Denník N

V horách v zime mi omrzli prsty, hovorí partizán Vojtech Záhorský

Hneď na začiatku Povstania som mal veľké šťastie, hovorí Vojtech Záhorský, ktorý mal počas SNP 21 rokov.

Foto: Šymon Kliman

Počas Slovenského štátu som robil vedúceho účtovníkov v Nemeckej Lupči, čo je dnes Partizánska Ľupča. Keď vypuklo Povstanie, tak som aj s piatimi ďalšími utiekol do hôr. Tesne pred tým ma odviedli do Ružomberka a mal som narukovať, ale ja som nechcel bojovať na nemeckej strane.

Pridal som sa k partizánom. Dostal som výstroj, komplet, ako vojaci. Cez kopce sme prešli až
do Slovenskej Ľupče a tam sme robili prepady Nemcov. Odpaľoval som bomby, kameňmi sme zatarasili Nemcom cestu a podobne. Potom tam ale bolo už príliš veľa nemeckých vojakov a my sme sa stiahli.

Utekali sme na Liptov, dostali sme sa pod veľkú paľbu. Šiestich nám zastrelili. Horko ťažko sme sa zachránili a utiekli sme do hôr. Skrývali sme sa v lese a potom to tak bolo celé mesiace. Zliezli sme bližšie k fronte, chvíľu bojovali a utiekli zase do hôr. Medzitým aj nasnežilo a v lesoch sme prečkali celú zimu.

Mrzli sme tam. Dodnes mám omrznuté prsty na nohách.

Hneď na začiatku Povstania som mal veľké šťastie. Poslali ma na prieskum. Prepadli sme jeden dom, kde sa skrývali Nemci. Väčšina stihla utiecť, jeden sa ale skrýval v skrini. Keď som zostal v miestnosti sám, udrel ma pažbou pušky do hlavy. Bol by ma zabil, ale vtedy pribehol ďalší partizán a zabil jeho.

Článok je súčasťou projektu Partizáni a vyšiel v špeciálnom vydaní N magazínu v auguste 2017.

Projekt Partizáni pracuje so spomienkami priamych účastníkov Povstania. Záznamy vznikajú s veľkým časovým odstupom od prežitých udalostí a ich opis je poznačený subjektívnym vnímaním každého respondenta, preto je možné, že sa v uverejňovaných textoch vyskytujú väčšie či menšie nepresnosti oproti historiografickým verziám jednotlivých udalostí.

Projekt Partizáni chce pripraviť aj faktografický pohľad na SNP v spolupráci s historikmi a odborníkmi. Viac informácií nájdete na Facebooku alebo e-mailom na [email protected].

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Slovenské národné povstanie

Slovensko

Teraz najčítanejšie