Denník N

Čo treba zmeniť v Považskej Bystrici a okolí? Marek Pupák: Vybudovať cyklotrasy a okolie Váhu (anketa)

Marek Pupák. Foto - archív M.P.
Marek Pupák. Foto – archív M.P.

Denník N Považská Bystrica sa opýtal zaujímavých ľudí z Považskej Bystrice a jej okolia na to, čo by sa malo v regióne zmeniť.

Marek Pupák,

fotograf, víťaz súťaže Slovak Press Photo:

„Všímam si,  že cyklopruhy ako aj celkovo prispôsobená doprava s prihliadnutím na cyklistov je v ostatných krajinách štandard, a to nielen v mestách, ale aj v malých dedinách či obciach. Doprava bicyklom je pre mňa úplne prirodzeným druhom dopravy, častokrát rýchlejším ako auto či autobus a to najmä v dopravnej špičke. Je však škoda, že na cyklistov sa, bohužiaľ, veľmi nemyslí. Po chodníku jazdiť nemôžete, pretože tam majú svoj priestor chodci, no priestor na hlavnej komunikácii je často len pre silné povahy. Toto v Považskej Bystrici chýba. Je rok 2017 a my to tu stále nemáme.

Pritom si myslím, že pekná cyklotrasa by sa mohla spraviť cez mesto popri Domanižanke, trasu označiť dopravnými čiarami a značkami, spraviť osvetlenie. Navyše by mohla byť zaujmavá trasa aj z Považskej Bystrice do Púchova. Prečo sa niekto z kompetentných o niečo takéto nepokúsi? Cez naše mesto tečie Váh, ale nie je sa popri ňom kadiaľ prejsť, ani si len tak sadnúť a vychutnávať si pohľad na rieku. Nie je využitý potenciál. Veľa miest, cez ktoré samotný Váh preteká, má tieto „korzá“ a hrádze, kam sa chodia ľudia korčuľovať a bicyklovať, na úplne inej úrovni. Sám by som sa tam šiel prejsť, rád sa pozerám na rieku. Nič také tu nie je! Pritom viem, že iniciatíva zo strany obyvateľov mesta tu je, Jaroslav Semančík sa dlhé roky angažuje v tejto problematike, takže by som považoval za správne, keby mesto začalo spolupracovať s takými ľuďmi, ktorí sa tomu rozumejú a sú hlavne priamo z mesta a nedať to budovať niekomu nezainteresovanému, len preto, že to je známy známeho a podobne.

Navyše ma veľmi znepokojuje situácia ohľadom kultúry. Prečo musel zaspatú kultúru v meste oživiť až projekt Cooltajner? Prečo muselo pár zanietených ľudí spraviť na kolene takýto projekt bez výraznej podpory mesta? Dodnes si pamätám ako to tam chodila večer tíšiť mestská polícia. Môžu sa hanbiť. Donedávna jediný kultúrny stánok v meste a ešte ho chodili „zrušiť“.

Zrazu, keď sa nám blížia voľby sa začali na fontáne usporadúvať koncerty, čo je síce super, ale kde to bolo doteraz? Prečo jediná „kultúra“, aká sa tu dala „zažiť“ bola Gizka Oňová – Greatest Hits v kine Mier? Zasa len kalkul na starších voličov? Ja skutočne neviem či vedenie mesta naozaj aj v svojom súkromí počúva neustále Luciu Bílú alebo kapelu Drišľak či Jadranku, ale ak áno, tak sa nečudujem, že to tu bolo s kultúrou zaspaté.

Veľmi však oceňujem, že sa zdigitalizovalo Kino Mier, ako aj to, že sa sem každoročne vracajú projekty ako Bažant Kinematograf, organizujú sa hody a jarmoky a že má v priestoroch CO krytu pri parku ABŠO vzniknúť galéria. Takýchto priestorov nikdy nie je veľa. Opäť je však škoda, že to nenapadlo niekomu zo zvolených zástupcov mesta, ale musel prísť súkromný investor. Oceňujem aj to, že sa v meste budujú kruhové objazdy, ktoré zrýchľujú chod premávky, ako aj to, že sa konečne začalo niečo robiť s výškovou budovou ZVL. Veľký obdiv a uznanie si zaslúži združenie hradu Bystrica, za to ako zachraňujú Považský hrad. Prioritou mesta by podľa mňa malo byť aj získanie Domu kultúry.“

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Považská Bystrica

Teraz najčítanejšie