Denník N

Kto sú ľudia SNS v školstve a kto bude ministrom? V hre môže byť aj Konárik mladší

Andrej Danko a Karol Konárik. Foto – TASR
Andrej Danko a Karol Konárik. Foto – TASR

Andrej Danko tvrdí, že za ministra školstva chce vybrať odborníka, ktorý roky pôsobí v školstve. Na ministerstvo dosadil viacero ľudí.

Andrej Danko vyhlasuje, že nový minister školstva bude odborník, ktorý roky pracuje v rezorte. Viac zatiaľ nepovedal.

Takýto opis by sedel na viacerých ľudí, ktorých SNS priniesla na ministerstvo a s prižmúreným okom aj na Karola Konárika mladšieho, syna repeťáckeho speváka, privatizéra a poslanca HZDS Karola Konárika.

Danko má s výberom ministra problém aj preto, že sa jeho kandidáti obávajú hnevu premiéra Roberta Fica. „Jedna vec je nájsť odborníka, ale druhá vec je problém, že existuje reálna obava potenciálnych kandidátov zo správania predsedu vlády a z jeho krokov,“ povedal šéf SNS pre Plus 7 dní.

S výberom ministra školstva sa Danko trápil už pri zostavovaní vlády vlani na jar. Strana najskôr hovorila o dvoch nomináciách a napokon sa ministrom stal tretí, Peter Plavčan.

Toto sú ľudia SNS na ministerstve školstva, ktorí by na túto funkciu mohli prichádzať do úvahy.

Tajomný Konárik mladší

Jednou z tajomných postáv SNS je Karol Konárik mladší. Jeho väzba na SNS je jasná, bol na kandidátke strany v parlamentných voľbách na 18. mieste.

Vo svojom programe za poslanca sa školstvu venoval len veľmi stručne. Spomenul niekoľko bodov z programu strany SNS, ako napríklad „jednoduchý a spravodlivý systém financovania školstva“ a „spoločenské postavenie a kredit učiteľov a školských zamestnancov“. Okrem toho však chcel presadzovať aj „zákon o zamedzení nosenia buriek, výstavby minaretov a mešít“.

Ako by Konárik mohol spadať do kategórie odborníkov na školstvo?

Konárik mladší bol do marca 2017 prednostom okresného úradu v Banskej Bystrici. Keď odchádzal, hovoril, že ide viesť jeden zo štátnych úradov v oblasti vzdelávania. Bol však tajomný a viac povedať nechcel.

Podľa informácií na svojom Facebooku sa školám venoval už začiatkom minulého roka, keď si zaumienil prejsť všetkých 52 škôl, ktorých zriaďovateľom bol Banskobystrický samosprávny kraj.

Hovorkyne ministerstva školstva Ivany Skokanovej sme sa minulý týždeň v piatok pýtali, akú má Konárik na ministerstve pozíciu. Na našu otázku nevedela odpovedať a neodpovedala ani v pondelok.

Volebný plagát Karola Konárika. Foto – Facebook/Karol Konárik

Bývalá šéfka SNS Anna Belousovová Konárika ml. spomenula v januári 2016 v rozhovore pre web Ženy v meste, keď kritizovala SNS za to, že na jej kandidátke je už druhá generácia mečiarových privatizérov. „Napríklad pán Danko a Karol Konárik mladší. Aké sú ich motívy ísť do politiky? Myslím si, že ochrániť majetok svojich otcov privatizérov,“ povedala Belousovová.

Na otázku, čo by si vzal na opustený ostrov, Konárik mladší týždenníku extraplus odpovedal: „Manželku a basu piva. Deti by zostali u starých rodičov…”

Vladimír Mečiar s Karolom Konárikom v roku 2011 na oslavách 20. výročia založenia strany HZDS. Foto – TASR

Konárikova sestra Monika Maršálková

V školstve pôsobila aj Konárikova sestra Monika Maršálková. Tú si za šéfku športu dosadil končiaci minister školstva Peter Plavčan (SNS).

Maršálková je jednou z ústredných postáv sporu o peniaze pre slovenských lyžiarov a jedným z dôvodov, prečo sa doň zapojil aj predseda parlamentu Andrej Danko. Postavil sa na stranu lyžiarok Petry Vlhovej a Veroniky Velez-Zuzulovej a pohrozil lyžiarskej asociácii, že jej zastaví štátne peniaze.

Prezident Slovenskej lyžiarskej asociácie (SLA) František Repka tvrdil, že Maršálková na ministerstve je v konflikte záujmov – preto, že v minulosti sedela vo vedení asociácie a na ministerstve následne rozhodovala aj o dotáciách pre športové zväzy. „Generálna riaditeľka sekcie športu na ministerstve školstva pani Maršálková bola vylúčená zo SLA, je voči nám žalobkyňou v troch procesoch. Nemôžeme s ňou komunikovať, nepovažujeme ju za nestrannú, ale za zaujatú,“ povedal Repka.

Maršálková niekoľko týždňov po tomto konflikte z miesta generálnej riaditeľky Sekcie štátnej starostlivosti o šport a mládež odišla.

Sestra Karola Konárika mladšieho Monika Maršálková. Foto – TASR

Kováčik: muž v pozadí

Vladimír Kováčik. Foto – minedu.sk

Dôležitou postavou na ministerstve a aj v škandále s eurofondmi na vedu je šéf kancelárie Petra Plavčana Vladimír Kováčik. Ten bol v predchádzajúcej vláde Smeru na školstve štátnym tajomníkom.

V koalícii sa o ňom hovorí ako o človeku, ktorý je stále napojený na Smer, zostal však na ministerstve aj za SNS a môže mať už bližšie k strane Andreja Danka.

Na ministerstvo ho podľa portálu postoj.sk vyslal Smer „ešte na konci éry Dušana Čaploviča, aby riadil záležitosti okolo eurofondov“.

To, či zostane vo funkcii, sa teraz podľa informácií Denníka N rieši na najvyššej koaličnej úrovni.

Generálna tajomníčka na školstve Poláková

Kandidátkou na ministerku školstva by mohla byť aj Helena Poláková, ktorá je dnes generálnou tajomníčkou 

Generálna tajomníčka služobného úradu na ministerstve školstva Helena Poláková. Foto – ministerstvo školstva

služobného úradu na ministerstve školstva. Hovorkyňa SNS pri zostavovaní vlády vlani na jar potvrdila, že Polákovú nominovali na post ministerky, potom si to však strana rozmyslela.

Predtým pracovala ako redaktorka v Slovenskom rozhlase, rádiu Twist, neskôr ako hovorkyňa SPP, ZMOS a na Paneurópskej vysokej škole.

V posledných parlamentných voľbách bola Poláková na kandidátke SNS na 34. mieste a bola šéfkou straníckej organizácie v Pezinku.

Za éry ministra školstva za SNS Jána Mikolaja pôsobila na jeho tlačovom odbore.

Šéf pedagogického ústavu a bývalý riaditeľ Ruského centra

Počas diskusií o novom ministrovi školstva vlani na jar sa objavilo aj meno Ľudovíta Hajduka, ktorý bol vtedy v SNS šéfom tímu pre oblasť školstva.

Aj on pracoval na Paneurópskej vysokej škole, dnes je riaditeľom Štátneho pedagogického ústavu, organizácie, ktorá patrí pod ministerstvo.

Hajduk na Paneurópskej vysokej škole pôsobil aj ako riaditeľ Ruského centra, ktoré je podľa svojej internetovej stránky financované ruským štátnym fondom Russkiy mir, ktorý založil prezident Vladimir Putin na šírenie informácií o Rusku.

Na kandidátke v posledných parlamentných voľbách bol dve miesta pred Polákovou, teda na 32. priečke.

Začínal ako učiteľ na gymnáziu v Banskej Bystrici, od roku 2012 je docentom v odbore etika. Na svojom blogu Hajduk písal napríklad o tom, že by chcel viac hodín dejepisu na školách.

Riaditeľ Štátneho pedagogického ústavu Ľudovít Hajduk. Foto – TASR

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Eurofondy v školstve

Koaličná kríza

Slovensko

Teraz najčítanejšie