Denník N

Harabin: Mitrík je politický picino a Švecová klamala

Štefan Harabin. Foto – TASR
Štefan Harabin. Foto – TASR

Aktualizované 25. 8. 10:15. Bývalého predsedu Najvyššieho súdu Štefana Harabina sme zastihli na liečení v Dudinciach, o správe NKÚ, ktorý spochybnil jeho hospodárenie na súde, vedel. Tvrdí, že ide o snahu prekryť vládnu krízu a kauzu Bašternák.

Čo hovoríte na zistenia Najvyššieho kontrolného úradu (NKÚ), ktorý spochybnil vaše hospodárenie na Najvyššom súde v rokoch 2009 a 2010?

Vyšlo jasne najavo, že odmeny som si neudelil ja, ale udelila mi ich ministerka, čiže predsedníčka Daniela Švecová zjavne klamala.

NKÚ však spochybnil aj vami udelené odmeny pre sudcov.

Odmeny som udeľoval na návrh sudcovskej rady a na návrh pani Švecovej. Ona vtedy ako podpredsedníčka súdu bola posledná, ktorá zistila v kolégiách u predsedov ich návrhy a potom mi predložila konečný návrh. Podľa toho som odmeny udelil.

Pani Švecová v roku 2010 nebola podpredsedníčkou súdu.

Myslím, že bola v rokoch 2009 a 2010 podpredsedníčkou. To si zistite. Bola podpredsedníčkou až do roku 2012, dokonca až do roku 2013.

Čiže ona je zodpovedná za tie odmeny?

Ona mi predkladala tie návrhy. Mala to ako podpredsedníčka na starosti. Hovoril som, že peniaze máme, lebo sme ušetrili. Mali sme nižší počet sudcov, ako bol plánovaný, tak som povedal, že títo ľudia aj administratíva museli robiť, tak peniaze vyplatíme. Čo som ich mal vrátiť do štátneho rozpočtu, aby ich rozkradli Kaliňák s Ficom?

Vyčítajú vám najmä odmeny z konca roka 2010, napríklad aj pre sudcov, ktorí nastúpili v októbri 2010. Švecová skončila v máji 2010. Ako mohla byť zodpovedná? 

Bola podpredseda v tom čase.

Nie, naozaj nebola.

Viete čo? Dám si hlavu odrezať, keď nebola podpredsedom v tom čase. Čo si myslíte, že na liečení tratím pamäť?

(Štefan Harabin na druhý deň, 25. augusta 2017, zatelefonoval reportérke, aby sa ospravedlnil a priznal si chybu. Uznal, že Švecová bola podpredsedníčkou súdu len do konca mája 2010.)

Ako to bolo s vedením Najvyššieho súdu

  • do októbra 2008 bol predsedom Milan Karabín, nový predseda zvolený nebol;
  • od októbra 2008 do júna 2009 viedla súd podpredsedníčka Daniela Švecová;
  • v júni 2009 bol zvolený za predsedu Štefan Harabin;
  • v máji 2010 sa skončilo päťročné funkčné obdobie podpredsedníčke Daniele Švecovej;
  • bez podpredsedu bol súd do júna 2013, keď bola zvolená Jarmila Urbancová;
  • Harabin skončil v júni 2014;
  • od októbra 2014 je predsedníčkou Daniela Švecová.

Ak sa preukáže, že odmeny pre vás boli nezákonné, ste pripravený ich vrátiť?

Vy si myslíte, že by som porušil zákon? To si myslíte? Nikdy som neporušil zákon a kľudne napíšte, že Mitrík je politický picino. Toto obdobie už bolo kontrolované a dvakrát kontrolovať to isté nemôžete. Nemôžete vyniesť dva rozsudky o tom istom. Ja som odmeny udelil v zmysle zákona. Tá správa ani v jednom nehovorí, čo som mal porušiť. Nepochopili ste, že tu ide o prekrytie Kaliňáka, Bašternáka a tak ďalej?

Ide o vaše odmeny od ministerky.

Ja som vykonával funkciu predsedu súdnej rady a predsedu Najvyššieho súdu. Teraz sú tie funkcie oddelené, a teda sú aj dva platy, čo je viac ako tie moje odmeny. Ani Švecová, ani Jana Bajánková, dve juristútky, po získaní funkcií nepojednávali. Ja som ako predseda pojednával. Hovorím vám, že ak by som mal viac peňazí, tak ešte vyššie odmeny by boli vo vzťahu k sudcom.

NKÚ spochybňuje, či ministerka vôbec mala v tom čase právomoc rozhodnúť o vašej odmene.

Mitrík, politický picino, ktorý nikdy nebol právnikom, len prednostom nejakého úradu v Spišskej Novej Vsi, nebude predsa vykladať zákon. To je také trápne ako vlaňajší sneh. Ale dúfam, že napíšete, že Švecová klamala, keď hovorila, že Harabin si udelil odmeny sám.

Daniela Švecová na Harabinove tvrdenia reagovala zdržanlivo. Pripomenula, že klamal o tom, že nedostal odmeny, ale príplatky. Foto N – Vladimír Šimíček

Kontrola prišla na požiadanie Švecovej. Ak hovoríte, že zodpovedná je ona, takže si sama na seba zavolala kontrolu?

Sama na seba. Veď som vám niekedy povedal, že patrí do Pezinka, lebo jej to nariadili politici. Preto sa to teraz uverejnilo, aby sa prekryla koaličná kríza, a to, že Kaliňák dostal neobvyklý dar od Bašternáka. Prečo vy alebo ja sme nedostali taký dar? Alebo katolícka, či evanjelická cirkev? Veď potrebujú na kostoly a nedostali. A Čižnár povie, že nemá dôkazy. A tu vidíte, keď som povedal, že policajná inšpekcia nemôže byť pod ministrom vnútra, tak tu vidíte dôsledky.

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Slovensko

Teraz najčítanejšie