Denník N

Vláda si opäť vypočuje kandidátov na šéfa ÚVO, mimovládky oznámili, že neprídu

Foto – TASR
Foto – TASR

Na verejné vypočutie pozvali deväť kandidátov, vrátane šéfky ÚVO Zity Táborskej a právnika úradu Petra Kuboviča, ktorí boli aj v prvom kole voľby.

Ľubomír Vážny je známy predstaviteľ strany Smer, bol ministrom dopravy, neskôr podpredsedom druhej vlády Roberta Fica. Momentálne šéfuje Sociálnej poisťovni a zviditeľnil sa najmä kúpou Volkswagenu Touareg za 53-tisíc eur.

Nákup vozidla, v ktorom sa má Vážny voziť za dôchodkovou agendou, ukazuje, aký dôležitý je naoko nezaujímavý Úrad pre verejné obstarávanie (ÚVO), ktorý dohliada na zákonnosť tendrov za päť- až sedem miliárd eur ročne. Tiež to, akú rolu môže zohrať rada ÚVO, ktorá je odvolacím orgánom úradu a po jej rozhodnutí už prichádza do úvahy iba súd.

Kúpu auta Sociálnou poisťovňou totiž ÚVO preveroval a rozhodol, že poisťovňa zadala pri tomto obstarávaní také prísne kritériá, že to obmedzilo súťaž viacerých dodávateľov luxusných áut. Úrad konštatoval, že poisťovňa pri nákupe vozidla porušila zákon.

Sociálna poisťovňa sa však proti tomu odvolala a odvolacia rada ÚVO jej dala za pravdu. Zmenila tak verdikt úradu, ktorý hovoril o porušení zákona o verejnom obstarávaní Sociálnou poisťovňou.

Prvý výber sa skončil fiaskom

Teraz môže vláda rozhodnúť, akých ľudí vyberie na post šéfa ÚVO, ale aj akých zvolí do odvolacej rady úradu. V budúcnosti budú dohliadať na zákonnosť tendrov.

Už v stredu si vládny kabinet zopakuje verejné vypočutie kandidátov na predsedu ÚVO. O stoličku šéfa úradu sa uchádza deväť kandidátov, opäť ich budú verejne spovedať premiér aj ministri.

Vo voľbe to znovu skúša terajšia predsedníčka ÚVO Zita Táborská, aj právnik úradu Peter Kubovič. Tretí z kandidátov z prvého kola voľby Juraj Méry, spájaný s Mostom-Hídom, už však medzi kandidátmi chýba.

Prvý výber sa skončil fiaskom.  Ako o favoritovi voľby sa najmä v prostredí strany Most-Híd hovorilo o Mérym, no verejné vypočutie medzi zástupcami podnikateľov a mimovládok ukázalo, že bol najslabší kandidát.

Po vypočutí už na Úrade vlády priznal, že sa s ním osobne stretli šéf Mosta Béla Bugár a ministerka spravodlivosti Lucia Žitňanská. S ostatnými kandidátmi na šéfa ÚVO sa nestretli.

Kandidáti na šéfa ÚVO

O miesto šéfa ÚVO sa okrem terajšej šéfky úradu Zity Táborskej a právnika úradu Petra Kuboviča uchádza aj Matej Sliška, ktorý je vedúcim oddelenia dohľadu na ÚVO a Martin Hasay, vedúci projektovej kancelárie ÚVO. Ďalšími kandidátmi sú Miroslav Hlivák z advokátskej kancelárie Soukeník – Štrpka, Ingrid Šikulajová, ktorá bola v rokoch 2011 až 2012 vedúcou služobného úradu ministerstva financií, Elena Sivová, ktorá je vedúcou oddelenia verejného obstarávania STARZ-u, Helena Polónyi a Matúš Džuppa.

V stredu by už vláda mala vybrať dvoch členov rady úradu spomedzi troch uchádzačov. Ich verejné vypočutie už prebehlo.

Mimovládky neprídu

Mimovládne organizácie už oznámili, že na stredajšie verejné vypočutie kandidátov neprídu. Na rozdiel od prvého kola nerobili teraz ani ich verejné vypočutie.

„Ceníme si pozvanie Úradu vlády, avšak na verejnom vypočutí kandidátov na post predsedu ÚVO sa nezúčastníme,“ povedal Michal Krčméry z Americkej obchodnej komory.

Sedem obchodných komôr a podnikateľských asociácii poslalo minulý týždeň premiérovi Robertovi Ficovi (Smer) list, v ktorom uviedli, že nevidia akýkoľvek kvalitatívny rozdiel medzi prvým a druhým kolom výberového procesu.

Kritizujú v ňom krátkosť času „na objektívne preskúmanie odborných a osobnostných kvalít jednotlivých kandidátov“. Za šťastný krok nepovažujú ani termín vypočutia počas prázdnin a medzi dvoma štátnymi sviatkami.

Na verejné vypočutie nepríde ani Transparency International. „Naša účasť a podpora tejto formy výberu by mala význam, ak by sme v prvom kole videli, že ide o úprimné hľadanie najlepšieho kandidáta. Čo sme však mohli pozorovať, bolo s vysokou pravdepodobnosťou len maskovanie vopred dohodnutého koaličného kandidáta naoko férovým výberom (a podobne aj pri výbere ľudí do Rady ÚVO),“ uviedlo Transparency.

Aliancia Fair-play, inštitút INEKO, Slovensko.Digital a ďalšie mimovládky svoju neúčasť oznámili v spoločnom vyhlásení. „Signalizovali sme Úradu vlády, že pri vyššom počte kandidátov treba posilniť proces výberu tak, aby sa dali kandidáti profesionálnejšie a objektívne zhodnotiť. Navrhovali sme úpravy, ale neakceptovali ich,“ povedala Zuzana Wienk z Alancie Fair-play.

Mimovládky napríklad navrhli, aby sa zriadila komisia, ktorá by aj vecne preverila projekty a životopisy kandidátov, aby ministri dostali na stôl kvalitný podklad. No s návrhom neuspeli.

„Na prvom mieste je časový faktor. Druhý dôvod je ten, že nemáme až takú dôveru, že to bude férový výber. Nevznikla nezávislá komisia, ktorá by hodnotila kandidátov, teraz ani nebude verejné vypočutie mimo vlády,“ hovorí šéf INEKO Peter Goliaš.

Úrad vlády to mrzí

Úrad vlády reagoval, že ho úprimne mrzí rozhodnutie mimovládnych organizácií neprísť na verejné vypočutie. Tvrdí, že ho urobili v v stredu 30. augusta preto, že chce parlamentu doručiť meno kandidáta schváleného vládou po verejnom vypočutí do začatia najbližšej parlamentnej schôdze, teda do 5. septembra.

„Zástupcovia mimovládnych organizácií uvádzajú ako jednu z príčin neúčasti nesplnenie ich návrhov na stransparentnenie procesu, pričom druhé verejné vypočutie bude mať rovnaký priebeh ako prvé, po ktorom sa o ňom vyjadrovali v médiách pozitívne, zvlášť o možnosti verejnosti zúčastniť sa na verejnom vypočutí a klásť kandidátom otázky,“ reagoval Úrad vlády. Pripomenul, že prvýkrát sa predseda ÚVO volí takýmto transparentným spôsobom.

Ku kritizovanému nedostatku času na prípravu na verejné vypočutie Úrad vlády dodal, že prakticky ihneď po zasadnutí vlády a prijatí uznesenia vyhlásil výzvu na prihlásenie kandidátov na predsedu ÚVO a informoval o vyhlásení výzvy médiá. „Takže verejnosť má vedomosť o uskutočnení druhého kola verejného vypočutia tri mesiace,“ vraví Úrad vlády.

Od Kaliňáka aj od Plavčana

Goliaš hovorí, že pochybnosti vyvoláva aj výber členov rady úradu. Vláda ešte v polovici augusta vybrala troch kandidátov, z ktorých vyberie dvoch. Koncom septembra sa totiž končí funkčné obdobie  dvom členom rady – Jozefovi Rážovi a Otovi Nevickému.

Kandidátom na člena rady je Marek Vladár, ktorý šéfuje sekcii ekonomiky na ministerstve vnútra. Ďalšou kandidátkou je Nina Nerušilová, šéfka odboru pre verejné obstarávanie na ministerstve školstva. Tretím kandidátom je Jaroslav Lexa z občianskeho združenia Apuen Akademia, za Radičovej vlády bol riaditeľom odboru verejného obstarávania na ministerstve práce.

Rada má deväť členov, jej členom je šéf ÚVO, dvaja podpredsedovia úradu, ďalších šesť členov vymenuje vláda. Rada o odvolaniach rozhoduje nadpolovičnou väčšinou.

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Dnes na dennike.sk

Verejné obstarávanie

Ekonomika, Slovensko

Teraz najčítanejšie