Denník N

Danko naznačil, ako môže nahnevať Fica: európska prvá liga preňho nie je argument

SNS trápi, že sa tak podobá na Smer. Aby sa odlíšila, vytiahla Ficovu obľúbenú tému.

Vládna koalícia sa dvadsať dní hádala, aby Andreja Danka konečne začali brať vážne. Aspoň on tvrdí, že to bol jeho cieľ. Predsedníctvo SNS nakoniec rozhodlo, že v koalícii zostáva.

Nie je to však bezvýhradná podpora.

Potenciálne dôležité je avízo o personálnych zmenách, ktoré SNS podľa náznakov svojho predsedu na koaličnej rade asi bude žiadať. Ak sa pustia do Richtera s Kaliňákom, môžu z toho ešte nakoniec naozaj byť predčasné voľby. Uvidí sa v piatok.

Video: Fico odkázal Dankovi pred koaličnou radou: Ja som sa už refrešol, v jazere
autorka: Martina Koník

 

Danko sa okrem toho znova posťažoval, aké je to ťažké, keď s Robertom Ficom súperí o rovnakých voličov. A hneď si vymyslel, v čom sa od neho môže odlíšiť.

Bolo to len pár krátkych viet. Dosť možné, že z Danka vypadli náhodne. No, ak to bol cielený odkaz, ľahko sa z nich môže stať skutočný ideový spor vo vláde, ktorý by ňou mohol otriasť, aj keby si Andrej Danko hneď teraz netrúfol žiadať priamo hlavy ministrov Smeru.

Predseda SNS totiž de facto povedal, že európska prvá liga nemôže slúžiť ako hlavný dôvod na zachovanie vlády, ktorý prekryje všetky ostatné („Odmietame, aby to bol argument, že musím v tejto vláde zostať“).

Dankovci sú historicky nacionalisti, ktorí nemajú radi Západ a ešte nedávno osobne Danko rečnil proti NATO. Ich vzťah k Európskej únii je tiež len čistá účelovosť. Nie je v ňom ani gram presvedčenia, len vypočítavosť.

Svoj odpor v sebe musia v SNS mnohí dusiť a ak by ho mohli ventilovať, tradičné nacionalistické krídlo by to s radosťou urobilo. Príjemným bonusom by bolo, že by zneistili tú časť voličov Smeru, ktorá Západ tiež veľmi nemusí a trpí ho len preto, lebo to tak chce predseda.

Pre Fica by to mohla byť nepríjemná komplikácia aj navonok. Keďže práve teraz miluje Európu, nevyzeralo by v Bruseli dobre, keby o nej jeho koaličný partner vykrikoval, že jej je zbytočne veľa.

No nielen predsedovi Smeru, ale ani Mostu-Híd by sa prípadná protieurópska rétorika SNS nepáčila. Práve bugárovci dostali do programového vyhlásenia vlády jasné prihlásenie sa k Európskej únii. Ak by sa za seba nechceli hanbiť, na spochybňovanie svojej priority by museli reagovať aj u Bugára.

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Koaličná kríza

Komentáre

Teraz najčítanejšie