Denník N

Danko objednal na 1. septembra aj stíhačky, Fico ešte nepovedal, či príde

Foto – archív TASR
Foto – archív TASR

Aktualizované 15:00. Národná rada bude oslavovať výročie ústavy vo veľkom – len program Zem spieva bude stáť 99-tisíc eur.

Premiér Robert Fico a predseda parlamentu Andrej Danko absolvujú tento týždeň minimálne dve skúšky toho, či medzi nimi funguje chémia. „Vidím, že sa niektorí uškŕňate, ale ja som človek z praxe, a keby nefungovala chémia, tak by som nedokázal pracovať,“ povedal Danko vo štvrtok po koaličnej rade.

Obaja ústavní činitelia by sa tento týždeň mali stretnúť na dvoch oslavách výročí – v utorok na oslave výročia SNP v Banskej Bystrici a v piatok na oslavách 25. výročia ústavy v parlamente. Danko už potvrdil, že bude aj na oslavách SNP, Fico ešte oficiálne nepotvrdil, či príde do parlamentu, ale čakajú ho tam. Na obidvoch podujatiach vystúpi aj prezident Andrej Kiska.

Naposledy sa pre výročie osláv príchodu Cyrila a Metoda v júli Danko, Fico a Kiska hádali. Premiér vyčítal prezidentovi, že neprišiel na Devín. Potom sa však ozval predseda parlamentu, že on chcel prísť, ale z kancelárie predsedu vlády mu nedovolili vystúpiť s prejavom. Kiska zase vtedy reagoval, že ani on nevidel Fica na všetkých výročiach, na ktorých bol, a ešte k tomu sa jeho manželke blížil termín pôrodu.

Budú aj stíhačky a Zem spieva

Danko chystá na piatok oslavy výročia ústavy vo veľkom. Len program bude stáť 99-tisíc eur. Na porovnanie – keď má kancelária prezidenta deň otvorených dverí, stojí ju to do tritisíc eur. Parlament však hovorí, že ide o oslavu výročia, nie o klasický deň otvorených dverí.

Danko objednal šou Zem spieva, známu z RTVS, na nádvorie Bratislavského hradu. Program bude od desiatej rána do pol desiatej večer. Na konci budú salvy a ohňostroj. Ešte predtým – o 13.00 – preletia nad Národnou radou stíhačky: tri migy 29, tri albatrosy L-39, dva vrtuľníky Mi-17 a jeden Blackhawk UH-60.

Kým v utorok na výročie SNP v Bystrici je prelet techniky ozbrojených síl bežný, v Bratislave to je skôr prekvapivé.

Stíhačky pritom Danko využil aj počas vládnej krízy pre nátlak na premiéra Fica. Premiérovi odkazoval, že slovenská armáda by ešte nemala obstarávať švédske gripeny, hoci premiér a jeho Smer ich chcú.

Čestná stráž a národné plemená

Hneď po stíhačkách slávnostne zasadne parlament. Danko chce zopakovať aj sprievod, ktorý v roku 1993 niesol ústavu. V rukách ju mal vtedy podpredseda parlamentu Jozef Prokeš (SNS), teraz by ju mala niesť čestná stráž. Danko pozval aj všetkých doterajších predsedov parlamentu. Ľudia si budú môcť pozrieť trakt predsedu Národnej rady alebo iné bežne nesprístupnené priestory.

„V areáli Hradu budú aj policajné autá, hasiči alebo reprezentačný stánok ministerstva pôdohospodárstva, ktoré spadá pod SNS. + uvidíte naše národné plemeno slovenská dojná ovca, národné plemená králikov nitrianskeho a zoborského plemena, národné kury plemena oravka a prepelice,“ píše sa v pozývacej brožúre.

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Koaličná kríza

Slovensko

Teraz najčítanejšie