Denník N

Malá nápoveda pre Danka, čo má Bugárovi povedať o Richterovi

Foto N – Tomáš Benedikovič
Foto N – Tomáš Benedikovič

Predseda vlády dal predsedovi SNS návod, ako ešte viac neznižovať dôveryhodnosť vlády.

Koniec koaličnej krízy nebol až taký definitívny, ako sa pôvodne zdalo. SNS totiž žiadala odstúpenie ministra Jána Richtera. Dokonca je zaň vraj pripravená hlasovať spolu s opozíciou. Smer zatiaľ nereaguje a Most-Híd nepopiera. Len Béla Bugár povedal, že „ak to bude naozaj vážne, potom musia povedať aj poslanci SNS, čo im najviac prekáža“.

Aby bolo jasno, poslancom SNS prekáža, že s nimi Smer predbežne vytrel podlahu. Proti Richterovi v zásade nič nemajú. Minister práce má len tú smolu, že jeho kauza Čistý deň ožila v čase koaličnej hádky. Keďže dankovci si chcú zachovať tvár, tak zatiaľ iba neverejne žiadali jeho odchod. V SNS zároveň nemajú dosť odvahy, aby to isté chceli aj od Roberta Kaliňáka.

Čo by teda mal Andrej Danko vysvetliť Mostu? Ak sa na to odhodlá, má to veľmi ľahké. Ako už bolo napísané, Robert Fico pri odvolaní ministra školstva presne stanovil dôvody na demisiu člena vlády. Zjednodušene ide o 1. pochybnosti o transparentnosti, 2. ohrozenie dôveryhodnosti vlády a 3. „tieň podozrenia“. Naozaj len tieň, Fico pri Plavčanovi nepotreboval dôkaz.

Ako tieto body pri Čistom dni sedia na Richtera?

1. Akreditačná komisia mu už minulý rok odporučila zariadenie zrušiť. O zásadných nedostatkoch mu písala aj ombudsmanka a iní (napríklad psychologičky ústredia práce svedčili o manipulácii s kontrolnou správou a dostali padáka). Richter bez zrozumiteľného odôvodnenia – teda netransparentne – návrh komisie ignoroval. Poslúchol ju až na druhý pokus a po dlhých mesiacoch, pričom základné dôvody na zrušenie sú stále rovnaké. Urobil to až vtedy, keď mu aj generálna prokuratúra povedala, že na ministerstve nesprávne aplikovali zákon.

2. Richter tým ohrozil dôveryhodnosť vlády, pretože ako jej člen umožnil, aby v zariadení mesiace bola „odôvodnená hrozba, že môže byť ohrozený život a zdravie dieťaťa“. Tak znie zdôvodnenie, prečo napokon akreditáciu ruší.

3. Richter je v tieni podozrenia, že toto všetko robil z iných než zákonných pohnútok.

Návod od najpovolanejšieho tu teda je. A ako by povedal klasik, kde je návod, tam je aj cesta.

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Koaličná kríza

Komentáre

Teraz najčítanejšie