Denník N

Na aké hoaxy sa chytajú kotlebovci: gayovia na vôdzke, Usain Bolt ako migrant

Skalný Kotlebov fanúšik na Facebooku vidí migranta len ako násilníka a dúhové pochody ako akcie na propagáciu sexuálnych úchyliek.

Mladý člen Kotlebovej strany Mário Vidák zbiera na Facebooku lajky jednoduchým spôsobom. Fanúšikom ukazuje presne taký svet, aký chcú vidieť. Migranti sú vykreslení ako násilníci, pochody gay pride sú len propagáciou sexuálnych úchyliek.

Aj vďaka tomu sleduje jeho stránku viac než 16-tisíc ľudí. Ako jedna z mála prežila aj nedávnu vlnu masového rušenia kotlebovských profilov, ktoré spôsobili odporcovia ĽSNS.

Pred nedávnym „dúhovým pochodom“ v Bratislave chcel Vidák pripomenúť, že sa chystá niečo, čo bude ohrozovať vývoj slovenských detí. Na typickom gay pride sa vraj prechádzajú deti „v dave úchylákov, ktorí sú často oblečení v ženských šatách alebo v úzkom spodnom prádle“.

Narazil však na problém: na „dúhových pochodoch“ v Bratislave zvyčajne nevidieť nikoho v extravagantnom úbore. Pomohol si teda univerzálne použiteľnou fotkou, ktorá so Slovenskom nemala nič spoločné.

K statusu pripojil momentku, kde dvojica mužov v latexe vedie na vôdzke troch svojich „kolegov“. V uplynulých mesiacoch ju šírili desiatky zahraničných webov. Podľa niektorých bol na nej pochod z Kyjeva, podľa ďalších z Francúzska, zo Švédska alebo z USA.

Bratislavský Gay Pride, ktorý prebehol minulý víkend, bol v skutočnosti hlavne o mladých ľuďoch, pomaľovaných dúhovými farbami.

Vidákov status ešte pred konaním tohto pochodu zmizol. „Bol zmazaný samotným Facebookom po tom, ako ho naši odporcovia nahlasovali, až kým nebol odstránený,“ vysvetlil Vidák. Dovtedy ho zdieľalo alebo lajkovalo viac než 700 ľudí.

Migranti z Bostonu

Čarovanie s fotkami či videami je jednoduchou metódou, ako manipulovať s myslením ľudí. Užívatelia Facebooku zvyčajne nečítajú dlhé texty, ale sugestívny obrázok si všimnú. Ak sa im napríklad migrant každú chvíľu zobrazí ako násilník, automaticky k nemu získajú odpor.

Skalní priaznivci ĽSNS si pravdivosť príspevkov často ani neoverujú. Stačí im, že zodpovedajú ich predstavám o svete.

Vidieť to na statusoch vo facebookovej skupine Kotleba – ĽSNS, ktorá má viac než 35-tisíc členov. Každý člen tu môže uverejniť prakticky čokoľvek, hovorca strany a poslanec Milan Uhrík tvrdí, že strana ju nijako nespravuje.

Príspevky sa najčastejšie týkajú migrantov a nechýbajú medzi nimi ani podvrhy. V polovici augusta jeden z členov skupiny zdieľal video, na ktorom skupina mladých černochov bije bieleho chlapca. „Voľte štandardné strany a toto môže byť budúcnosť našich detí.“

Diskutujúci v komentároch následne zborovo nadávali na migrantov. Nevšímali si, že na videu počuť angličtinu, ani to, že video bolo zdieľané z americkej stránky.

V skutočnosti zachytávalo bitku, ktorá sa odohrala na nábreží v Bostone. Útočníkmi boli černosi z miestnej štvrte Quincy.

V posledných týždňoch si niektorí kotlebovci obľúbili fotiť moslimov na Slovensku, čo v nich povzbudzuje ďalšie návaly agresie a strachu. Tento týždeň desiatky z nich dokonca nadávali na moslimky, ktoré pravdepodobne na Slovensku nikdy neboli.

Muž pod prezývkou Milan Závažný v skupine Kotleba – ĽSNS uverejnil fotku dvojice zahalených moslimiek, ako nakupujú v supermarkete. Údajne pochádzala z bratislavského Tesca. „Kedy sa začne niečo robiť?“ pripísal k nej.

Hoci niektorí diskutujúci upozornili, že fotka je štyri roky stará a pochádza z Jeruzalema, väčšina sa predbiehala v tom, kto bude proti moslimom útočnejší alebo vynadá Ficovi, že moslimky na Slovensko pustil.

Fotky z rasistickej fotobanky

Vďaka takýmto fotkám bežný užívateľ získava pocit, že moslimovia, resp. migranti už bezprostredne ohrozujú život na Slovensku – hoci napríklad v roku 2017 slovenské úrady udelili azyl osemnástim žiadateľom (z moslimských i nemoslimských krajín).

S podobnými trikmi pracujú nielen kotlebovci. Napríklad niektoré dezinformačné weby dávajú k článkom o migrantoch fotky, na ktorých vyzerajú ako tlupa agresorov.

Pochádzať môžu z rôznych rasistických webov. Napríklad český server white-media.info ponúka na stiahnutie celú škálu fotiek, ktoré sú urážlivé voči černochom, Rómom i homosexuálom. Obvykle nie sú v príliš veľkom rozlíšení, na zdieľanie na Facebooku však postačujú.

V susednom Česku s takýmito manipuláciami pracuje politik Tomio Okamura, ktorého na Facebooku sleduje 250-tisíc ľudí. Jeho politická kampaň stojí primárne na strašení pred moslimami migrujúcimi do Európy.

Pri svojich príspevkoch však občas používa fotky, ktoré sa Európy netýkajú ani vzdialene. Vlani v lete zdieľal rozhovor, ktorý poskytol serveru Parlamentní listy o utečeneckých kvótach. On alebo administrátori jeho profilu k rozhovoru pridali fotku agresívnych mužov, ktorí mali ilustrovať typických migrantov. Fotka v skutočnosti pochádzala z roku 2007 a boli na nej moslimskí demonštranti z Indie.


Občas sa Facebookom šíria aj manipulácie, ktoré sú hlavne zábavné – hoci to nebol ich pôvodný zámer. Administrátori stránky „Volím Kotlebu, volím správne“ chceli vo februári ukázať, ako dnes údajne vyzerá spoločnosť v Nemecku. Uverejnili obrázok dvoch černochov v bavorských krojoch s dvomi miestnymi dievčatami v dirndloch.

„Na fotke vidíme dva šťastné nemecké páry,“ písali ironicky, „Boh nás ochraňuj“.

Na zábere v skutočnosti neboli migranti z Afriky, ale najrýchlejší muž planéty, Jamajčan Usain Bolt, ktorého takto odfotili pri návšteve Oktoberfestu v roku 2013. Obrázok zdieľalo alebo lajkovalo zhruba 1300 ľudí, väčšina z nich Bolta nepoznala.

[Pochopiť fenomén konšpiračných teórií znamená spoznať ich mechanizmus. Objednajte si knihu Falšovaná pravda z knižnej edície Denníka N.]

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Hoaxy a propaganda

Slovensko

Teraz najčítanejšie