Denník N

Zarába milióny, míňa len vreckové. Nová hviezda Premier League odovzdáva výplatu mame

Typická oslava gólov Gabriela Jesusa. Foto - tasr/ap
Typická oslava gólov Gabriela Jesusa. Foto – tasr/ap

Útočník Manchestru City Gabriel Jesus pred troma rokmi maľoval chodníky v Brazílii, teraz zo zostavy veľkoklubu vytláča Sergia Agüera. Do Anglicka sa sťahoval s mamou, ktorá mu z platu dáva iba vreckové, a chce, aby sa správal slušne k ženám.

V lete 2014 bola Brazília v očakávaní. Po druhý raz v histórii organizovala majstrovstvá sveta vo futbale a cieľom domácich nemohlo byť nič iné než zisk šiesteho titulu. Na turnaj sa pripravoval aj vtedy 17-ročný futbalista Gabriel Jesus.

Hrával za mládežnícky tím Palmeiras. Spolu s priateľmi vzal farby a šiel skrášľovať okolie Sao Paula. Bol iba miestnym chlapcom, ktorý sa chcel podieľať na príprave turnaja, tešil sa, že neďaleko budú hrať najväčšie futbalové hviezdy.

Pre Brazíliu to na MS napokon nebol šťastný príbeh. Brazílčania nehrali dobre, skončili štvrtí, no viacerí tvrdili, že vzhľadom na výkony nemali byť ani v semifinále. Prehra 1:7 s Nemeckom bola pre domácich neospravedlniteľným fiaskom.

Ten chlapec, ktorý pred turnajom ešte len maľoval chodníky, však začínal snívať svoj futbalový sen.

Už o dva roky neskôr hral za Brazíliu na olympiáde, potom prestúpil do Premier League. V talentovanom Gabrielovi Jesusovi vidí svoje mladšie ja slávny Brazílčan Ronaldo.

Z ulice do veľkého futbalu

Gabriel Jesus sa narodil vo favele na okraji Sao Paula. Favely sú v Brazílii tým, čím sú v Indii slumy či v Bratislave Pentagón. Drogy, prostitúcia a kriminalita. A presne z takých podmienok Brazília roky vychováva futbalové hviezdy.

Jesus vyrastal bez otca, jeho matka pracovala ako chyžná a sama vychovávala päť detí. On sa pretĺkal ulicou futbalom, hrával priamo na nej, aj na hlinených ihriskách.

„Pouličný futbal som hral od siedmich, niekedy som odohral aj tri či štyri zápasy za deň. Na hline chodili do sklzov tak, ako by vám chceli zlomiť nohu,“ spomínal Jesus pre fifa.com.

Mladý Jesus ukazoval talent od detstva, postupne sa presadil v regionálnom tíme a k skutočnému futbalu pričuchol v akadémii slávneho klubu Palmeiras. V čase, keď vznikla oná fotografia, ktorá zachytila Jesusa pri maľovaní okolia, hrával za tím do 17 rokov. V 22 zápasoch dal 37 gólov. Jeho talent však akosi zostával skrytý.

Možno aj preto, že klubu, ktorý mu dal šancu, potreboval ešte všetko splatiť, možno ho klub nechcel do Európy pustiť. Pre seniorský tím Palmeiras vybojoval brazílsky pohár a po 22 rokoch aj titul v brazílskej lige.

V roku 2016 mal Jesus spočiatku smolu – pre problémy s vízami nemohol odcestovať na Copa América, no všetko si vynahradil na augustovej olympiáde v Riu. Tam dal za Brazíliu tri góly a tešil sa zo zlata. Brazília konečne vyhrala turnaj, ktorý pre futbal veľa neznamená, no domáci aspoň sčasti odčinili neúspech na majstrovstvách sveta.

Po turnaji mu osobne volal kouč Manchestru City Pep Guardiola.

Mama mu stále dáva vreckové

Rozhovor so slávnym trénerom Jesusa presvedčil, aby prestúpil do Anglicka. Klub zaňho zaplatil 33 miliónov eur. Pre ďalšie problémy s vízami však musel Jesus čakať, ligový debut absolvoval až v januári tohto roku.

Do Premier League naskočil vo veľkom štýle – do konca sezóny 2016/2017 dal v jedenástich zápasoch sedem gólov, na ďalšie štyri prihral. Nezastavila ho ani zlomenina nohy, pre ktorú musel vynechať niekoľko zápasov. 20-ročný hráč dodal Citizens okamžite iskru a 33 miliónov sa dnes javí ako skvelá cena.

„Nerozumiem, ako sme ho mohli získať tak lacno. Čakali sme všeličo, ale určite nie, že bude mať taký okamžitý vplyv na hru. V ďalších rokoch bude strelcom tohto klubu,“ hovoril Guardiola o zázračnom mladíkovi podľa Daily Star.

Jesus začal dobre aj prebiehajúcu sezónu, v sobotu dal na ihrisku Bournemouthu ďalší gól. Po ňom pridal aj svoju tradičnú gólovú oslavu – naznačil, že telefonuje. Týmto gestom myslí na svoju mamu, ktorá sa do Anglicka presťahovala spolu s ním.

Vera Lucia Jesusová synovi vytvára v Anglicku najlepšie podmienky, no zároveň ho drží pri zemi. Pred zápasmi mu radí, kritizuje ho, a jeho brat Caique pre Yahoo Brasil dokonca prezradil, že mu kontroluje výplatu a stále mu prideľuje vreckové.

Rodina Jesusovcov je silno veriaca, čo symbolizuje aj Gabrielovo číslo 33 – vek, v ktorom ukrižovali Krista. Jesusova mama si potrpí, aby sa jej synovia vedeli správať k ženám. „Neznesiem, ak niektorý z mojich synov zneuctí dcéru niekoho iného. Vyžadujem rešpekt, pretože som ich vychovala po svojom, s Božou pomocou,“ povedala podľa Daily Mail.

Jesusov špeciálny vzťah s matkou vyjadruje aj jedno z množstva jeho tetovaní. Na tele má zvečnený nápis: „Na každom kroku, ktorý urobím, na každej ceste, ktorú si vyberiem, ma bude sprevádzať tvoja ruka, Vera Lucia.“

Ronaldo: Vidím v ňom seba

Jesus je typickým hravým Brazílčanom, z ktorého nikdy nedostanete detstvo strávené pouličným futbalom. Má zrýchlenie, kontrolu nad loptou a zo zostavy City postupne vytláča Sergia Agüera.

Je schopný hrať na krídle, no v Manchestri hráva v strede útoku. V Anglicku dal pri štrnástich štartoch osem gólov. Kúsok seba v ňom vidí aj slávny Ronaldo. Nie ten z Madridu, ten starší, so smiešnym účesom a neopakovateľným streleckým inštinktom.

„Som Gabrielovým fanúšikom. Vždy, keď sa naňho pozriem, vidím v ňom seba, keď som bol mladší. Vidím medzi nami veľa podobného,“ povedal Ronaldo pre Globo TV. „Je mladý a veľmi úspešný, má veľa zodpovednosti. Ak prekoná všetky moje rekordy, urobí veľkú radosť ľuďom tejto krajiny, ktorí tak trpeli,“ dodal legendárny Brazílčan.

Jesus a Ronaldo sú v kontakte, slávnejší z dvojice mladšiemu radí, a ten sa netají, že práve Ronaldo je jeho vzorom. „V mojom živote sú dva vzory – Boh a mama, ale hráč, ku ktorému vzhliadam, je Ronaldo. Vždy som k nemu vzhliadal, no odkedy ho poznám, vzhliadam ešte viac,“ povedal Jesus pre dreamteamfc.com.

Ronaldo svojho času hviezdil v Barcelone, Interi Miláno či Reale Madrid. Pre Brazíliu v roku 2002 vystrieľal posledný titul majstrov sveta, a taktiež poslednú medailu z MS. Gabriel Jesus začína hviezdiť v Anglicku, a s Brazíliou získal zatiaľ dve menšie medaily – striebro z MS do 20 rokov a olympijské zlato.

Očakáva sa však, že práve on by mal spolu s Neymarom či Firminom vrátiť Brazíliu medzi najsilnejšie futbalové krajiny. Začal dobre, pri debute v seniorskej reprezentácii dal Ekvádoru dva góly v priebehu troch minút. Celkovo ich v kvalifikácii na MS v Rusku dal päť pri siedmich štartoch.

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Šport a pohyb

Teraz najčítanejšie