Denník N

Fico, Danko a Bugár sa tvárili, že je po kríze. V skutočnosti sa hovorilo o hlasovaní o dôvere vláde

Foto N – Tomáš Benedikovič
Foto N – Tomáš Benedikovič

Danko nahlas nepovedal, že by chcel Richterovu hlavu, ale ďalej ju žiada. Koalícia sa bude stretávať každý pondelok.

Robert Fico, Andrej Danko a Béla Bugár sa tvárili, ako keby si posledné tri týždne ani nevymieňali odkazy cez médiá, Danko nevypovedal koaličnú zmluvu a Fico neodvolal Dankovi ministra školstva.

Ich tlačová beseda však podľa informácií Denníka N neukázala to najdôležitejšie – hádku o post ministra práce Jána Richtera, ktorá na koaličnej rade prebehla. Fico síce hovoril, že rokovania boli občas tvrdé, ale nepriznal, že Danko ho požiadal, aby Richtera odvolal  z funkcie.

Oficiálne to nepotvrdil ani Danko. „Všimol som si, že naozaj vás stále lákajú senzácie,“ povedal Danko na otázku, či nastolil otázku Richtera. „Prepáčte, ja som nie naučený tak žiť, bavíme sa o veciach, ktoré sú veľmi citlivé, ale platí, že každá strana je zodpovedná za svojho ministra,“ tvrdil Danko.

V skutočnosti to bolo podľa zdrojov zo Smeru aj z SNS tak, že Fico Richtera na Dankovu žiadosť odvolať odmietol a Danko povedal, že v tom prípade bude SNS hlasovať za jeho odvolanie spolu s opozíciou. SaS už avizovala žiadosť o mimoriadnu schôdzu s návrhom na odvolanie nielen Richtera pre kauzu Čistý deň, ale aj ministra vnútra Roberta Kaliňáka pre kauzu Bašternák. Hlasovanie koaličnej strany s opozíciou je porušenie koaličnej zmluvy.

Fico vraj potom Dankovi povedal, že je pripravený spojiť hlasovanie o Richterovi s hlasovaním o dôvere vláde. Danko vraj na to povedal, že v takom prípade bude SNS aj tak hlasovať za odvolanie. Túto tému vraj Fico a Danko uzavreli tak, že o nej ešte porozmýšľajú.

Keď sa lídri koalície stretli naposledy pred viac ako týždňom, Danko im už vtedy na stretnutí povedal, že ak dôjde k odvolaniu Plavčana, on bude chcieť hlavu ministra práce Jána Richtera. Ani v piatok to však nahlas nepotvrdil. Odvolanie Kaliňáka Danko nespomína.

Richtera nahlas nespomenuli

„Dnes vylučujem, že by sme sa konfrontačne bavili vo vzťahu k personálnym veciam. Toto prvé stretnutie v letnom období bolo hlavne o ľudskosti, hlavne o nastavení chémie,“ tvrdil Danko v piatok na brífingu.

„Vidím, že sa niektorí uškŕňate, ale ja som človek z praxe, a keby nefungovala chémia, tak by som nedokázal pracovať,“ hovoril ešte predseda parlamentu. Novinári podľa neho nemajú „elementárnu úctu“ k ústavným činiteľom.

Fico oznámil, že každá strana nominuje svojho experta, ktorý bude pripravovať dodatok ku koaličnej zmluve. Hotový ho chcú mať už prvého septembra. Jeho súčasťou má byť napríklad to, že koalícia sa bude stretávať každý pondelok.

O vzájomnej komunikácii hovorili lídri najviac. Občas sa na seba aj usmiali.

„Nehovorím, že sa nestávajú chyby, že ľudia nezlyhajú, že netreba niektorých ľudí potrestať, odvolať z funkcií, že netreba bojovať s korupciou,“ povedal ešte predseda SNS.

Danko vyhlásil, že zodpovedne pristupuje k výberu nového ministra, jeho meno zatiaľ neoznámil. Plavčan končí k 31. augustu.

Fico tvrdí, že pri podozreniach z korupcie na školstve už urobil všetko. Druhá výzva na eurofondy bola podľa neho zrušená a prvá sa preverí. „Vo vzťahu k európskym inštitúciám sme urobili rozhodnutia, ktoré sú dôveryhodné,“ povedal Fico. „Vo vzťahu k verejnosti sme urobili všetko, čo bolo treba urobiť.“ Podľa Fica sa ukázala „veľká sila troch lídrov, lebo vieme, čo je dôležité a čo nie je dôležité“.

Rozpočet a okresná liga

Fico povedal, že mali aj vážne rozhovory ohľadom zákaziek na ministerstve obrany. Hľadajú riešenie, aby pri nákupe obrnených transportérov boli zakomponované aj slovenské firmy.

Premiér povedal, že riešili aj rozpočet a každá strana má čoskoro predložiť svoje priority. Podľa Fica hovorili aj o župných voľbách. Fico chce, aby SNS so Smerom v krajoch viac spolupracovala a hlavne aby SNS nestavala svojich kandidátov tam, kde nemajú žiadnu šancu. Fico ocenil, ako Smer podporil v Banskej Bystrici Jána Luntera.

Foto N – Tomáš Benedikovič

Fico, Danko, aj Bugár o sebe hovorili ako o vláde, ktorá nemá alternatívu, Fico kritizoval predsedu SaS Richarda Sulíka za to, ako sa vyjadruje o európskom jadre. „Ak niekto povie, že Francúzsko a Nemecko sú okresná liga, má čistú hlavu? Je v poriadku? Angela, Emanuel, vy ste Tvrdošovce, vy hráte s Hrušovanmi.“

Danko Fica chválil za to, že chce Slovensko v jadre, aj za to, ako rokoval „v mojom milovanom Salzburgu“. „Má absolútnu pravdu, Robert Fico hovorí to, kde Slovensko má byť. Toto by Richard Sulík nezvládol,“ tvrdil Danko.

Fico sa obdivne vyjadroval o Mikulášovi Dzurindovi za vstup do EÚ.

„Vrátili sme sa ku koaličnému stolu a to, čo ste tu vnímali dva týždne, tak to už nebude, ak to všetci dodržíme,“ povedal predseda Mosta-Híd Béla Bugár. „Riešime problémy, ale až keď ich vyriešime, potom vás budeme informovať.“

Opozícia: Danko prestal blúzniť

„Stalo sa presne to, čo laická i odborná verejnosť očakávala. Predseda SNS Andrej Danko prestal blúzniť, ohol chrbát a Robert Fico mu jeho úlety veľkoryso prepáčil,“ reagovala na rokovanie koalície SaS. „Inak to nešlo, lebo táto korupčná koalícia naozaj nemá v rozkrádaní verejného majetku alternatívu. Teraz všetci traja hľadajú vonkajšieho nepriateľa a mieria na SaS. Triafajú vedľa, ale v jednom sa nemýlia, nie sme ich priatelia, ale tí, ktorí ich čoskoro odstavia od moci.“

SaS tiež tvrdí, že Dankov výrok o chémii medzi koaličnými lídrami „by si mal tento chemik ľudských duší dať zarámovať“.

OĽaNO vyhlásilo, že peniaze z eurofondov sú dostatočne silným lepidlom, aby udržali pokope aj koalíciu, ktorej lídri nevedia spolu normálne komunikovať. Ďalšia koaličná kríza podľa hnutia na seba „nenechá dlho čakať“.

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Koaličná kríza

Slovensko

Teraz najčítanejšie