Denník N

Bugár: Ak to bude fakt vážne, SNS musí povedať, čo im na Richterovi prekáža

Béla Bugár a Lucia Žitňanská. Foto – TASR
Béla Bugár a Lucia Žitňanská. Foto – TASR

Šéf Mosta-Híd Béla Bugár po republikovej rade strany povedal, že koaličné spory nebavia jeho ani ich troch ministrov.

„Ja som dosť starý pes v politike nato, aby som vynášal informácie z koaličnej rady,“ vyhlásil dnes Béla Bugár po republikovej rade svojej strany. Šéf Mosta-Híd nechcel povedať, či predseda SNS Andrej Danko žiadal na koaličnej rade odstúpenie ministra práce Jána Richtera.

„Ak to bude fakt vážne, potom musia povedať aj poslanci SNS, čo im najviac prekáža. Oni musia povedať, čo za tým je, pokiaľ túto otázku takto tvrdo nastolia. A potom budeme o tom, samozrejme, hovoriť,“ pokračoval Bugár.

Podľa informácií Denníka N Danko v piatok od premiéra Roberta Fica naozaj žiadal Richterovo odvolanie, premiér to však odmietol. Danko potom povedal, že v tom prípade bude SNS hlasovať za jeho odvolanie spolu s opozíciou, na čo vraj Fico zareagoval, že je pripravený spojiť hlasovanie o Richterovi s hlasovaním o dôvere vláde.

Bugár predpokladá, že opozícia podá návrh na Richterovo odvolanie. „Keby som bol v opozícii, to isté by som urobil, ale oveľa rýchlejšie ako táto. Nenechal by som toľko času na dohodu koaličným lídrom.“ A tak ako Iveta Radičová spojila hlasovanie o eurovale s hlasovaním o dôvere vláde, je možné spojiť aj hlasovanie o dôvere členovi vlády s dôverou celej vláde. Podľa Bugára sa uvidí, čo urobí SNS.

Atmosféra bola vraj priateľská

Bugár na otázky novinárov odpovedal po skončení republikovej rady strany, na ktorej riešili župné voľby aj aktuálnu situáciu vo vláde. Povedal, že od republikovej rady majú poverenie, aby tlmočili partnerom, že vo vláde sú preto, aby plnili program, a nie preto, aby zbytočne napĺňali stránky novín správami o tom, kto s kým sa háda.

„V takejto atmosfére sa nedá dlho robiť. Brzdí to dlhodobé plány – ak chcete počuť, brzdí to to, čo sme sľúbili našim občanom. Pre nás je dôležité, aby vláda plnila programové vyhlásenie vlády,“ povedal Bugár.

Šéf Mosta dúfa, že koaliční partneri dodržia to, na čom sa dohodli: ak vznikne nejaký problém, nebudú si to odkazovať cez médiá, ale problém otvoria na koaličnej rade.

Most zvolal republikovú radu deň po koaličnej rade. Bugár odmieta, že by predsedovia koaličných strán v piatok na seba kričali. „Nikto nezvýšil hlas, bolo to priateľské a úprimné. Priateľ nie je ten, kto vás bude stále hladkať, ale sem-tam povie aj to, čo vás bude bolieť, že tu ste urobili chybu,“ povedal.

Fico po piatkovej koaličnej rade oznámil, že každá strana nominuje svojho experta, ktorý bude pripravovať dodatok ku koaličnej zmluve. Jeho súčasťou má byť napríklad to, že koalícia sa bude stretávať každý pondelok.

Strana do trojčlennej komisie, ktorá má riešiť dodatok ku koaličnej zmluve, nominovala Ábela Ravasza, splnomocnenca pre rómske komunity. „Aj my máme určité predstavy, ako by to mohlo vyzerať,“ povedal Bugár. Nepredpokladá, že sa koaličná rada bude konať už tento pondelok.

Bugár: Spory nás nebavia

Bugár pripomenul stanovisko troch ministrov strany, ktorí dali otvorene najavo, že v takejto atmosfére sa nedá normálne robiť. Árpád Érsek, Lucia Žitňanská a László Sólymos označili súčasné dianie za prejav neúcty voči všetkým občanom Slovenska vrátane voličov vládnych strán.

„Všetko to brzdí to, čo my nazývame programové vyhlásenie vlády. Brzdí to to, čo sme sľúbili občanom,“ povedal Bugár.

„Mňa zaujíma to, či namiesto sporov vieme plniť a ukázať občanom to, či moc vo vláde využívame v ich prospech alebo v prospech straníckych záujmov. Lebo to ma potom nebaví, a ani našich ministrov,“ dodal Bugár.

Na republikovej rade hovorili aj o prioritách, je ich zhruba 20, detailne ich však neopísali; chcú o nich najprv diskutovať so Smerom a SNS. „Je to proeurópska a proatlantická orientácia Slovenska, budovanie právneho štátu, rozvoj regiónov a podnikateľského prostredia a napĺňanie práv menšín,“ povedal minister životného prostredia László Sólymos.

Každá z priorít sa má podriadiť rozpočtovej zodpovednosti. „Na to, aby sme ich vedeli naplniť, potrebujeme pokoj a stabilnú koalíciu,“ povedal Sólymos.

Aj Most chce byť v jadre

Aj Most-Híd podobne ako premiér Fico hovorí o tom, že pre Slovensko je dôležité spojenectvo s Francúzskom a Nemeckom. Strana tvrdí, že členstvo Slovenska v jadre nemá rozumnú ani bezpečnú alternatívu.

„Je jasné, že kontúry toho, čo bude predstavovať jadro EÚ, sa budú len postupne tvoriť. Práve preto sme presvedčení o tom, že v takej situácii sú dôležité spojenectvá a je dôležité sedieť za rokovacím stolom, za ktorým sa toto nové jadro bude tvoriť. Je v životnom záujme Slovenskej republiky, aby sme za týmto stolom sedeli,“ povedala ministerka spravodlivosti Lucia Žitňanská.

Župné voľby

Strana predstavila aj dvoch vlastných kandidátov na šéfov VÚC. V Trnavskom kraji je kandidátom Konrád Rigó, ktorý je štátnym tajomníkom na ministerstve kultúry, a v Košickom reprezentuje Most-Híd Karol Pataky, ktorý je primátorom Kráľovského Chlmca.

V Nitrianskom kraji strana podporí Milana Belicu, ktorý je aj kandidátom Smeru a SNS. „Koalícia chce zamedziť tomu, aby v Nitrianskom kraji uspel predstaviteľ ĽSNS,“ povedal Bugár. V Banskobystrickom kraji už strana podporila Jána Luntera. V Trenčianskom kraji strana podporí Jaroslava Bašku.

V Žilinskom kraji Most nepodporí nikoho. V Bratislavskom kraji to bude kandidát širšej koalície, ktorú tvoria Smer-SD, SDKÚ-DS, SKOK – Európski liberálni demokrati, Strana zelených, Starostovia a nezávislí kandidáti.

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Dnes na dennike.sk

Koaličná kríza

Ekonomika, Slovensko

Teraz najčítanejšie