Denník N

Sulík: Vylúčiť teraz SNS by bolo varenie z vody

Predseda SaS Richard Sulík. Foto N – Tomáš Benedikovič
Predseda SaS Richard Sulík. Foto N – Tomáš Benedikovič

Za mňa by taká kríza nevznikla, my by sme si nedelili lup, hovorí líder SaS Richard Sulík. Rozpráva o vládnej kríze, možných predčasných voľbách a aj o tom, či je bruselský barový povaľač, ako ho nazýva Robert Fico.

Ste bruselský barový povaľač, ako vás nazýva Robert Fico? Chodíte v Bruseli do barov?

Každý europoslanec má možnosť pozvať niekoľko občanov zo svojej domovskej krajiny. Sú to v podstate dve návštevnícke skupiny do roka. Keď taká skupina príde, je pravda, že s ňou idem na pivo. Takže dvakrát do roka sa nachádzam v nejakom bruselskom bare.

To označenie podľa vás vzniklo z toho, že sa dvakrát do roka nachádzate v bruselskom bare?

Chodím v Bruseli do barov len s týmito skupinami.

Nie s europoslancami Smeru?

Nie.

Vládna kríza trvá už tri týždne. Komu z trojice Smer, SNS, Most-Híd želáte, aby ho najviac zasiahla?

Ona zasiahne všetkých. Čo ma však mrzí najviac, zasiahne Slovensko. Vláda nezasadá a ani neviem, či vôbec počas leta mali viac ako jedno riadne zasadnutie. Rozhodnutia stoja a nevládne sa. Vláda je len na papieri.

Kto z nich si to najviac zaslúži?

Neviem. Sú tam veľmi sofistikované mocenské hry. Robert Fico je bezpochyby majster v týchto hrách a je mimoriadne skúsený politik so silným politickým inštinktom. Viem si preto predstaviť, že to skôr zasiahne SNS, ktorej šéfuje úplne neskúsený človek, o ktorom nikto nevie, čo urobí a ani on to veľakrát nevie.

Želali by ste si, aby tú hlavnú facku dostal Andrej Danko alebo Fico?

Želal by som si, aby boli predčasné voľby, lebo táto koalícia stratila oprávnenie na existenciu.

Kto je hlavným vinníkom tejto krízy? Danko, ktorý bez výzvy vypovedal koaličnú zmluvu, alebo niekto iný?

Vypovedanie koaličnej zmluvy bolo až reakciou na niečo – na to, že SNS na čele s Dankom mala znášať všetky politické náklady rozkrádania eurofondov, ale nemali mať z toho celý zisk. Je to síce veľmi cynické konštatovanie, ale takto to vnímam. Túto koalíciu nedrží pokope nič iné ako kšefty. Toto sa Dankovi nepáčilo, začal sa ozývať a Fico s ním pozametal.

Kedy mal Fico odvolať Plavčana?

Dávno. Hneď ako to prepuklo. Najneskôr vtedy, keď napísali rektori list. Skutočnosti, ktoré boli známe 3. augusta, sú známe aj dnes a odvtedy už len vyplávali na povrch ďalšie a ďalšie firmy. Čo je však mimoriadne dôležité, už dávno mali byť odvolaní Kaliňák s Richterom. Lenže Fico nemá rovnaký meter. V prípade Plavčana hovorí: musel som ho odvolať, lebo padol tieň podozrenia. A to, že jeho minister vnútra je vyšetrovaný pre majetkové podvody, je čo? To je tieň podozrenia najhrubšieho zrna.

Na Richtera a Kaliňáka pokusom o ich odvolanie reagujete teraz – 24. augusta.

To nie je pravda, odvolávali sme Richtera aj Kaliňáka.

Ale opäť to robíte teraz. Prečo?

Je vytvorený precedens – odvolanie Plavčana, a to sa stalo len pár dní dozadu. To, že ideme odvolávať týchto dvoch, je reakcia na to, že keď majú v prípade Plavčana platiť tieto pravidlá, s ktorými súhlasíme a považujeme ich za správne, tak nech platia na všetkých. Padni komu padni.

Nerobíte to len kvôli tomu, že chcete SNS so Smerom ešte viac rozhádať? SNS bude musieť ukázať, či bude hlasovať za Richtera a Kaliňáka.

Áno, nech sa nejako vyfarbí. Ale nie je pravda, že by išlo len o to. Podstata je taká, že minister, ktorý je vyšetrovaný pre majetkové podvody, nemá čo byť ministrom.

Prečo opozícia nenechala zvolať parlamentnú schôdzu na odvolanie Plavčana, keď tá kauza vrcholila? Podpisy máte dávno vyzbierané. Lebo boli dovolenky a neboli ste schopní sa dať dohromady?

Cítili sme, že je to taký závažný problém, že Plavčan bude musieť padnúť aj bez pričinenia opozície a nechceli sme im to nejako uľahčiť.

To znie ako výhovorka. Keby to bolo v parlamente, okamžite by to bola silnejšia téma. Hovorilo by sa o nej možno štyri dni v parlamente.

Nehovorilo. Možno by vôbec nedovolili rozbehnúť schôdzu. To sme ikskrát zažili. Takto sa v tom pekne museli vymáchať až po uši a pokojne sa môže stať, že z tohto budú nakoniec predčasné voľby a dovolím si povedať, že jediná skutočná funkčná alternatíva k Smeru je SaS.

Prečo ste sa k tejto téme v podstate nevyjadrovali? Ste lídrom opozície. Podpísali ste iba pár tlačových vyhlásení a ozvali ste sa na tlačovkách až v posledných dňoch.

Vyjadroval sa k tomu Braňo Gröhling.

A Ľubomír Galko. Ale v porovnaní s Veronikou Remišovou, ktorá k tomu mala možno štrnásť tlačoviek, to bolo veľmi málo. Nemáte pocit, že ste najsilnejšiu tému volebného obdobia len tak prihrali OĽaNO?

Braňo Gröhling mal porovnateľne veľa vyjadrení. Je naším tímlídrom pre školstvo a k tejto téme sa veľmi intenzívne vyjadroval. Máme na to ľudí. Aj Veronika Remišová sa k tomu vyjadrovala preto, lebo ovláda problematiku. Ja v eurofondoch nie som expert. Keď však už nastal čas a vládna kríza prerástla do neúnosného stavu, vyjadril som sa. Dnes to bola moja asi tretia tlačová beseda k tejto téme.

Matovičove motivácie chápeme. Momentálne je pre svoje problémy v hibernovanom stave. Prečo ste však vy nebuchli do stola a nepovedali – ja som tu líder opozície, poďme dať dole Plavčana – a nechali to na dvojky a trojky?

To je náš tímlíder pre školstvo. Nevidím dôvody vyjadrovať sa ku každej veci. Táto kauza bola významná a zostala významná aj preto, že bolo leto a neboli iné a že aj Veronika Remišová a Braňo Gröhling ju riadne rozdúchali. Nerobím si žiadne výčitky, že by sme niečo niekde zanedbali. Vyvíja sa to celkom podľa plánu.

Foto N – Tomáš Benedikovič

Tvrdíte, že by v takejto situácii mali byť predčasné voľby. Do parlamentu by sa zrejme dostali všetci, čo v ňom sú, možno by pribudlo KDH. Čo by to vyriešilo?

Táto koalícia vznikla na základe porušenia zásadných predvolebných sľubov. Jeden koaličný partner neexistuje – 5,6 percenta voličov Siete nechcelo vládu so Smerom, a preto dalo hlas Sieti.

Možno je to tak aj so 6,5 percentami voličov Mosta-Híd.

Možno áno. Preto hovoríme – hoďme tie kocky nanovo. Keď vznikne nová koalícia, v poriadku. Bude to však oveľa korektnejšie. A možno nevznikne. S tým, kto tam bude a kto nie, by som bol veľmi opatrný. SNS tam vôbec nemusí byť.

Keď si odhadnete tie počty aj s veľkými odchýlkami, vládnuť by ste mohli len so SNS, alebo Smerom. Smer ste ako partnera dávno vylúčili. Najväčšie škandály v tomto volebnom období však má SNS a aj Danko sa počas krízy správa veľmi nevypočítateľne. S takouto SNS by ste išli do vlády?

To je veľmi silné varenie z vody. Po voľbách svet vyzerá úplne inak. Nevieme, či SNS bude v parlamente, lebo keď bude takto ešte chvíľu pokračovať, tak nebude a stane sa jej to isté, čo za Slotu. Nie je ani isté, že Danko bude jej predsedom. Závisí to aj od toho, či Most zostane samostatný, alebo sa spojí s SMK a či bude v parlamente. Tam je tak veľa neznámych, že okolo toho vôbec nemá zmysel špekulovať.

K Smeru ste sa vyjadrili. Prečo sa teraz nevyjadríte k SNS?

Vyjadrili sme sa k dvom stranám – k Smeru a ku Kotlebovi. A nemáme potrebu sa vyjadrovať ďalej. Toto vyjadrenie nás dosť jasne determinuje.

V roku 2016 ste s SNS boli ochotní ísť do vlády. Išli by ste do vlády aj s SNS, za ktorou je pravá ruka Ivana Kmotríka Michal Gučík, Slavia Capital a zrejme aj Anton Siekel a aj po roku a pol, keď ste videli tie väzby na eurofondy?

My sme vylúčili Smer a Kotlebu a ja teraz nemám ďalej dôvod okolo toho špekulovať. Počkáme si po voľbách.

Vaše vylúčenie Smeru platí naďalej? Platilo by aj v prípade, že by do vlády mohol ísť Smer bez Fica a Kaliňáka?

Vôbec to nepovažujem za reálnu alternatívu, ale naše vylúčenie Smeru platí. Tam sú práve tí oligarchovia, ktorí neodídu.

Rozprávali ste sa od volieb s Dankom?

Áno, išlo o to, čo bolo medializované. Minulý rok v septembri na večeri a krátko na to som bol v televíznej diskusii na RTVS, kde mal potrebu to nekorektným spôsobom oznámiť verejnosti. Pričom na večeru ma pozval akože diskrétne.

Čo si o ňom ako o politikovi myslíte? Vo vysokej politike je rok a pol. Zlepšuje sa to, alebo to s ním ide z kopca?

Toto je možno otázka skôr na nejakého odborníka.

Vy ste človek, ktorý sa s ním raz bude musieť rozprávať.

Áno, ale ja som napríklad nepozoroval, že by mal v minulosti problém povedať dve súvislé vety, i keď je pravda, že dokola opakoval päť fráz. Niektoré veci uňho ma však teda naozaj prekvapujú. Tá nevypočítateľnosť je pre mňa asi najväčším prekvapením.

A čo Bugár? Veríte mu po tom, ako hladko a rýchlo vstúpil do koalície so Smerom a Mostom-Híd?

Čo znamená – veríte mu, neveríte mu? Dôvera a nedôvera v politike aj tak nefungujú. Dôležité sú jasné dohody, ktoré budú dodržané. To je pointa veci.

Veríte, že Bugár po tom, čo roky hovoril, že so Smerom nepôjde a zrazu sa s ním za dva týždne ocitol v koalícii, je človek, ktorý bude držať dohody?

Keď budú dostatočne jasne a precízne napísané. A hlavne – treba trvať na ich dodržaní, vynucovať si ich dodržiavanie. To je jediná cesta, akou môže koalícia fungovať.

Neoľutovali ste, že ste ostali v Európskom parlamente? Boli by ste v Národnej rade, kde by ste vystupovali ako líder opozície. Teraz je na to vhodná doba. Je vládna kríza a onedlho začne rokovať parlament.

Nie, neľutujem. Som rád, že si držím odstup. A viete čo? Národná rada ako ju Andrej Danko vedie, to je čistá katastrofa a ja by som v tomto volebnom období nechcel byť jej poslancom.

A keby boli predčasné voľby?

No tak potom uvidíme, ako sa to vyvinie. Na všetky otázky budem včas odpovedať.

Chcete byť premiérom…

Dovolím si vás opraviť: Som pripravený byť premiérom.

Tak ste pripravený byť premiérom. Ako by ste podobnú vládnu krízu riešili vy?

Možno by vôbec nevznikla. Lebo táto koalícia je postavená len na tom, ako si spájajú kšefty a najväčší problém je, ako si rozdelia lup. Tento problém by som ja nikdy riešiť nemusel.

S jednou vládnou krízou už máte skúsenosti. Vláda vtedy padla. Keby ste boli premiérom, riešili by ste to vtedy inak?

Určite by som ako premiér nespojil tie hlasovania. Veď to bola tá najväčšia chyba, ktorú mohla Iveta Radičová spraviť. Nechala sa k tomu dokopať. Ale iné chcem povedať. Ja by som to dnes riešil inak aj ako koaličný partner, ktorým som vtedy bol. A síce – my by sme minútu – dve pred hlasovaním opustili miestnosť. Celý problém bol v tom, že naši koaliční partneri neverili, že naozaj kvôli nášmu presvedčeniu obetujeme stoličky a že nebudeme hlasovať. Že sa nenecháme dotlačiť, aby sme hlasovali za miliardy do Grécka. My sme zostali sedieť, síce sme nehlasovali, ale im to svitlo, až keď už bežalo odpočítavanie – tých dvadsať sekúnd. Keby sme vtedy odišli, tak ten, kto vedie schôdzu, myslím, že to bol Pavol Hrušovský, mal do poslednej sekundy možnosť nedať hlasovať.

Myslíte, že by nedal hlasovať?

Som presvedčený, že nie. Sadli by sme si a hľadali riešenie.

Keď ste boli vo vláde, aj vaši ľudia mali kauzy, pri ktorých médiá a opozícia žiadali odvolania – napríklad kauza hayekovci, či Galkovo odpočúvanie. Tiež ste nekonali do troch minút. V čom je rozdiel, keď svojich ľudí bránia Danko alebo Fico a keď ste ich bránili vy?

U hayekovcov išlo o niečo, čo vzniklo predtým, ako vôbec vznikla SaS. Po druhé, Martin Chren nakoniec aj tak odstúpil.

Netrvalo to tri minúty a nekonali ste vy.

Ja sám som konal. Zavolal som si ho a požiadal ho, aby odstúpil. Denník Sme nám vtedy venoval 80 článkov na túto tému asi za 36 dní, čo ja považujem za obrovskú nehoráznosť. Povedal som si, že oni mi teraz nebudú diktovať, tak počkám si, až sa vypíšu a potom v tej veci budem konať. Vyzval som Martina Chrena súkromne, aby odstúpil. V prípade Galka nebolo čo na odstupovanie, to bola našitá kauza s akýmsi odpočúvaním, pričom každé jedno odpočúvanie malo súhlas sudcu. Teraz, keď mi na to poviete, že tí sudcovia nevedeli, že čo, tak nech to nabudúce podpisuje sekretárka, nie sudca. On je v tom úplne čistý.

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Koaličná kríza

Slovensko

Teraz najčítanejšie