Denník N

Kaliňákovo pravidlo: Aj Plavčan je nakoniec jeho kauza

Foto N – Tomáš Benedikovič
Foto N – Tomáš Benedikovič

Minister vnútra je najväčším problémom tejto vlády, je aj za kauzami, s ktorými na prvý pohľad nič nemá.

Vláda je na pokraji rozpadu pre eurofondy na ministerstve školstva. Hlavnými vinníkmi sú už tri týždne Peter Plavčan a Andrej Danko.

Aj tu však platí Kaliňákovo pravidlo: neexistuje kauza, v ktorej by sa neobjavil. Je taký jedovatý, že nakazí aj kauzu, s ktorou na prvý pohľad nemá nič spoločné.

Minister vnútra Robert Kaliňák sa pre škandál menom Bašternák postaral o výbuch dôvery v políciu. Stále viac ľudí prichádza o vieru, že polícia vie vyšetriť aj prípad, v ktorom sú namočení politici alebo ľudia z ich okolia. Skutok sa nestal je heslo, ktoré sa dostalo na plagáty a pritiahlo do ulíc desaťtisíce ľudí. Je to najväčšia škoda, ktorú Kaliňák napáchal. Väčšia ako celý komplex Bonaparte. Pre svojich kamarátov a kšefty obetoval políciu, ktorej dnes nemožno dôverovať.

Potvrdzuje sa to aj pri kauze eurofondy. Polícia mala už rok informácie, že na ministerstve školstva budujú sieť firiem, ktoré ukradnú milióny na vedu a výskum, a že v pozadí sú ľudia blízki SNS. Nikoho však nechytili a tunelovaniu eurofondov nezabránili. Dnes vieme, že schéma, ktorú mala polícia pred rokom nakreslenú, naozaj existuje.

Čo s tým má Kaliňák? To, že po jeho kauzách vieme, že polícia nevyšetruje, ale poslúcha a zametá, keď ide o „našich ľudí“.

Sú dve možnosti: Polícia sa podnetom ani nezačala zaoberať, lebo je to príliš blízko k vládnym politikom. Zafungoval systém Kaliňák a skutok sa vopred nestal.

Druhá možnosť je rovnako zlá. Polícia zozbierala informácie, ale slúžili len na politický boj a vydieranie súperov a nie na poriadne vyšetrovanie. Stačilo, že niekto môže vydierať Danka a spol. a v príhodnej chvíli spustiť celý škandál.

Robert Kaliňák je najväčším systémovým problémom tejto vlády. Je to náklad, ktorý nevie premiér Fico zhodiť zo svojich ramien a neprekryje ho žiadna kauza iného ministra. Každá totiž v jednom momente skončí u Kaliňáka a jeho ľudí.

Po Bašternákovi už nikto neverí, že policajti môžu niečo vyšetriť bez politických vplyvov. Kým bude ministrom Kaliňák, ani veriť nezačne.

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Koaličná kríza

Komentáre

Teraz najčítanejšie