Denník N

Deti sa politikov pýtali na drahé diaľnice, žarty o kapitánovi Dankovi aj na nemocnice bez klímy (+video)

Študentka Detskej univerzity Komenského v Bratislave s ministrom obrany Petrom Gajdošom. Foto – TASR
Študentka Detskej univerzity Komenského v Bratislave s ministrom obrany Petrom Gajdošom. Foto – TASR

Deti pripomenuli predsedovi SNS hodnosť kapitána.

Musia ľudia, ktorí chcú pracovať v Národnej rade, robiť IQ testy? Študentov Detskej univerzity Komenského zaujímalo, prečo sa musia učiť zo starých učebníc či prečo staviame drahé diaľnice.

Najťažšie otázky v pondelok na mimoriadnej hodine otázok dostával Andrej Danko, hlavná postava vládnej krízy.

Jedna zo študentiek sa predsedu parlamentu spýtala, ako prežíva šikanu na internete a žarty, ktoré si z neho mnohí robia. „Ako vnímate napríklad takú vetu, citujem, ‚pán Danko, aký je pocit byť kapitánom lode Slovensko, ktorá sa pod vaším vedením úspešne potápa?‘“ spýtala sa študentka.

„Musíš sa s tým vysporiadať s úsmevom,“ odpovedal Danko. Študentom odporučil, aby sledovali aj iné médiá než Facebook. „Príde čas, keď by aj toto malo byť, aj z hľadiska vašej bezpečnosti, viac pod kontrolou,“ povedal Danko. Zároveň priznal, že poslanci nemusia prejsť žiadnymi IQ testami.

Video: Deti kládli v parlamente otázky, najťažšiu dostal Danko
autorka: Martina Koník

Prečo máme staré učebnice?

Najsilnejší boli študenti v téme, kde sú doma viac ako ministri – keď sa pýtali na školy.

„Prečo máme stále staré učebnice a prečo nie sú každý rok nové?“ spýtal sa ďalší študent. Keďže končiaci minister školstva sa na hodine otázok nezúčastnil, odpovedal mu Peter Kažimír.

„Nemáte každý rok nové učebnice, lebo by to bolo nehospodárne,“ povedal minister financií. Väčší problém je však podľa neho v tom, že na ministerstve školstva sa vystriedalo množstvo ministrov, ktorí mali rôznu predstavu o smerovaní školstva a školskej reforme.

Pri učebniciach však vraj nie sú problémom len peniaze, „ale to, čo trápi mnohých – dohodnúť sa na niečom“. Tvrdil, že školy dnes majú možnosť učiť študentov viacerými smermi a môžu sa rozhodnúť pre viacero učebníc. To je síce pravda, ale ministerstvo školstva školám prepláca vo väčšine len jeden vybraný druh učebníc pre každý predmet. Ak chcú školy používať iné učebnice, musia si ich zakúpiť za svoje peniaze alebo ich dať preplatiť rodičom.

Práca je lacná – prečo diaľnice drahé?

„Zaujímalo by ma, prečo staviame jedny z najdrahších diaľnic, aj keď sme jednou z najlacnejších pracovných síl,“ spýtal sa ministrov jeden zo študentov detskej univerzity na simulovanej hodine otázok v parlamente.

Na jeho otázku zareagoval štátny tajomník z ministerstva dopravy Viktor Stromček. Ceny diaľnic sa vraj nedajú porovnávať, lebo do ceny vstupuje veľmi veľa parametrov. „Staviame diaľnice najlacnejšie, ako sa dá,“ obhajoval ministerstvo Stromček, ktorý tam bol už aj za predchádzajúcej vlády.

Danko na začiatku študentov vyzval, aby „sa cítili uvoľnene, aj keď ide o miestnosť, z ktorej ide rešpekt“.

Študentom na otázky odpovedali predseda SNS Andrej Danko, minister obrany Peter Gajdoš, minister financií Peter Kažimír, minister zdravotníctva Tomáš Drucker a štátny tajomník na ministerstve dopravy Viktor Stromček.

Jeden študent sa ministra financií Kažimíra spýtal, čo si myslí o bitcoinoch. „S otcom sme do toho investovali a zarobili sme sto percent,“ chválil sa študent.

„Asi vieš, prečo si nám nepovedal svoje priezvisko, lebo je to na hrane zákona,“ povedal žartovne minister. Ak na bitcoinoch zarobili sto percent, tak by vraj rád videl ich daňové priznanie, pretože by z toho zrejme mal mať niečo aj štát. O bitcoinoch sa však podľa Kažimíra dnes rokuje aj na medzinárodnej pôde.

Na simulovanej hodine otázok v NR SR odpovedali predseda parlamentu Andrej Danko, minister financií Peter Kažimír, minister zdravotníctva Tomáš Drucker, minister obrany Peter Gajdoš a štátny tajomník na ministerstve dopravy Viktor Stromček. Foto – TASR
Študent Detskej univerzity Komenského v Bratislave počas simulovanej hodiny otázok v rokovacej sále parlamentu. Foto – TASR
Minister financií so študentkou Detskej univerzity Komenského v Bratislave po simulovanej hodine otázok. Foto – TASR

Slovensko o desať rokov

Ako na tom bude Slovensko o desať rokov? Budeme mať ešte stále nedostavané diaľnice, zlé školstvo a vyšší štátny dlh?

„Narodili sme sa do takého sveta, aký sme ho dostali od našich rodičov,“ povedal minister zdravotníctva Tomáš Drucker. “A chceme urobiť všetko pre to, aby sme pre nás a naše deti urobili Slovensko pekné.”

Peter Kažimír to označil za typickú opozičnú otázku. Ak vraj budeme chcieť lepšie cesty a školy, štát na to bude potrebovať viac peňazí. Ak sa však nebudeme chcieť zadlžovať, pôjde to pomalšie. Nemôžeme však mať oboje.

Študenti chceli vedieť aj to, prečo musia platiť za lístky na vlak, keď študenti majú cestovať bezplatne, a či si ministerstvo dopravy stojí za investíciou do modernizácie železničnej stanice Bratislava-Predmestie, kde denne nestojí ani desať vlakov.

„V skratke, áno, stojíme,“ povedal štátny tajomník z ministerstva dopravy Stromček a presviedčal, že ide o investíciu na roky dopredu.

Andrej Danko rýchlo reagoval na otázku pre ministra zdravotníctva. „Prečo nemajú v štátnych nemocniciach klimatizácie a v lete tam stúpajú teploty na 35 stupňov? Všimol som si, že tu klimatizácia je,“ spýtal sa provokatívne študent.

„Dnes ste tu prví hostia, ktorým klimatizácia funguje,“ povedal predseda parlamentu. Vraj vďaka rekonštrukcii svetiel v rokovacej sále.

Drucker priznal, že slovenské nemocnice na tom nie sú najlepšie a klimatizácia nepatrí k štandardom. Nedávno sa vraj bol pozrieť v nemocnici v Trenčíne, ktorej pôrodnica je označovaná za najlepšiu na Slovensku. „Keď som ňou prechádzal, ani tam nebola klimatizácia, bola to katastrofa,“ priznal Drucker. „Ale máme nemocnice, ktoré sú na tom lepšie.“

„Pán minister určite nemôže za všetko, čo v zdravotníctve nefunguje,“ zastával sa Druckera predseda parlamentu.

Študenti Detskej univerzity Komenského v Bratislave s predsedom parlamentu Andrejom Dankom. Foto – TASR

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Slovensko

Teraz najčítanejšie