Denník N

Hra o tróny stráca logiku. Päť bodov, ktoré sa dajú vyčítať posledným častiam

Hrdina seriálu Jon Snow. Foto – TASR/AP
Hrdina seriálu Jon Snow. Foto – TASR/AP

Diváci aj kritici majú pre tvorcov populárneho seriálu po poslednej epizóde mnohé otázky a výčitky.

Varovanie: Článok obsahuje spoilery, nečítajte, ak ste ešte nevideli 6. epizódu 7. série seriálu Hra o tróny.

Z najlepšieho seriálu sa práve stal najhlúpejší. Alebo Dostala sa Hra o tróny na tenký ľad? Aj takéto titulky kritiky dostala naposledy vysielaná šiesta epizóda populárneho seriálu. Ten sa blíži k záveru siedmej série, no čím ďalej, tým viac dej kríva na obe nohy.

Hoci posledná časť bola v USA naživo druhá najsledovanejšia a podľa ankety na IMDB má vcelku slušný rating divákov (druhý najlepší v sérii), mnohí poukazovali na logické chyby v deji, aké sa predtým nestávali. Vox položil tvorcom 27 otázok o poslednej epizóde.

„V seriáli, ktorý je plný drakov a kúziel, je zvláštne, že sú to ľudia, ktorí začínajú pôsobiť nereálne,“ napísal Guardian.

Hra o tróny sa stala takou populárnou aj preto, že bola založená na starostlivo vystavanom príbehu, komplexnosti postáv a nepredvídateľnosti. No v posledných častiach sa stáva seriál príliš hollywoodsky (sedem ľudí odolá armáde, city dvoch hlavných postáv). Čo presne vyčítajú ortodoxní fanúšikovia seriálu?

1. Superrýchly havran

Družina okolo Jona Snowa prišla na skutočný sever uniesť jedného mŕtveho pre kráľovnú Cersei. Skončila obkľúčená armádou mŕtvych a Bielych chodcov na malom ostrove na zamrznutom jazere, na ktorom sa, našťastie pre nich, prepadol ľad. Požiadali o pomoc dračiu kráľovnú, ktorá v tom čase sedela na Dračom kameni ďaleko na juhu.

Družina okolo Jona Snowa obkľúčená na malom ostrove obrovskou armádou mŕtvych. Foto – TASR/AP

Môžeme len hádať, ako rýchlo mrzne ľad v podmienkach za Múrom (asi tam až taká zima nebude, keď družina nepotrebuje ani čiapky). V každom prípade – keď zažmúrite oči, na ostrove nemohli prežiť zimu viac ako pár dní. Rýchlosť, akou príde pomoc, je tak nereálna.

Najmladší Gendry beží ako Forrest Gump, a hoci nikdy predtým nevidel sneh, dokáže nájsť cestu k Východnej hliadke. Odtiaľ pošlú havrana. Autor knižnej predlohy George R. R. Martin kedysi napísal, že Múr je dlhý 300 míľ, z čoho sa dá usudzovať, že od Múru po Dračí kameň je to 2-tisíc míľ (3200 kilometrov), teda zhruba ako z Bratislavy do Dublinu a späť.

Aby stihla pomoc prísť načas, havran by musel letieť rýchlo ako sokol (100 kilometrov za hodinu). A draky tiež nie sú prúdové lietadlá, aby preleteli takú vzdialenosť za pár hodín.

V seriáli príde Daenerys práve včas, aby zachránila päť odvážlivcov. Mimochodom, možno to nebolo jasné, no Jon Snow podľa tvorcov nenasadol na jej draka schválne, pretože sa obetoval, aby mohli oni utiecť.

Aj režisér tejto časti priznal, že časovanie je schválne zahmlené. „Boli sme si vedomí, že časovanie je trochu nejasné. Snažili sme sa diváka trochu zmiasť tým, že sme neuviedli, ako dlho tam postavy boli. U niektorých ľudí to prešlo, u niektorých nie. Myslím, že sme pravdepodobnosť trochu natiahli, ale dúfam, že príbeh toho trochu vydrží,“ povedal Alan Taylor pre Variety.

2. Prečo tam vôbec išli?

Pre niektorých nedáva veľký zmysel celá misia na sever. Cieľom bolo uniesť jedného mŕtveho, pohodiť ho pred Cersei a tým ju presvedčiť, aby zakopala vojnovú sekeru a spojila sa proti väčšiemu nepriateľovi.

Odhliadnuc od toho, prečo všetci mŕtvi okrem jedného zomreli, keď zabili Bieleho chodca, je ťažké si predstaviť, že by niečo takéto presvedčilo Cersei. Tej išlo vždy doteraz o vlastné záujmy. Nehovoriac o tom, že jeden mŕtvy (alebo polomŕtvy, v každom prípade nie normálny človek) ju osobne stráži. O to šokujúcejšie je, že nikto proti tomuto nápadu (na rozdiel od iných plánov) ani nenamietal.

Celé to pôsobí dojmom, že autori potrebovali dostať draky na sever, aby Nočný kráľ jedného zabil a zároveň oživil ako jedného zo svojich. To je zatiaľ jeden z najsilnejších momentov tejto sérii, ale spôsob, ako sa k nemu tvorcovia dopracovali, nie je veľmi uveriteľný.

„Celá epizóda bola tlačená do jedného veľkého zapamätaného momentu zombíka draka – a nestarali sa, koľko nezmyslov musí dej vydržať,“ napísal The Atlantic.

Vysvetlené tiež nebolo, ako draka omotali železnými reťazami, odkiaľ ich mali a kto ich ukoval (mŕtvi sa boja ohňa), či čo armáda Nočného kráľa robila celý ten čas, kým hlavní hrdinovia chodili krížom-krážom po Západozemi. Možno nejaké vysvetlenie existuje, no celá séria, ktorá má len sedem častí, vyzerá uponáhľaná. Veci sú potom nie sú úplne vysvetľované a pre diváka nie vždy dávajú zmysel.

3. Čo sa stalo s Aryou?

Silná stránka Hry o tróny bola aj v postavách. Tie nie sú čierne ani biele, sú komplexné. Keď sa pozeráte, ako Drogon páli lannisterskú armádu, neviete, na čiu stranu sa postaviť. A je otázka, či to vie Tyrion, ktorý sa na to díva z diaľky.

Konanie niektorých postáv však stráca konzistentnosť. Arya Stark po vyvraždení celého rodu Freyovcov ide do Kráľovho prístavu, zrejme preto, aby zavraždila Cersei. Potom zistí, že jej nevlastný brat (v skutočnosti bratranec) Jon je kráľom Severu, a tak sa zrazu otočí a smeruje domov, kde bola naposledy v prvej časti prvej série.

Medzi Daenerys a Jonom Snowom to iskrí. Foto – TASR/AP

Tam nájde len svoju sestru Sansu. A akokoľvek si neboli v detstve blízke, je zvláštne, že by sa k nej správala tak podozrievavo, ako sa správa. Dokonca sa jej nepriamo vyhráža, že ju môže zabiť.

Je pochopiteľné, že tvorcovia chceli vymyslieť aj nejaký druh konfliktu na Zimohrade, no tento je tiež málo uveriteľný, navyše z mladšej sestry urobili paranoidného psychopata. Alebo aspoň nedostatočne vysvetlili ten prerod.

Tvorcovia to môžu zachrániť tým, že to celé len hrá, aby preľstila kráľa ľstí Malíčka (čo je jedna z teórií fanúšikov).

4. Kde zostal Tyrion?

Jedna z najobľúbenejších postáv seriálu bol Tyrion Lannister, trpaslík, ktorý však svojím umom dokázal prežiť všetko, aj otroctvo, a dojsť až do Meereenu, kde sa stal pobočníkom Kráľovnej drakov. Po príchode do Západozeme, ktorú by mal poznať a správne radiť kráľovnej, však robí chybu za chybou.

To, čo poradil Daenerys, sa skončilo prepadákom. Tá odvtedy jeho rady nepočúva (a opakovane sa ukazuje – útok na Lannisterovcov, záchranná misia za Múr –, že robí správne) a z času načas spochybňuje jeho lojalitu. Tyrionov intelekt tak (dúfajme, že zatiaľ) tvorcovia nechali na ceste z Essosu.

5. Záchrany na poslednú chvíľu

Tejto sérii sa tiež dajú vyčítať aj záchrany na poslednú chvíľu (aj keď niečo podobné sme videli aj v minulosti), ktoré sa rovnako blížia k hraniciam možného. Ak by Drogon na poli spálil Jamieho Lannistera, ktorý chcel zabiť Daenerys a zostala by po ňom len jeho zlatá ruka, mohli by sme si povedať – staré dobré Hry o tróny (aj keď mnohí fanúšikovia by jeho tak trochu zbytočnú smrť oplakávali).

Jamieho Lannistera zachránili pred plameňmi v poslednej sekunde. Foto – TASR/AP

Záchrana v poslednej chvíli Bronnom, rovnako aj príchod Benjena Starka a spása Jona Snowa sú skrátka príliš hollywoodske. Bronn, Jamie aj Jon zrejme mali skvelého učiteľa potápania, keďže sa dokázali neutopiť v plnej zbroji, respektíve s ťažkým premrznutým kabátom.

Nie že by táto séria bola úplný prepadák. Jedna z najlepších epizód bola tretia časť, Kráľovnina pomsta. Cersei v najlepšej forme. Spôsob, akým zabila Ellariu Sand a jej dcéru, bol mrazivý.

Prekvapivé bolo tiež, ako Lannisterovci vybabrali s Tyrionom na Casterlyovej skale. A posledné slová Olenny Tyrell venované Jamiemu boli jedným z najlepších dialógov v sérii.

Takto Drogon „upiekol“ lannisterskú armádu. Foto – TASR/AP

Človek, ktorý si však zvykol na knihy Georgea R. R. Martina, však má na seriáli rád, že hoci je v ňom neskutočne veľa postáv, všetko do seba zapadá. Tu to teraz tak nie je. Dôvodom môže byť iba sedem častí a aj to, že už od minulej série tvorcovia nejdú podľa predlohy (autor zatiaľ napísal ešte len päť častí).

Dej kníh by mal byť iný, Martin napríklad povedal, že asi 20 postáv, ktoré v seriáli zomreli, v jeho knihách ešte žijú. Fanúšikovia tak môžu dúfať, že knižný koniec ságy bude držať pokope lepšie.

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Kultúra

Teraz najčítanejšie