť a zase som kráčal domov. Viem, že sú aj vášniví a schopní inštalatéri, ale ja som to vôbec nemal rád.“

„Je zvláštne, ako spoločnosť funguje. Namiesto toho, aby vám poskytla čas na to, aby ste si našli vec, ktorú milujete a mohli by ste sa jej venovať s úplným presvedčením, nám všetci hovoria: ‚Musíš pracovať – a nezáleží na tom, že sa ti tá práca nepáči.‘“

McGregor pritom nebol ako dieťa hlúpy. „Jeden z jeho učiteľom nám povedal, že je dostatočne inteligentný na to, aby sa stal advokátom, ale jemu sa nikdy nechcelo,“ povedal jeho otec pre The Guardian.

„Dal som mu teda návrh – dám ti 10-tisíc eur, ak pôjdeš na vysokú školu. Nechytil sa ani na túto návnadu, tak som sa oňho bál. Nikdy predtým som o MMA nepočul. Prišiel som domov po nočnej (pracoval ako taxikár – pozn. red.) a Conor sledoval UFC spriateľkou Dee. Pozrel som si pár minút počas toho, ako som sa spamätával. Ale oni dvaja boli úplne pohltení tým bojovým športom.“

Chce vyhrať

Ír je posadnutý peniazmi a slávou, ale v prvom rade víťazstvami. Podľa otca majú stále v dome zavesenú legendárnu fotografiu z bitky Muhammada Aliho so Sonnym Listonom z roku 1965, keď Ali stojí nad svojím súperom a kričí: „Vstaň a bojuj, hlupák!“

Dodal, že si vie v nedeľu Conora predstaviť v rovnakej pozícii nad Mayweatherom. „Jeho vyhýbavosť a defenzívny spôsob boja Conora nezastaví. Jeho ľavý hák má fenomenálnu silu,“ povedal otec. „Ľudia hovoria, že v tom nie je súlad, ale všetko vyzerá v náš prospech – vek, veľkosť, hmotnosť, sila. Sme stopercentne sebavedomí. Conor roztrhá box na kúsky.“

Keby mu rodičia neboli pomohli, jeho kariéra sa mohla skončiť hneď na začiatku – po ťažkej prehre v treťom zápase s Artemijom Sitenkovom z Litvy, keď sa na domácej pôde v Crumline musel vzdať už po minúte.

Írska MMA bojovníčka Aisling Daly na zápas spomínala: „Bola som tam. Sitenkov je super zložitý a preslávený pre svoje ‚nožné zámky‘. Bola to bitka, ktorá prišla pre Conora príliš skoro a zdevastovala ho na ďalších šesť mesiacov.“

Conor sa však do oktagonu vrátil – a už ho takmer nikto nedokázal zastaviť: z 24 bitiek vyhral 21, z toho osemnásť knokautom.

Zápas s Mayweatherom však bude pre McGregora prvým boxerským. Mnohí ho podceňujú, no Paddy Holahan, bývalý bojovník, ktorý s ním kedysi spolupracoval, si myslí, že „Conor vyhrá a šokuje celý svet. Zvyčajne nehovorím svoje názory na bitky, ale toto je iné. Bude to proti ľuďom, ktorí hovoria, že MMA je barbarské a my sme nevzdelaní a sprostí. Conor ich všetkých šokuje.“

Jeho život by však nebral: „Za akú cenu? Ak by ste sa ma spýtali, či by som sa chcel s ním zajtra vymeniť, povedal by som nie. Je to ťažký život, ja by som ho nezvládol. Ale Conor to dokáže a zvládne aj Mayweathera.“

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Šport a pohyb

Teraz najčítanejšie