Denník N

Nebojíme sa, odkázalo v Barcelone teroristom pol milióna ľudí (+foto)

Foto – TASR/AP
Foto – TASR/AP

Do ulíc Barcelony vyšli Španieli aj Katalánci, ktorí tak chceli ukázať, že voči vonkajšiemu nepriateľovi sú jednotní. Prvýkrát od obnovenia monarchie sa takejto manifestácie osobne zúčastnil aj panovník.

V Barcelone sa dnes uskutočnila veľká manifestácia proti terorizmu, podľa odhadov polície vyšlo do ulíc mesta až pol milióna ľudí. Zhromaždenie bolo reakciou domácich na útoky islamistov, ktorí minulý týždeň zabili 15 ľudí a desiatky ďalších zranili.

Na demonštráciu prišiel aj španielsky kráľ Felipe VI. Išlo o výnimočnú udalosť: niektorý z panovníkov podľa agentúry AFP takýto krok urobil prvýkrát od konca Francovej diktatúry a obnovenia monarchie v roku 1975.

Stovky dobrovoľníkov počas demonštrácie rozdávali kvety vo farbách mesta, ktoré poskytli kvetinári z Barcelony.

„Nebojím sa“

Hlavným heslom podujatia bolo katalánske „No tinc por“, v španielčine „No tengo miedo“ – Nebojím sa. Účastníci manifestácie tak chceli dať najavo, že sa nepodvolia strachu a chaosu, ktoré sa svojimi útokmi snažia vyvolať teroristi.

Veľký transparent s týmto heslom niesli predstavitelia štátnych zložiek, ktorí na útok v Barcelone a neďalekom Cambrils reagovali ako prví: policajti, hasiči, zdravotníci, ale aj obchodníci a obyvatelia barcelonského bulváru La Rambla, kde sa útok uskutočnil.

Na transparentoch sa objavili aj heslá „Nie islamofóbii“ či „Najlepšia odpoveď je mier“.

Prišiel aj premiér

Demonštrácie sa zúčastnil aj španielsky premiér Mariano Rajoy a ďalší španielski politici. Jeho účasť bola aj symbolická – centrálna vláda v Madride je totiž s Katalánskom, ktoré sa snaží získať nezávislosť, v dlhodobom spore.

Referendum o nezávislosti naplánovala katalánska vláda na 1. októbra. Španielska vláda na čele s Rajoyom mu chce zabrániť a varovala aj pred silovým riešením. Predseda katalánskej vlády Carles Puigdemont však chce hlasovanie aj napriek tomu usporiadať.

Rajoy prišiel do Barcelony aj tesne po útokoch. Vtedy sa s Puigdemontom na tlačovej konferencii aj počas minúty ticha za obete objavil bok po boku, no už v nasledujúcich dňoch sa katalánski predstavitelia sťažovali na to, že ich bezpečnostné zložky nemajú v niektorých oblastiach dostatočné právomoci. Požadovali napríklad možnosť komunikovať priamo so zahraničnými spravodajskými službami.

Aj na manifestáciu prišlo mnoho ľudí s vlajkami Katalánska, niektorí dokonca pokrikovali na kráľa, hoci jednou z hlavných myšlienok bolo ukázať jednotu Španielska v boji proti terorizmu.

Demonštrácie sa uskutočnili aj v iných španielskych mestách: v Madride, Valencii či Vigu.

Obyvatelia Madridu vyjadrili svoju podporu Barcelončanom aj prostredníctvom videa v katalánčine

Podobná demonštrácia sa v Barcelone konala aj v roku 2004, keď al-Káida zaútočila na madridské prímestské vlaky. Vtedy zomrelo takmer 200 ľudí. Do ulíc katalánskeho mesta následne vyšlo 1,2 milióna ľudí.

Ľudia vytvorili pamätník z kvetín a odkazov pre obete útokov. Foto – TASR/AP
Foto – TASR/AP
Premiér Mariano Rajoy, kráľ Felipe VI. a predseda katalánskej vlády Carles Puigdemont. Foto – TASR/AP
Foto – TASR/AP
Minútou ticha si obete útokov uctili aj futbalisti FC Barcelona. Foto – TASR/AP
Foto – TASR/AP
„Nie islamofóbii“. Foto – TASR/AP

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Útok v Barcelone

Svet

Teraz najčítanejšie