Denník N

Smer podporí Luntera v župných voľbách, tvrdí, že ako jediný môže poraziť Kotlebu

Prechdázajúci župan Ján Lunter, ktorý porazil Mariana Kotlebu. Foto N – Tomáš Benedikovič
Prechdázajúci župan Ján Lunter, ktorý porazil Mariana Kotlebu. Foto N – Tomáš Benedikovič

Jána Luntera podpora strany Smer prekvapila, ale prijal ju. Podporu Smeru by si mal udržať aj v prípade, ak Kotleba kandidovať nebude.

Strana Smer podporí v blížiacich sa župných voľbách v Banskej Bystrici nezávislého kandidáta Jána Luntera. Oznámil to podpredseda vlády Peter Pellegrini (Smer).

Luntera podpora Smeru prekvapila, ale prijal ju.

Most-Híd a SNS ako koaliční partneri Smeru ešte nezverejnili, koho podporia. Podľa Pellegriniho však dohody na úrovni lídrov strán hovoria o tom, že nikto z vládnej koalície nepostaví vlastného kandidáta a podporia najsilnejšieho.

Pellegrini: Lunter porazí Kotlebu

Pellegrini tvrdí, že Luntera si Smer vybral na základe programu, preferencií, životného príbehu a jeho koaličného potenciálu. Strana vyzvala členov a sympatizantov, aby ho podporili.

Krajská rada Smeru rozhodla jednomyseľne o podpore Luntera v utorok, ale definitívne sa dohodli až polhodinu pred štvrtkovou tlačovou besedou.

Podľa Pellegriniho je Lunter jediný človek, ktorý môže poraziť Kotlebu. Napriek tomu tvrdí, že stať sa môže všetko, dokonca aj keď sa všetky demokratické sily spoja, voliči si môžu vybrať Kotlebu.

Podporu Jánovi Lunterovi prezentoval za Smer Peter Pellegrini. Foto N – Daniel Vražda

Pellegrini vyzval ostatných kandidátov, aby sa správali štátnicky a vzdali sa kandidatúry v prospech Luntera. „Voľby v Banskobystrickom samosprávnom kraji musia byť o súboji medzi dobrom a zlom… Žiadny politický kšeft. S pánom Lunterom sme hovorili len o tom, že chceme prispieť k tomu, aby sa mu podarilo zvíťaziť. Nediskutovali sme o delení postov,“ povedal Pellegrini.

„Ján Lunter je nezávislý nadstranícky kandidát, a tak to aj zostane. Vážime si podporu každého demokraticky zmýšľajúceho človeka alebo subjektu,“ konštatoval Ondrej Lunter, ktorý je šéf volebnej kampane Jána Luntera. Dodal, že najdôležitejšie je, aby sa akýkoľvek podporovateľ Jána Luntera stotožňoval s jeho programom.

Ak sa Lunter vzdá, Smer zmení rozhodnutie

Situácia pred župnými voľbami v Banskobystrickom kraji vôbec nie je jednoduchá. Súčasný župan Marian Kotleba ešte neohlásil kandidatúru.

Ak aj kandidovať nebude, Smer trvá na Lunterovej podpore.

Lunter však pred časom prijal osobné rozhodnutie, že definitívne sa rozhodne o tom, či bude kandidovať, alebo sa vzdá, až v septembri, podľa toho, čo ukáže jeho vlastný prieskum. Ak bude niekto z demokratických kandidátov silnejší, vzdá sa kandidatúry.

Takéto rozhodnutie by mohlo zneistiť voličov Smeru. Strana by totiž musela zmeniť rozhodnutie o podpore Luntera a odporučiť niekoho iného, opäť najsilnejšieho.

V hre sú stále aj ďalší kandidáti, ktorí majú šance dostať sa do súboja s Kotlebom. Martin Klus z SaS, ale aj nezávislí Stanislav Mičev a Igor Kašper.

„Nebudem počúvať, aby ma nejaká politická strana vyzývala na odstúpenie z kandidatúry. Budem pokračovať v kampani a rozhodnem sa po septembrových prieskumoch. Podpora Jána Luntera je politické rozhodnutie, ktoré nemá nič spoločné s pocitmi členskej základne,“ vyhlásil Mičev.

„Prekvapuje ma, že Smer nepočkal ani na ohlásenie kandidatúry Kotlebu a následnú perspektívnu dohodu kandidátov,“ vyhlásil Klus.

Klus hovorí, že v súčasnej situácii nie je vôbec isté, že podpora Smeru zaručuje kandidátovi viac percent.
„Nemienim sa vzdávať,“ dodal s tým, že bude pokračovať v kampani a dodrží spoločné memorandum s Mičevom.

Prieskumy favorizujú Luntera

Smer po porážke svojho kandidáta Vladimíra Maňku s Marianom Kotlebom v roku 2013 nepostavil kandidáta do tohtoročných volieb župana. Špičky strany dlho uvažovali, koho podporia. Už pred niekoľkými mesiacmi deklarovali, že to bude človek, ktorý bude mať najväčšie šance zvíťaziť a poraziť Kotlebu.

Takým sa podľa posledných prieskumov ukázal Lunter. Reprezentatívny prieskum agentúry Focus z prelomu júla a augusta ukázal, že Lunter má zatiaľ najväčšie šance stať sa županom. Dal si ho urobiť jeden z kandidátov, Martin Juhaniak.

Foto N

V prieskume získal Lunter prvý raz viac percent ako Kotleba. Vyhral by s 21,8 percenta a o sedem desatín menej by získal Kotleba, ktorý ešte neohlásil kandidatúru.

Prieskum odpovedal aj na otázku, koho by respondenti volili, ak by Kotleba nekandidoval. Vybrali by si Luntera.

Prvý reprezentatívny prieskumu agentúry AKO, ktorý si objednal Mičev, naznačoval, že účasť by mohla byť väčšia ako v roku 2013, počet nerozhodnutých bol vyšší ako Kotlebove momentálne preferencie a viac ľudí bolo nespokojných ako spokojných s doterajším fungovaním župy.

Voľby by vyhral na konci februára Kotleba s 21,6 %, za ním by sa umiestnil Mičev (14 %), Klus (10,1 %), Lunter (9,3 %) a Kašper (7,9 %).

Druhý, telefonický prieskum robila v júni agentúra Focus na Lunterovu objednávku. 1003 respondentov rozhodlo, že Kotleba by získal 25,9 %, Ján Lunter 20 %, Martin Klus 16,6 a Stanislav Mičev 12,9 %. Vyše desať percent opýtaných by nešlo voliť a až 32,2 percenta povedalo, že nevie.

Škrípanie medzi kandidátmi

Medzi kandidátmi na banskobystrického župana to nedávno zaškrípalo. Mičev a Klus podpísali memorandum o budúcej spolupráci. Lunter tak neurobil, konštatoval, že im musí stačiť jeho slovo.

Memorandum stanovuje rámcové podmienky spolupráce a v prípade kandidatúry Mariana Kotlebu aj spôsob výberu najsilnejšieho protikandidáta. Toho by mali určiť minimálne dva prieskumy niekoľkých renomovaných agentúr v rovnakom čase a s rovnakými otázkami.

Lunter trvá na rozhodnutí, že memorandum nepodpíše, bude sa venovať kampani a vzdá sa len v prípade, že záverečný prieskum Focusu, ktorý si dá urobiť, bez ohľadu na Mičeva a Klusa, ukáže, že nie je najsilnejší demokratický kandidát.

„Moje slovo platí a nepotrebujem to deklarovať žiadnym memorandom. Odmietam sa zapájať do aktivít, ktoré si robia z ľudí dobrý deň, lebo som presvedčený, že zákulisné dohody a rozhodnutia poza chrbty ľudí spôsobujú, že voliči sú z politiky znechutení. Takéto politikárčenie je presne to, čo ľudia nemajú radi na politike, a ja im rozumiem. Chcem byť županom, aby som pracoval na zlepšení života v našom kraji,“ uzavrel tému nedávno Lunter.

[Kúpte si knihu Kotleba. Odkiaľ prišiel a ako je možné, že sedí v parlamente od novinára Daniela Vraždu.]

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Marian Kotleba

Župné voľby 2017

Slovensko

Teraz najčítanejšie