Denník N

Partizán Kotleba: Zajali ma a hrozne ma bili

Dva dni som musel nosiť mŕtve telá partizánov, spomína si Anton Kotleba. V čase vypuknutia SNP mal 20 rokov.

Foto: Šymon Kliman

Počas vojny som musel narukovať do slovenskej armády. Pridelili ma k ženistom a poslali na východný front, až k Dukle. Veliteľ si ma vybral a na motorke ma posielal k iným jednotkám. Ani som nevedel, že nosím tajné dokumenty, doklady a také veci. Až raz mi povedali, že sa na mňa pýtali Nemci a že musím zmiznúť.

Prešiel som na poľskú stranu a pridal som sa k ruským partizánom. Keďže som bol vycvičený míner, kládol som míny. Pri jednej akcii som sa zranil, vtedy sa práve začínalo Slovenské národné povstanie. Nemohol som tam ísť, musel som zostať v maštali u jedného Poliaka.

Raz to obkľúčili Nemci. Zobrali ma a odviezli do väznice v Ružomberku. Vyšetrovali ma a zisťovali, či som s partizánmi. Hrozne ma bili. Najviac jeden Slovák.

Potom ale prišiel jeden nemecký dôstojník. Ten bol slušný. Jemu som nakoniec povedal, ako sa volám a že som vojak. Stále som opakoval, že som vojak Slovenského národného povstania a nie partizán, pre záchranu života to bolo lepšie.

A naozaj mi to zachránilo život. Ten Nemec mi napísal papier, že som vojnový zajatec. Partizánov posielali na smrť a ako vojnového zajatca ma poslali do Nemecka do pracovného tábora.

Ešte predtým som ale dva dni musel nosiť mŕtve telá, ktoré zabili. Plakali sme pri tom. Tých ľudí totiž iba nestrelili, ale boli aj potrhaní. Keď takto človek umiera, má vykrivené ústa.

Dlho som potom nemohol spávať.

Článok je súčasťou projektu Partizáni a vyšiel v špeciálnom vydaní N magazínu v auguste 2017.

Projekt Partizáni pracuje so spomienkami priamych účastníkov Povstania. Záznamy vznikajú s veľkým časovým odstupom od prežitých udalostí a ich opis je poznačený subjektívnym vnímaním každého respondenta, preto je možné, že sa v uverejňovaných textoch vyskytujú väčšie či menšie nepresnosti oproti historiografickým verziám jednotlivých udalostí.

Projekt Partizáni chce pripraviť aj faktografický pohľad na SNP v spolupráci s historikmi a odborníkmi. Viac informácií nájdete na Facebooku alebo e-mailom na [email protected].

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Slovenské národné povstanie

Slovensko

Teraz najčítanejšie