Denník N

Opozícia je pri návrhu na odvolanie Richtera neschopná, SaS sa háda s OĽaNO

Igor Matovič a Richard Sulík. Foto N – Tomáš Benedikovič
Igor Matovič a Richard Sulík. Foto N – Tomáš Benedikovič

SaS ani za týždeň nebola schopná podať návrh na odvolanie ministra práce z funkcie, hoci informácie zo SNS hovoria, že by ho strana podporila.

Ešte nikdy neexistovala pre opozíciu taká šanca odvolať v parlamente ministra tejto vlády, aká je teraz pri ministrovi práce Jánovi Richterovi (Smer). Namiesto toho, aby ju šikovne využila, sa háda a návrh nebola už niekoľko dní schopná podať.

„Keby som bol v opozícii, to isté by som urobil, ale oveľa rýchlejšie ako táto. Nenechal by som toľko času na dohodu koaličným lídrom,“ povedal v sobotu predseda Mosta-Híd Béla Bugár o návrhu na odvolanie Richtera z funkcie.

Predseda SNS Andrej Danko už niekoľko dní neoficiálne odkazuje, že chce Richterovu hlavu ako odvetu za odvolanie ministra školstva Petra Plavčana. Vo štvrtok to Danko zopakoval na koaličnej rade a premiér mu podľa neoficiálnych informácií povedal, že potom to spojí s hlasovaním o dôvere celej vláde.

SaS už v pondelok pred týždňom zvolala tlačovú besedu, kde oznámila, že podá návrh nielen na odvolanie Richtera pre kauzu Čistý deň, ale aj Roberta Kaliňáka pre kauzu Bašternák. Uplynul týždeň a stále to neurobili.

Prečo? „Návrh podáme hneď, ako budeme mať zozbieraných dostatok podpisov. Keďže je dovolenkové obdobie a podpisy je potrebné dodať fyzicky, nejde to zo dňa na deň. Počet dodaných podpisov pribúda zo dňa na deň,“ povedala hovorkyňa SaS Katarína Svrčeková. Na zozbieranie podpisov a prejdenie hoci aj celého Slovenska stačí zamestnancovi strany deň. Svrčeková hovorí, že na dodaní podpisov „intenzívne pracujeme“.

Ako je to intenzívne? OĽaNO, aj poslanec Miroslav Beblavý povedali, že SaS ich do pondelka do 11. hodiny vôbec neoslovila so žiadosťou o podpisy. Na mimoriadnu schôdzu ich treba 30. SaS má 20 poslancov.

Nefunguje chémia

„Zatiaľ nás nikto neoslovil,“ povedal Beblavý. Na otázku, či je v poriadku, že opozícia s návrhom tak otáľa, vzhľadom na situáciu v koalícii, povedal, že to je otázka pre SaS.

To, že SaS neoslovila OĽaNO, povedal aj šéf hnutia Igor Matovič.

„Ak chceme ľuďom dokázať, že Slovensko má alternatívu voči Ficovmu zlepencu zlodejov, mali by sme byť schopní konať rýchlo a dôsledne,“ povedal Matovič. „Bohužiaľ SaS vždy pri návrhoch na odvolanie niektorého ministra akosi zbytočne otáľa, až moment danej chvíle vyprchá. Bolo to tak opakovane pri návrhoch na odvolanie ministra Kaliňáka za jeho podvody s Bašternákom minulý rok, ako aj pred pár týždňami pri Plavčanovi. Podpisy sme vyzbierali, ale museli sme čakať na definitívny súhlas SaS, až Plavčan padol aj bez mimoriadnej schôdze,“ povedal Matovič.

SaS podľa neho mala podať návrh do hodiny.

Sulík na to v rozhovore pre Denník N povedal, že „cítili sme, že je to taký závažný problém, že Plavčan bude musieť padnúť aj bez pričinenia opozície, a nechceli sme im to nejako uľahčiť, možno by vôbec nedovolili rozbehnúť schôdzu, to sme ikskrát zažili“.

„Nevidím problém dať im podpisy,“ povedal teraz Matovič.

„To nie je pravda. Richard Sulík požiadal Igora Matoviča o stretnutie, navrhol dva termíny a predpokladáme, že kvôli dovolenkovému obdobiu ešte nedošlo k potvrdeniu,“ povedala hovorkyňa SaS Svrčeková na otázku, prečo SaS neoslovila OĽaNO.

„Richard Sulík mi predbežne navrhol spoločný obed na 7., prípadne 8. septembra, čo, samozrejme, nemôže súvisieť s odvolávaním Richtera, keďže by to bolo už dávno ‚po funuse‘,“ povedal Matovič.

„Okrem toho ľudia v SaS vedia, že v akýchkoľvek politických rozhodnutiach ma plne zastupuje Veronika Remišová a vo veciach súvisiacich s činnosťou Národnej rady, čo sú aj mimoriadne schôdze, je plne kompetentný rokovať za OĽaNO Richard Vašečka ako predseda poslaneckého klubu,“ povedal na to Matovič.

OĽaNO nahnevalo aj to, že SaS s nimi návrh na odvolanie Richtera nekonzultovala, hoci opozičná zmluva hovorí, že sa o tom mali poradiť.

Šéfkou poslaneckého klubu SaS je Natália Blahová. Povedala, že síce mali tlačovú besedu už v pondelok, ale až po koaličnej rade vo štvrtok si uvedomili, že odvolanie Richtera môže byť reálne a začali sa ponáhľať. Ako sa ponáhľajú, keď je pondelok a podpisy stále nie sú?

Do stredy by to mali zvládnuť

„Práve idem volať Igorovi Matovičovi, aby som im povedala, kde sú hárky, dnes by sme to mali zvládnuť. Beblavého nie, lebo najprv tých zaradených a potom tých nezaradených, je v poradí. Kollár už tam posiela svojich poslancov,“ povedala Blahová.

Remišová povedala, že po otázkach Denníka N ju už kontaktovala SaS a podpisy dodajú čo najskôr. „Verím, že tento malý komunikačný problém priateľsky vyriešime a odteraz budeme pri odvolávaniach ministrov Ficovho zlepenca konať výrazne rýchlejšie a ľuďom aj takto dokážeme, že OĽaNO spoločne s SaS tvorí jadro budúcej alternatívy Slovenska ‚po Ficovi‘,“ napísal ešte Matovič.

Zajtra je štátny sviatok, opozícia tak môže návrh na odvolanie Richtera podať najskôr v stredu. Predseda parlamentu má potom sedem dní, aby schôdzu zvolal.

Dostál: Hlasovania sa spojiť nedajú

Hoci Fico na koaličnej rade Dankovi povedal, že návrh na odvolanie Richtera spojí s hlasovaním o dôvere celej vláde, poslanec Ondrej Dostál (OKS na kandidátke SaS) upozornil, že také niečo nie je podľa ústavy možné. Tá hovorí: Vláda môže spojiť hlasovanie o prijatí zákona alebo hlasovanie v inej veci s hlasovaním o dôvere vláde.

„Pri hlasovaní o opozičnom návrhu na vyslovenie nedôvery ministrovi Richterovi však budeme v úplne inej situácii. Vláda môže spojiť hlasovanie parlamentu o nejakej veci s hlasovaním o dôvere vláde, nie s hlasovaním o nedôvere vláde. Hlasovanie o dôvere a hlasovanie o nedôvere sú totiž dve odlišné veci,“ píše Dostál.

Sulík: Načasovanie je správne

Predseda SaS Richard Sulík po zverejnení článku napísal, že nie je pravda, že by sa opozícia hádala. „Načasovanie odvolávania ministrov Jána Richtera a Roberta Kaliňáka považujeme za správne s ohľadom na vývoj politickej situácie a nálad verejnosti. Zbieranie podpisov za ich odvolanie je len technická záležitosť,“ vyhlásil Sulík.

„V opozícii vrátane SaS a OĽaNO vládne zhoda, že dôvody na odvolanie týchto ministrov sú relevantné. V tejto otázke nemáme žiadne spory. A neexistujú ani ďalšie otázky medzi hnutím OĽaNO a stranou SaS, ktoré by boli dôvodom hádok. Háda sa korupčná koalícia.“ Sulík napísal, že „existujú len rôzne emócie, akými prežívame rozbroje vo vládnej koalícii, ktoré ochromujú fungovanie vlády a poškodzujú našu krajinu“.

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Koaličná kríza

Slovensko

Teraz najčítanejšie